lauantai 11. huhtikuuta 2009

Ilta-Sanomat: Soinin piinaviikot


Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola
Soinin piinaviikot (kuva 1, kuva 2)
11.4.2009


[...]
Puolessa vuodessa Soini on laihtunut kahdeksan kiloa ja joutunut elämänsä kovimpaan julkiseen myllytykseen. Media, muut puolueet ja jopa jotkut perussuomalaiset ovat kääntyneet puheenjohtajaa vastaan. Jotkut povaavat jo, että perussuomalaiset on hajoamispisteessä.
- Eliitti ja muut puolueet ovat hyökänneet joukolla mun kimppuun. Mutta uskon, että tein oikeian ratkaisun. Kansa sen päättää, eivät muiden puolueiden satraapit. Tämä mies pystyy muuttamaan mielensä, kun maailma muuttuu ja tunnustamaan sen.
[...]
Moni epäilee Soinin päätöksen johtuneen siitä, että hän halusi jättää rasismista syytteessä olevan Helsingin kaupunginvaltuutetun Jussi Halla-ahon rannalle - mutta silti taata äänivyöryn puolueelle.

Jotkut epäilevät, että Halla-ahosta oli tulossa liian vahva - jos halla-aholaiset soluttautuvat puolueeseen, he voivat äänestää Soinin ulos puheenjohtajan tehtävistä.
- Pötyä, Soinin puuskahtaa.
- Ei minua kukaan voi soluttautumalla syrjäyttää. Suurin osa näistä ihmisistä ei ole edes puolueen jäseniä.

Esimerkiksi perussuomalaisten asikkalalainen valtuutettu James Hirvisaari ruoti puolueen tilannetta varsin värikkäin sanakääntein Uuden Suomen blogissaan. Hirvisaaren mukaan perussuomalaiset ovat vaarassa hajota.
"Tehtäköön selväksi, että väistämätön kannatuksen lasku ei ole Halla-ahon tukijoiden vaan Soinin ikioma vika", Hirvisaari kirjoitti.
- Höpö höpö. Hajota? Tämähän on ihan naurettavaa puhetta. Meillä on 3 500 jäsentä ja uusia tulee koko ajan. Jos kymmenkunta lähtee, niin mitä sitten? Soini tuohtuu.

Halla-ahon tukijat keräävät parhaillaan nimilistaa, jonka tarkoitus on varmistaa kaupunginvaltuutetun EU-ehdokkuus. Soinin mukaan juuri listan kerääminen oli syynä Halla-ahon jättämiseen ilman ehdokkuutta.
- Jos hän olisi irtisanoutunut nimenkeruusta heti alussa ja sanonut selvästi, ettei hyväksy sitä, tilanne olisi toinen. Mutta hän ei tehnyt sitä. Puoluehallitus päätti asiasta yksimielisesti, päätös ei ollut yksin minun.

Soini myöntää ymmärtäneensä, että sitoutumaton Halla-aho saattaa kimpaantua päätöksestä ja jopa hylätä puolueen. Valtuutettu on jo leikitellyt ajatuksella. Omalla nettisivullaan hän kannustaa äänestäjiään lähettämään postia nimenkeräykseen.
- Jos hän lähtee ehdokkaaksi omalta listaltaan, hänen tiensä perussuomalaisissa on ohitse, totta kai. Hän on silloin ottanut irtioton puolueesta, eikä voi enää edustaa perussuomalaisia esimerkiksi eduskuntavaaleissa, Soini toteaa.

Eiralaistohtori tarvitsisi noin 100 000 ääntä päästäkseen läpi omalta listalta. Soini ei usko, että Halla-aholla olisi minkäänlaisia mahdollisuuksia menestyä EU-vaaleissa.
- Eurovaalitulos olisi äärimmäinen pettymys sekä hänelle että joukoilleen. Heillä on täysin ylimitoitettu harha omasta merkityksestään ja kannatuksestaan.

Soini arvelee, että Halla-aho veisi puolueelta EU-vaaleissa noin 20 000 ääntä. Gallupeihin hän ei usko Halla-ahon lähdön vaikuttavan juuri mitenkään.

Viimeksi Halla-ahon kannattajat hermostuivat Soinille, kun tämä kutui heitä propellipäiksi Pressiklubi-ohjelmassa.
- No ehkä he tunnistivat itsensä. Eiväthän he muuten olisi kimpaantuneet. Halla-ahon kannattaisi valita seuransa, eikä sitoutua nimimerkin suojissa touhuaviin kaiken maailman höyrypäihin. Minä en noteeraa nimimerkkien taakse piiloutuvia. Pitää olla selkärankaa seisoa sanojensa takana.

Ovatko miehet edes puheväleissä?
- Ollaan toki, mutta emme ole keskustelleet EU-päätöksen jälkeen, Soini kuittaa.

Haluatko eroon Halla-ahosta?
- Ei, minä annan valinnan hänelle. Hän on sitoutumaton valtuutettu, hän päättää missä porukassa hän haluaa tulevaisuudessa olla.

No, haluatko, että hän jatkaa perussuomalaisissa?
- En sano tuohon mitään, ei se ole minun haluistani kiinni. Nyt hänen oma käytöksensä ratkaisee. Politiikassa jokaisen on kestettävä ja siedettävä myös pettymyksiä. Tämä on kova laji. Myös Halla-ahon pitää se oppia.