torstai 23. huhtikuuta 2009

MTV3: "Ulkomaalaiset sairaanhoitajat toivotettava tervetulleiksi"


MTV3:
"Ulkomaalaiset sairaanhoitajat toivotettava tervetulleiksi"
23.4.2009


Suomi haluaa saada sairaanhoitajia EU-maista. Esimerkiksi Unkarista, Bulgariasta, Romaniasta ja Puolasta lähtee sairaanhoitajia työn perässä Saksaan, Britanniaan ja Hollantiin. Suomeen haluttaisiin osa tästä virrasta.

- Todella tärkeää on panostaa siihen, millä tavalla tulijat otetaan vastaan paitsi työelämässä, myös muualla ympäristössä. Yksi keskeinen asia on suomen kielen osaaminen. On mietittävä yhdessä, millä tavalla tulijat kotoutuvat ja ottavat kielen haltuunsa, kertoo projektipäällikkö Ulla Parviainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos etsii yhdessä Husin ja Helsingin kaupungin kanssa keinoja sairaanhoitajien houkuttelemiseksi Suomeen.

Osa potentiaalisista tulijoista on jo ehtinyt saada EU-vaatimusten mukaisen sairaanhoitajan koulutuksen. Silloin ammatinharjoittamisoikeus voidaan myöntää Suomessa vaivattomammin. Muiden osalta koulutustausta pitää arvioida yksilökohtaisesti.

- Osaaminen on vaihtelevaa. Koulutusten sisällöissä on vaihtelua paitsi eri maiden välillä, toisinaan myös saman maan sisällä eri oppilaitoksissa.

Järjestäytynyt rekrytointi ollut vähäistä

Esimerkiksi Britanniaan on jo vuosikymmeniä valunut sairaanhoitajia eri puolilta maailmaa. Suomessa ulkomaalaisten hoitajien järjestelmällinen etsiminen on ollut vähäistä. Jotkut työnantajat ovat käyneet rekrytointimessuilla esittäytymässä, mutta tulokset ovat Parviaisen mukaan olleet vaatimattomia.

- Nämä meillä jo olevat hoitajat ovat harvoin tulleet nimenomaisesti etsimään töitä Suomesta. Useimmat tulevat esimerkiksi avioliiton takia tai opiskelemaan.

Nyt käynnissä oleva projekti pyrkii luomaan mallin, jonka avulla Helsingin kaupunki ja Hus voivat itse hoitaa rekrytointia.

Edessä kova pula hoitajista
* Sairaanhoitajapula äityy pahimmilleen ensi vuosikymmenen puolivälissä
* Husissa kiihkein eläkkeellejäämisjakso on vuosina 2014-2017
* Eläkkeellejäävien määrä on viime aikoina noussut muutamia satoja vuosittain