tiistai 21. huhtikuuta 2009

FST: Kokoomus: Pakolaispolitiikkaa pitää kiristää


YLE/FST:
Kokoomus: Pakolaispolitiikkaa pitää kiristää
FST:n uutinen
(video, 03:45-08:45)
21.4.2009


YLE/FST:
Thors tuomitsee Kokoomuksen kritiikin
22.4.2009


Käännös:

Kokoomus esittää kovempia vaatimuksia maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (Rkp) ja pakolaispolitiikalle. Erityisesti halutaan tiukentaa perheenyhdistämisen sääntöjä.

- Meillä on työryhmä, joka linjaa ulkomaalaispolitiikkaamme, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi.

Puolueen sisällä sanotaan, että viime vuoden suuri turvapaikanhakijamäärä ja monien uusien vastaanottokeskusten tarve on on vaikuttanut pakolaisiin kohdistuviin asenteisiin. Nyt puolue haluaa nähdä vastatoimenpiteitä.

Nykyisessä tilanteessa perheet voidaan yhdistää joskus myös ydinperheen ulkopuolisista jäsenistä. Kokoomus haluaa yhdenmukaistaa Suomen linjan muun Pohjolan kanssa, jossa perheen käsitettä tulkitaan tiukemmin kuin täällä.

Hallitus pääsi helmikuussa yhteisymmärrykseen siitä, että pakolaispolitiikkaa yhtenäistetään linjaan muun Pohjolan kanssa. Siksi Ravin mielestä pitäisi noudattaa hallituksen päätöstä kiristää sääntöjä.

- Hallituksen päätös oli yksimielinen ja tämän vuoden aikana pitäisi saada aikaan konkreettisia tuloksia, sanoo Pekka Ravi.

--------------

Käännös:

Thors tuomitsee Kokoomuksen kritiikin

Kaikki kokoomuslaiset eivät noudata antirasistista vetoomusta, jonka kaikki puolueet Perussuomalaisia lukuunottamatta äskettäin allekirjoittivat, sanoo maahanmuuttoministeri Astrid Thors (RKP).

Han vastaa viime päivien kritiikkiin pakolaispolitiikasta - kritiikkiin, joka Thorsin mukaan kohdistuu tavallisiin Suomessa työssäkäyviin ulkomaiden kansalaisiin.

Thors syyttää Kokoomusta ja Perussuomalaisia yhteiskunnassa kasvavan suvaitsemattomuuden hyväksikäytöstä.

- Yritetään kalastaa sameissa vesissä, sanoo maahanmuuttoministeri.

Kun ulkomaalaislain muutoksesta väiteltiin eduskunnassa viime viikolla, Ben Zyskowicz (Kok) sanoi Thorsilla ja hänen virkamiehillään olevan asenneongelma perusteettomien turvapaikkahakemusten vähentämisen suhteen.

Thors sanoo, että tämä osoittaa Kokoomuksessa olevan tiettyä poliittista hermostuneisuutta ja antaa ymmärtää sen johtuvan Perussuomalaisten kasvavasta kannatuksesta.

Hän vaatii Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataista oikaisemaan rivinsä. Thors sanoo, että osa Kataisen puoluetovereista ei noudata viime viikolla allekirjoitettua antirasistista vetoomusta.

- Eräät lausunnot eduskuntakeskustelussa eivät olleet vetoomuksen mukaisia.

Vaikea ymmärtää kritiikkiä

Astrid Thorsin on ylipäätään vaikea ymmärtää kokoomuslaisten kritiikkiä, koska hallituksen päätös uudesta ulkomaalaislaista oli yksimielinen.

Helmikuussa koko hallitus RKP mukaanlukien oli samaa mieltä siitä, että harvempien pitäisi hakea turvapaikkaa Suomesta. Siksi turvapaikkasäädökset pitää yhtenäistää muun Pohjolan kanssa.

- Meidän pitää tutkia että Pohjoismaissa eri lähtömaat arvioidaan samalla tavalla, sanoo Thors joka toimeenpanee hallituksen päätöksen.

Thorsin mukaan se, että Ruotsi on kiristänyt suhtautumistaan Irakista tuleviin turvapaikanhakijoihin, on vaikuttanut siihen, että enemmän ihmisiä onkin tullut Suomeen. Nyt yritetään saada aikaan palautussopimus Irakin ja Afganistanin kanssa. Sen lisäksi viranomaiset tulevat tarkemmin valvomaan, että alaikäiset turvapaikanhakijat ovat todella alle 18-vuotiaita.

Viime vuonna oli turvapaikanhakijamäärä Suomessa 4 016, Ruotsissa 24 350, Norjassa 14 430 ja Tanskassa 2 360.