torstai 23. huhtikuuta 2009

YLE/Svenska: Pohjoismaalaiset tyytyväisiä pakolaispolitiikkaan


YLE/Svenska:
Nordborna nöjda med flyktingpolitiken
23.4.2009


SVT/Ruotsi:
"Här i Oslo är det snart fler mörkhyade än vita"
23.4.2009


YLE Uutiset:
Suomalaisista liki kolmannes pakolaiskriittisiä
28.4.2009


Käännös:

Me pohjoismaalaiset olemme tyytyväisiä pakolaispolitiikkaan. Selvä enemmistö, yli 50 prosenttia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa pitää oman maansa pakolaismäärää sopivana. Näin kertoo tuore pohjoismaiden yleisradioyhtiöiden tekemä tutkimus.

Norjassa tilanne on karu; 46 prosenttia vastaajista pitää tilannetta sopivana, mutta 42 prosentin mielestä Norja ottaa vastaan liikaa pakolaisia. Ruotsissa 32 prosenttia sanoo maahan tulevan liikaa pakolaisia, Suomessa tätä mieltä on 29 prosenttia.

Toisin on Tanskassa, jossa 25 prosenttia vastaajista katsoo maahan otettavan liian vähän pakolaisia. Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa noin 11-12 prosenttia on tätä mieltä. Islanti ei ottanut osaa tutkimukseen.

Eri tulkintoja

On useita tulkintoja joita tuoreesta pohjoismaisesta vertailusta voidaan tehdä. Yksi asia on selvä: Selvä enemmistö kannattaa edelleen pakolaisten vastaanottamista maahansa. Tulos saadaan kun yhdistetään ne jotka sanovat pakolaisten lukumäärän olevan sopiva ja ne joiden mielestä se on liian pieni. Silloin Tanska ja Suomi menee yli 70 prosentin ja Ruotsi hieman alle. Myös Ruotsissa tuki lähenee 60 prosenttia. Porvarillinen hallitusliittouma onkin juuri aloittanut keskustelun tiukemmasta politiikasta.

Ero pakolaisten ja maahanmuuttajan välillä

On tärkeää tehdä ero pakolaisen ja maahanmuuttajan välille. UN määrittelee pakolaisen sellaiseksi, jolla on perusteltu syy pelätä vainoa rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn kansanryhmään kuulumisen tai tiettyjen poliittisten näkemysten vuoksi, ja on siksi poissa omasta kotimaastaan. Pakolaisvirrat vaihtelevat, sotien ja konfliktien aikana ne lisääntyvät. Pohjoismaiden merkitys vastaanottajamaana on kasvanut.

Monet niistä jotka suhtautuvat pakolaisiin positiivisesti, ovat varmasti sitä mieltä että Pohjoismaat ovat rikkaita, asumme keskellä hyvinvointia ja laajoissa maissamme on runsaasti tilaa.

On monia joiden mielestä ei pitäisi ottaa enempää pakolaisia kuin pystymme. Jos tulijat eivät integroidu ja saa työtä, syntyy ongelmia jotka eivät ole hyvästä sen enempää pakolaisille kuin kantaväestöllekään. Monet ajattelevat myös niin, että kun Pohjoismaissa on todellista tarvetta ulkomaiselle työvoimalle, niin myös pakolaiset voivat tehdä töitä.

Vaarallisia, tummaihoisia

Kriittiset katsovat ympärilleen ja näkevät liikaa tummaihoisia, uhkan omalle kulttuurilleen ja joskus myös henkilökohtaiselle turvallisuudelleen. Monet sekoittavat pakolaiset, turvapaikanhakijat ja ulkomaiset työntekijät.

Viime kuukausien jatkuva mediakeskustelu on varmasti vaikuttanut vastauksiin. Talouskriisi ja työttömyys saavat luultavasti monet turvautumaan ensi kädessä omiin kansalaisiin, itseensä.

Kuinka monesta on kyse?

Yksi tekijä joka ei vaikuta ratkaisevalta kun puhumme eri maiden pakolaispolitiikasta ja maahanmuutosta on historia. Millä oikeudella voimme Suomessa todeta että meillä on liikaa maahanmuuttajia? Viime vuonna haki yli 4 000 pakolaista turvapaikkaa Suomesta ja Norjasta. He siis hakivat turvapaikkaa, me emme tiedä kuinka monelle turvapaikka todella myönnettiin. Vastaava turvapaikanhakijamäärä Ruotsissa on monta kertaa suurempi; 24 350 (ja pitää muistaa, että se kasvaa, koska perheet usein seuraavat perässä). On siis suunnilleen yhtä paljon kahdessa maassa, 32 prosenttia ruotsalaisista ja 29 prosenttia suomalaisista, joiden mielestä pakolaisia on liikaa. Tyytymättömyys ei siis ole merkittävästi suurempi Ruotsissa, vaikka siellä luku on merkittävästi korkeampi.

Vaalikysymys populisteille

Norjalaiset ovat siis kaikkein kriittisimpiä pakolaiskysymyksessä. Siellä 42 prosenttia katsoo Norjan ottavan liikaa pakolaisia. On vaalit, ja Norjan populistinen Edistyspuolue pitää pakolaiskysymystä esillä. Asia on ollut esillä myös Tanskassa ja linja tiukentunut, yhä vähemmän pakolaisia otetaan vastaan. Sen tietävät varmaankin myös turvapaikanhakijat, jotka pysyttelevät poissa ja muukalaisvihamieliset tanskalaisetkin voivat taas puhua positiiviseen sävyyn.

Yksi asia jonka pitäisi vaikuttaa, mutta ei sitä tee, on historia. Kuinka paljon pakolaisia ja ulkomaalaisia ylipäätään on kaikkiaan maassa? Sitä vastaajat eivät yleensä tiedä, mutta se vaikuttaa vastauksiin. On vaikea löytää vertailutilastoja. Ulkomaiden kansalaisten likimääräinen lukumäärä voidaan antaa joka maasta, Ruotsissa se on huomattavasti korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa. Selvästi pienin määrä ulkomaiden kansalaisia on Suomessa. Silti liian paljon, katsovat monet. Muissa Pohjoismaissa yksi ja toinen huokailee kapeakatseisille suomalaisille.