maanantai 20. huhtikuuta 2009

Aamulehti: Suurin osa Pirkanmaan kunnista ei halua ottaa turvapaikanhakijoita lähiaikoina


Aamulehti:
Suurin osa Pirkanmaan kunnista ei halua ottaa turvapaikanhakijoita lähiaikoina
20.4.2009


Kysely: Pirkanmaalla puutetta sopivista tiloista, myös valtion tuki koetaan riittämättömäksi

Pirkanmaan kunnista vain Hämeenkyröllä, Tampereella, Ruovedellä, Punkalaitumella ja Urjalalla on oman arvionsa mukaan tiloja, jotka kävisivät vastaanottokeskuksiksi.

Aamulehden kyselyssä suurin osa kunnista oli haluttomia ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita lähiaikoina. Osa kunnista ei ole asiaa edes käsitellyt.

Kunnilta pyydettiin vastausta kahteen kysymykseen: onko kunnassa sopivia tiloja vastaanottokeskuksiksi ja onko kunta tekemässä päätöksiä tilojen tarjoamisesta tähän tarkoitukseen.

Viisi kuntaa ottamassa

Tampere on etsinyt tiloja alaikäisten vastaanottokeskukselle, johon tulisi noin 20 turvapaikanhakijaa.

- Aluksi toimintaa ajateltiin Hervantaan, mutta uusien suunnitelmien mukaan keskus tulee Härmälään entisiin opiskelija-asuntoihin, kertoo pormestari Timo P. Nieminen.

Punkalaitumella Haukankosken vastaanottokeskuksen tilat otettiin uudelleen käyttöön viime marraskuussa. Siellä on tällä hetkellä 110 turvapaikanhakijaa, lähinnä nuoria ja perheitä.

Urjalassa yksityisomistuksessa olevaa entistä Puolimatkan koulua on tarjottu Pirkanmaan TE-keskukselle. Valtuusto suhtautuu hankkeeseen myönteisesti.

Ruovedellä avaa pian ovensa turvapaikanhakijoiden yksikkö Pirkanmaan koulutuskonsernin tiloissa Ruhalassa. Sinne on tarkoitus sijoittaa 40 nuorta ja 60 aikuista.

Myös Mänttä-Vilppula teki päätöksen turvapaikanhakijalasten sijoittamisesta kuntaan. Lastensuojeluyksikkö Siivet Oy on aloittanut toimintansa ja ottanut vastaan viisi Somaliasta tullutta nuorta.

Tiloista ei tietoa

Ylöjärven perhetukikeskus, jossa on vastaanotettu pakolaislapsia, lopettaa toimintansa tämän vuoden aikana.

- Perheiden yhdistämisohjelman perusteella on tullut paljon uusia muuttajia. Mielestämme olemme vastuumme kantaneet, sanoo kaupunginjohtaja Pentti Sivunen.

Virtain kaupunginjohtajan Tapani Leppäsen mielestä valtion tuen tulisi olla huomattavasti suurempi ja pitkäkestoisempi, jotta kunnat kiinnostuisivat turvapaikanhakijoista.

Sastamalan kaupunginjohtaja Paavo Salli on samoilla linjoilla.

- Yksi ongelma on kunnallistalous, toinen peruspalveluiden riittämättömyys.

Suuri este on myös sopivien tilojen puute.

- Oletan, että keskukseen sijoitettaisiin noin sata ihmistä. Kunnalla ei ole tällaisia tiloja vapaana, vapautumassa tai muutostöin saatavissa. Yksityisten kiinteistönomistajien tilanteita on vaikea arvioida, toteaa Hannu Koski Juupajoelta monen muun kunnanjohtajan tapaan.

Fakta: Mistä he tulevat?

Suomeen tuli viime vuonna yli 4 000 turvapaikanhakijaa.

Irakista tuli hakijoita eniten, 1 255 henkeä

Somaliasta saapui 1 181

Afganistanista hakijoita oli 254

Venäjältä 209 ja Iranista 144.

Karoliina Syrjä