perjantai 24. huhtikuuta 2009

Aamulehti: Yksityiset yrittäjät näkevät hyvän bisneksen pakolaiskeskuksissa

Aamulehti: Yksityiset yrittäjät näkevät hyvän bisneksen pakolaiskeskuksissa 24.4.2009

Pakolaiskeskukset: Valtion varmat vuokratulot houkuttavat

Kova pula turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista on saanut liikkeelle entistä enemmän yksityisiä kiinteistöjen välittäjiä.

Yksi heistä on porilainen kiinteistöyrittäjä Ilkka Holmlund, sisäministeri Anne Holmlundin (kok) veli, joka näkee vastaanottokeskusten perustamisessa alun uudenlaiseen liiketoimintaan, "humanitaariseen logistiikkaan".

- Tämä on uusi, mielenkiintoinen kiinteistöpalvelukonsepti, jotakin laitoksen ja majatalon väliltä. Mittakaavaltaan tätä voi verrata tuhoutuneiden pankkien muuttamiseen uuskäyttöön. Se oli lähihistorian yksi isoja operaatioita, Holmlund arvioi.

Holmlundin sijoittajaryhmä kaavailee tyhjillään olevaan Satalinnan sairaalaan Harjavaltaan peräti 500 ihmistä vetävää vastaanottokeskusta. Toteutuessaan se olisi Suomen suurimpia.

Holmlund tarjosi jo aiemmin sisäministeriölle erästä omistamaansa kiinteistöä. Satakunnan sairaanhoitopiiri pitää Satalinnan sairaalan tarjouskisaa auki ensi viikon torstaihin saakka. Sairaalan arvellaan maksavan 1-3 miljoonaa euroa.

Hajasijoitusta Suomeen

Yksityisten kiinteistöjen tarjonta on lisääntynyt sitä mukaa, kun pula keskuksista on pahentunut. Myös laskukausi aktivoi.

- Kaiken maailman majoitustiloja on tarjottu. Tämä on ollut yksi väylä saada korvaavaa liiketoimintaa tilalle, kun perustoiminta on vähentynyt, Maahanmuuttoviraston kehittämispäällikkö Jorma Kuuluvainen sanoo.

Vastaanottokeskuksia haetaan ympäri Suomea, ja etenkin alueilta, joilla ei vielä keskuksia ole. Odotuslistalla on 15 uutta vastaanottokeskusta, kun tällä hetkellä toiminnassa on 17 vastaanottokeskusta.

- Paikkoja näistä tulisi lähes tuhat. Vielä ei ole varmuutta toteutuvatko ne vai eivät, sisäministeriön ylitarkastaja Leena-Maija Qvist sanoo.

Lippulaulu pikakoulutuksena

Valtaosa uusista vastaanottokeskuksista on Suomen Punaisen Ristin hallinnoimia. Kiinteistönomistaja vuokraa tilat SPR:lle, joka laskuttaa toiminnasta valtiota. Valtio maksaa kaikki kulut.

- Se on elementti, jota ei pidä väheksyä. Että onko vuokrauskohde jaettuna monelle maksajalle, Holmlund myöntää.

Holmlund visioi, että keskuksista tulisi myöhemmin koulutuskeskuksia, jossa tulijat saisivat taidot työelämään.

- Näistä kehitellään suomalaisuuden pikakoulutusinstituutio. Annetaan tietty määrä kielitaitoa ja luetaan perusasiat lainsäädännöstä. Lopuksi opeteltaisiin vaikka lippulaulu.

Käyttötarkoitukseen sopivat kiinteistöt ovat olleet sairaaloita, majoitusliikkeitä, opistoja, sekä rivi- ja kerrostaloasuntoja. Pakolaiskeskusten tilojen tulisi sisältää hygieniatilat ja paikka ruuanlaittoon.

- Täyshoito ei ole pidemmän päälle toivottavaa. Ihmisten pitää huolehtia itse itsestään ja pysyä aktiivisena. Laitosmainen asuminen johtaa passiivisuuteen, SPR:n pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö Leena-Kaisa Åberg sanoo.

Ilkka Holmlundin veli tyrmää jääviyden

Kiinteistöyrittäjä Ilkka Holmlund sanoo, ettei olisi mukana vastaanottokeskusbisneksessä, jos hänen sisarensa sisäministeri Anne Holmlund (kok) vastaisi maahanmuuttoasioista.

- Jos ei olisi Astrid Thorsia (r) ja ministeriön jakoa kahtia, en tässä olisi. Olen pohtinut, voiko tällaiseen puuttua. Pian näkee, mihin homma kallistuu, Holmlund sanoo.

Holmlundille kuuluvat poliisi-, pelastus- ja rajavartioasiat ja ministeri Thors vastaa maahanmuutosta. Ministerin veli sanoo, että Satalinnan ostosta on jääviysohjeistus teossa.

- Sisareni on selvittänyt jääviysohjeistusta oikeuskansleri Jaakko Jonkalta. Jonkka kertoo, miten pitää menetellä, jos asiaa aletaan viedä eteenpäin.

Ilkka Holmlundin mielestä perustuslaissa turvattua elinkeinovapautta rikotaan, jos hän ei saa tehdä liiketoimintaa maahanmuutolla.

- Tämä on vaikea homma. En oikein osaa muuta kuin kiinteistöalaa. Pitäisikö maatalousministerin suvun lopettaa maatalouden harjoittaminen? Sellaisia fiiliksiä tässä tulee, kun jalostaa tulkintoja äärimmilleen.

Lomalla olevaa Jonkkaa sijaistava apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ei halunnut antaa kuin yleisellä tasolla mielipidettään jääviysasiasta.

- Virkamies on esteellinen, jos lähisukulainen on asianosaisena toimessa, josta virkamies joutuu päättämään. Ministeri on esteellinen esimerkiksi, jos aviopuoliso on esittelijänä, hän sanoo.

Fakta: Keskukset täynnä

Parhaillaan toiminnassa on 17 vastaanottokeskusta.

Niiden paikkaluku on lähes 3 000. Vuonna 2008 Suomeen tuli 4 053 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna heitä on ennakoitu tulevan 6 000.

Yksi vastaanottokeskusten paikka maksaa valtiolle 16 600 euroa vuodessa.

Toni Viljanmaa