tiistai 7. huhtikuuta 2009

YLE: Joukko nuoria turvapaikanhakijoita närkästyttää Rovaniemellä


YLE Uutiset:
Joukko nuoria turvapaikanhakijoita närkästyttää Rovaniemellä
7.4.2009


Kaleva:
Kurdimiesporukka ahdistelee naisia Rovaniemellä
"Heidän omaisuuttaan"
8.4.2009


Kaleva:
Viranomaiset kokoontuvat kurdiahdistelijoiden vuoksi Rovaniemellä
9.4.2009


Maahanmuuttajajoukon häiritsevä käyttäytyminen on herättänyt keskustelua Rovaniemellä. Noin kymmenen nuoren ryhmä on häirinnyt hyökkäävällä käytöksellään sekä syntyperäisiä että maahanmuuttajanaisia.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen vs. johtajan Paula Lauhamaan mukaan toiset turvapaikanhakijat kertovat, että kyse on vajaasta kymmenestä Irakin kurdinuoresta.

Häiritsevä käyttäytyminen on koettu ahdisteluna ja se on kohdistunut niin syntyperäisiin suomalaisiin kuin Rovaniemellä jo vuosia asuneisiin maahanmuuttajiin.

- Meille on tullut syksystä lähtien ilmoituksia tänne vastaanottokeskukseen, että muutamat vastaanottokeskuksen nuoret miehet ovat huudelleet nuorten tyttöjen perään lähinnä kauppakeskus Revontulessa tai lähteneet seuraamaan tyttöjä ravintolasta, Lauhamaa kertoo.

Lauhamaan mukaan ilmoituksia häiriötä aiheuttaneista nuorista miehistä on tullut kymmenkunta. Valtaosa nyt vastaanottokeskukseen tulleista noin 80 uudesta tulijasta on myös närkästynyt nuorten toiminnasta.

- Muita harmittaa se, että kaikki ovat vaarassa leimaantua muutaman käyttäytymisen takia, Lauhamaa kertoo.

Rovaniemen maahanmuuttajayhteisö närkästynyt

Kurdinuorten häirintä on kohdistunut myös Rovaniemellä jo kauemmin asuneisiin maahanmuuttajanaisiin. Naisten mielipahan lisäksi yhteisön jäsenet ovat myös laajemmin huolissaan leimaantumisesta.

Neljäkymmentä vuotta Suomessa asunut ja viimeiset kymmenen vuotta Lapin keskussairaalassa syöpälääkärinä toiminut dosentti Abdel Maiche uskoo, että kyse on kulttuurieroista ja tiedon puutteesta.

- Täytyy muistaa, että he ovat nuoria eli suurin piirtein lapsia. Jos katsotaan niitä olosuhteita, josta nämä nuoret ovat tulleet ja kasvaneet, niin elintavat ovat erilaiset. Tyttöihin ei kosketa, heitä ei lähestytä ja jos tyttö kiinnostaa poikaa, niin silloin hän puhuu ensiksi tytön perheelle. Lopulta perheet sopivat asiasta keskenään, jonka jälkeen tyttö ja poika voivat vasta tavata ja ehkä mennä naimisiin, Maiche kertoo.

Maichen mukaan nyt Rovaniemelle tulleet kurdinuoret ovat suuren kulttuurimuutoksen edessä.

- He ovat tulleet suoraan vuoristosta moderniin kaupunkiin nimeltä Rovaniemi. He näkevät, että kaupungissa on nuoria kauniita tyttöjä, jotka hymyilevät takaisin, kun heille hymyillään. Tälläiset suomalaiselle kulttuurille ominaiset signaalit on nyt ymmärretty ehkä väärin. Luulen, ettei kukaan ole sanonut heille suoraan, että mikä on oikea ja mikä väärä tapa toimina lähestyttäessä paikallisia kanssaihmisiä, Maiche arvelee.

Avain löytyy maalaisjärjestä

Algeriassa syntynyt Maiche muistaa kuinka hän muuttaessaan Suomeen, silloin jo valmiina lääkärinä, osallistui lääketieteelliselle sopeutumiskurssille, jossa käytiin läpi suomalaisen lääketieteen erityispiirteitä.

- Osallistuin kurssille siksi, että lääketieteessäkin tavat ja käytännöt ovat erilaisia eri maissa. Näille nuorille pitäisi järjestää sopeutumiskurssi, jossa selitetään miten tässä maassa eletään. Jos selitys ja kasvatus ei riitä niin lopulta on olemassa Suomen laki. Aivan samalla tavoin kuin suomalaisille nuorille, Maiche tarkentaa.

Maichen mukaan tässäkin tapauksessa kasvatusperiaatteet ovat universaalit.

- Jos suomalainen nuori tappelee, remuaa ja pissii kadulle humalassa, niin sitä pidetään epänormaalina käyttäytymisenä ja siihen puututaan. Tässä kurdinuorten tapauksessa pätee aivan samat keinot, Maiche pohtii.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen vs. johtajan Paula Lauhamaan mukaan viime viikolla järjestettiin ensimmäinen infotilaisuus noin 110 turvapaikan hakijalle. Sopeuttamistoiminta jatkuu Lauhamaan mukaan säännöllisinä pienryhmien keskusteluina vastaanottokeskuksessa.

--------------------------------------------

Kaleva:

Kolme maahanmuuttajataustaista rovaniemeläistynyttä siskosta ja jotkut muut naiset ovat joutuneet viime kuukausina turvapaikanhakijoina olevien kurdimiesten ahdistelun ja seurannan kohteeksi Rovaniemellä.

Kauppakeskuksissa paljon oleskelevat nuoret kurdimiehet ovat ahdistelujen kohteeksi joutuneiden mukaan käyttäytyneet röyhkeän seksuaaliviritteisesti, vaikka naiset ovat kaikin keinon karttaneet heitä ja vältelleet heidän kohtaamistaan yleisillä paikoilla.

Tilanne on mennyt niin pitkälle, että naiset eivät uskalla kertoa asiasta nimellään, koska pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Tuntemansa pelon vuoksi, naiset ovat joutuneet rajoittamaan liikkumistaan julkisissa tiloissa.

Valistustilaisuus

Rovaniemen vastaanottokeskukseen on vs. johtaja Paula Lauhamaan mukaan tullut ilmoituksia kymmenkunnasta tapauksesta ja henkilöstä. Lauhamaan mielestä ongelmaa ei kannata suurennella, sillä kysymys on vajaasta tusinasta Irakin kurdeja. Ketkä häiriköintiä harrastavat, siitä ei vastaanottokeskuksessa ole tarkkaa tietoa.

Valtaosa vastaanottokeskukseen tulleista turvapaikanhakijoista paheksuu naisten häirintää ja pelkää, että kaikki muutkin leimataan joidenkin yksittäisten miesten tekojen perusteella.

Vastaanottokeskuksessa on järjestetty infotilaisuus, jossa turvapaikanhakijoille kerrottiin, mikä Suomessa on mahdollista ja mikä ei. Lauhamaa uskoo, että valistuksen antamisella ongelmaan saadaan ratkaisu.

Ei rikosilmoitusta

Rikoskomisario Jan Fordell Rovaniemen poliisista sai tiedon häiriköinnistä ulkomaalaistutkintaryhmän tutkijalta keskiviikkona. Rikosilmoitusta poliisille ei ole kuitenkaan tehty. Fordell aikoo ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä vastaanottokeskukseen, jotta kenenkään ei tarvitsisi pelätä.

Fordell kehottaa häiriköinnin kohteena olevia ilmoittautumaan poliisille, jotta faktat saadaan selvitettyä.

----------------------------

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutunut iranilaissyntyinen, Rovaniemelle kuusi ja puoli vuotta asunut 22-vuotias nainen ei halua paljastaa henkilöllisyyttään. Hän kertoo miesten jahtaavan häntä julkeilla katseilla, seuraavan häntä paikasta toiseen ja pyrkivän hänen lähelleen ahdistavasti aina, kun se on mahdollista. Viime lauantaina hän kertoi joutuneensa sylkemisen kohteeksi, kun ravintolassa omassa seurueessaan pakeni koko ajan lähelleen pyrkiviä miehiä.

Nainen epäilee, että miehet kokevat muslimeina hänen olevan ikään heidän omaisuuttaan. Koska hän on eurooppalaisesti pukeutunut, miehet pitävät häntä niin sanotusti huorana.

Uskonnon ja patriarkaalisen kulttuurin vuoksi harjoitettua naisen alistamista kotimaastaan paennut nainen on neuvoton, kun joutuu Rovaniemellä kohtaamaan ihonvärinsä vuoksi pelottavaa kohtelua.

Erityisen huolissaan hän on rovaniemeläisen miehen kanssa naimisissa olevasta siskostaan, joka on pienen lapsensa kanssa liikkuessaan myös joutunut ahdistavan käytöksen kohteeksi.