keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Aamulehti: Halla-ahon blogisivulla yllättäviä vieraita: "En suostu pelkäämään"


Aamulehti:
Halla-ahon blogisivulla yllättäviä vieraita: "En suostu pelkäämään"
Islamin ja pedofilian suhde on vaikea sananvapauden kannalta
Päivän nopeat: Tohtori Marttyyri
1.4.2009


Toni Viljanmaa

Kärkevästi islamin uskoa blogissaan kritisoinut Jussi Halla-aho on huolissaan siitä, että äärimuslimit saavat sytykettä häntä vastaan nostetusta syytteestä.

Yllätyksekseen kaupunginvaltuutettu Halla-aho (ps) on saanut viime aikoina palstalleen uusia kävijöitä Pakistanista ja Persianlahden alueelta.

- Laskurin mukaan käynnit Pakistanista ja Persianlahden arabimaista ovat räjähtäneet. Englanninkielisiä käännöksiä on liikkeellä muutamista dokumenteista. Saa nähdä rupeaako pian ropisemaan fatwaa niskaan, Halla-aho sanoo.

Pahamaineisin fatwa eli islamin uskonnollinen lausuma oli Iranin Ajatollah Khomeinin tappotuomio kirjailija Salman Rushdielle 1989.

Halla-aho ei pidä mahdottomana, että syytteen alaiset lauseet innostavat fundamentalisteja ääritoimiin. Hän myöntää, että jutusta irrotettuina lauseet loukkaavat uskonnollisia tunteita.

- On helvetin vaarallista, että Jorma Kalske (apulaisvaltakunnansyyttäjä) on valinnut lauseet, joita on hyvä paukuttaa julkisuudessa sen takia että ne ovat sinänsä loukkaavia. Minun kannaltani on ikävää, jos tuollaisia lauseita ruvetaan rummuttamaan.

Tohtori ei silti myönnä pelkäävänsä, eikä katuvansa kirjoittamista.

- Olen niin idealisti, että en suostu pelkäämään. Tiedostan riskit. Kaikki tappouhkaukset ja lievemmät uhkaukset tulevat kotimaisilta viherhippiäisiltä.

Blogi visusti tiedossa

Syyttäjän mukaan Halla-ahon maininnat islamista pedofiiliuskontona ja ryöstelystä somalien geneettisenä ominaisuutena ovat uskonrauhan rikkomista ja kiihotusta kansanryhmää vastaan.

Syytteenalaiset lauseet leviävät nettiblogien ja suomalaisten uutispalveluiden englanninkielisten versioiden kautta ulkomaille. Halla-aho epäilee, että asia voi kiinnostaa äärimuslimeja, ja moittii valtakunnansyyttäjänvirastoa provosoimisesta.

- On aina se vaara, että joku innostuu. Siitä on Euroopassa esimerkkejä. Häikäilemättä kiihotetaan kiihottumaan taipuvaisia ihmisiä. Ei ymmärretä, minkälaisia seurauksia tällä voi olla.

Halla-aho korostaa, että kirjoitus ei käsitellyt profeetta Mohammedia, islamin uskon pedofiliaa tai somaleita, vaan kritiikin kärki oli suunnattu Julkisen Sanan Neuvostoon ja valtionsyyttäjänvirastoon, ja niiden tapaan käsitellä ihmisten leimaamista.

Islamin teologiassa on Halla-ahon mukaan se ongelma, että koraanin tulkintaa ei sallita.

- Ei maallistunut muslimi ole sen kummempi asia kuin maallistunut kristitty.

Halla-aho sanoo lukijakunnassaan olevan myös suomalaisia muslimeja "kahden käden sormilla" laskettava määrä.

- He ovat yhteydenotoillaan halunneet osoittaa sen, että kaikki eivät ole kuumakalleja. Islamin ongelmat koskettavat kaikkia kunniallisia ihmisiä.

Fakta: Halla-ahon kaksi törkeää lausetta

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske nosti syytteen Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahoa vastaan uskonrauhan rikkomisesta ja kihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syytteen alaisina on kaksi lausetta.

Halla-aho kirjoitti 3.6.2008, että "Profeetta Muhammad oli pedofiili, ja islam on pedofilian pyhittävä uskonto, siis pedofiiliuskonto. Pedofilia on Allahin tahto."

Toinen lause kuuluu: "Ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre."

Syyttäjän päätöstä ovat viime päivinä arvostelleet ainakin Osmo Soininvaara ja sensuroimatonta viestintää puolustava Electronic Frontier Finland.

------------------------------------------

Islamin ja pedofilian suhde on vaikea sananvapauden kannalta

Sananvapausasiantuntija Päivi Tiilikka arvioi, että Halla-ahon lauseista geneettisiin ominaisuuksiin vetoaminen on lähempänä rikosta. Sen sijaan islam pedofiiliuskontona on vaikeampi tapaus.

- Jos se pitää paikkansa, että Mohammedilla on ollut 9-vuotias vaimo, joku voi sellaisen tulkinnan tehdä. Se ei tunnu hirveän kaukaa haetulta, Tiilikka sanoo.

Tiilikan mielestä nykyisen oikeuskäytännön epäselvyyden takia tapaus Halla-aho tulisi puida oikeudessa perusteellisesti, mieluiten korkeinta oikeutta myöten.

Tiilikka pitää tapausta vaikeana, sillä se voidaan tulkita tasan kahdella eri tavalla.

- Toisaalta ulkomaalaisetkaan eivät ole tabuja ja pyhiä, myös heitä voi arvostella. Toisaalta kaikilla on ihmisarvo, ketään ei pitäisi rodun tai ihonvärin perusteella leimata.

Raskauttavaa kirjoittajan kannalta on, jos blogissa on kauttaaltaan nähtävissä rasismi eli se, että kirjoittaja pitää ulkomaalaisia huonompina kuin kantaväestöä. Koko blogin raskauttavuus tulisi käydä syytteestä ilmi. Näin ei Halla-ahon syytteessä tapahdu.

Korkeimman oikeuden päätöksistä voi valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT). Se ei salli mitään rotuun tai ihmisarvoon perustuvaa syrjintää. Jos syrjinnästä on kyse, viesti ei nauti sananvapauden suojaa.

- Ihmisoikeuksiin ei voi vedota, jos pyrkii tekemään tyhjäksi joitakin muita ihmisoikeuksia, Tiilikka tiivistää.

-------------------------------------------------

Tohtori Marttyyri

Toni Viljanmaa

Jussi Halla-ahosta tulee marttyyri, kävi syytteen miten tahansa. Olla sananvapauden marttyyri - se lienee parasta, mitä länsimainen kirjoittaja voi unissaan toivoa.

Se on kuin kävisi jihadia imperialisteja vastaan.

Halla-aho ei näy pistävän marttyyriyttä pahakseen. Näyttää jopa siltä, että tohtori hakee lisää ongelmia ulkomailta. Poliittisen pelin hyvin oppinut mies arvioi syyttäjänviraston toiminnan saattavan kiihottaa muslimifundamentalisteja ääritoimiin.

Toivottavasti niin ei sentään käy. Uhrilammasta, kotimaista Theo van Goghia, emme Suomeen halua.

Kieltentutkijan poliittinen ura on vasta alussa ja syyttäjän toiminta rasvaa rattaita vielä entisestään.

Puoluejohtaja Timo Soini pisti Halla-ahon nurkkaan karanteeniin eurovaalien ajaksi. Kiistellylle bloggarille eurovaaleihin nimilistaa keräävän tamperelaisen Juha Mäki-Ketelän mukaan Halla-aho on varmasti ehdolla vaaleissa.

Halla-aho kertoo saaneensa yhteydenottoja erinäisiltä puolueilta, vaikka kuittaakin varman ehdokkuuden Mäki-Ketelän "innokkuutena". Hän kiistää olevansa loikkari luonteeltaan.

Toukokuussa on perussuomalaisten puoluekokous. Ärripurrit takaavat, että se lienee kaikkien aikojen yleisömenestys. Ellei sitä ennen puolueen maahanmuuttosiivellä ole jo uusi puolue jalkeilla.