tiistai 23. kesäkuuta 2009

Kansan Uutiset: Vanun Minkkistä uhattiin polttouunilla

Kansan Uutiset: Pääkirjoitus: Rasismia ei voi sietää 25.6.2009
Kansan Uutiset: Rasismi yleistyy yhteiskunnan kaikilla tasoilla 24.6.2009
YLE Uutiset: Urjalan varavaltuustetusta rikosilmoitus
Kansan Uutiset: Vanun Minkkistä uhattiin polttouunilla 23.6.2009

Uusi Suomi: Vasemmistonuorta uhattiin polttouunilla - asialla tuttu nimi
Helsingin Sanomat: Perussuomalaisten varavaltuutettu uhkaili vastustajaa keskitysleirillä
Aamulehti: Kunnanvaltuutettu Rami Sipilästä "En osaa sanoa mitä tällaiselle miehelle tekisi"
HBL: Hotade politisk motståndare med Auschwitz
Iltalehti: Perussuomalaisten varavaltuutettu uhkaili vastustajaansa polttouunilla
Ilta-Sanomat/Sanna Ukkola: Perussuomalainen uhkaili polttouunilla


Urjalassa perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaana ollut Rami Sipilä uhkasi Vasemmistonuorten varapuheenjohtajaa Minna Minkkistä polttouunilla. Yhteisöpalvelu Facebookissa juhannuksen aikaan käydyssä väittelyssä Sipilä kirjoitti seuraavaa:

”Toivon sydämmestäni että krakovan läheisyydessä olevalla upeella leirillä laitettas uunit lämpiin sua ja kaikkia muita isänmaan pettureita varten! sieg heil.”

Toukokuussa Vasemmistonuorten varapuheenjohtajaksi valittu Minna Minkkinen ilmoitti samassa keskustelussa tekevänsä poliisille asiasta ilmoituksen.

”Niin ja kommarihuorat laukoo mitä ihmeellisimpiä asioita ja heti ollaan poliisille ilmottamassa kun vähän joku sanoo takas....TAPA ITTES”, hänelle vastattiin.

Keskustelu alkoi, kun Minkkinen kommentoi Facebookissa kriittisesti kuvaa, jossa Sipilä ja kahdeksan muuta kaljupäistä nuorta miestä tekee natsitervehdyksen.

”Ja mitä sitten jos ollaankin rasisteja ...vai haluukko lisää kaikenmaailman mokkakikkeleitä suomeen”, häneltä myös kysyttiin.

Minna Minkkinen sanoo olevansa huolissaan äärioikeiston noususta Suomessa, ja pohtii, johtaako se seuraavaksi viharikoksiin ja väkivaltaisuuden lisääntymiseen.

– Milloinkohan poliisi puuttuu tällaisten ääriryhmien toimintaan ja laittaa stopin tälle rasismille. Supoa kun tuntuu enemmän kiinnostavan pari hassua pilvenpolttajanuorta kuin näin avoimesti Hitleriä kannattavat vihaiset miehet.
____________

Viime viikon maanantaina Suomusjärvellä pakolaisten vastaanottokeskuksessa räjähti pommi.

Kesäkuun neljäntenä vaalimainoksia postiluukkuihin jakanut afganistanilaissyntyinen nainen pahoinpideltiin.

Toukokuun 12. päivänä tavoittamatta jäänyt mies tönäisi kahdeksanvuotiaan somalitytön junasta asemalaiturille ja solvasi tätä apinaksi.

Mitä täällä oikein tapahtuu? Suomessa ei ole totuttu pommi-iskuihin.

Vielä hämmentävämpää on lukea tekoja käsitteleviä nettikirjoituksia keskustelupalstoilta, blogeista tai uutissivujen kommenttiosioista.

”Minulla on sellainen tunne, että tässä saattaa olla kyseessä maahanmuuttajien keskinäinen välienselvittely,” kommentoi nimimerkki Jylppy1600 verekseltään Suomusjärven räjähdystä Helsingin Sanomien keskustelussa.

”Mitäpäs jos on afgaanieukon oma ukko pamauttanut turpiin?” arvuuttelee nimimerkki PetethePerkele afgaaninaisen pahoinpitelyn taustoja maahanmuuttokriitikoiden Hommaforumilla.

Epäanalyyttistä kritiikkiä

Nettimaailmassa maahanmuuttokriittisyys on nyt taikasana, jonka taakse on helppo kätkeä jos jonkinlaisia mielipiteitä.

Järjen äänenä itseään pitävien maahanmuuttokriitikoiden kritiikki on usein varsin ristiriitaista ja epäanalyyttista. Yleinen oletus on, että suurin osa pakolaisista ei oikeasti tarvitse apua, koska lentolipun Suomeen pystyvät hankkimaan vain rikkaat. Samaan hengenvetoon pakolaisia syytetään elintasoshoppailusta.

– Tahtoisin ampua alas koko maahanmuuttokriittisyys-termin, toteaa yhteiskuntatieteen tohtori Anna Rastas.

Vaikka osa keskustelusta on asiallista, harva onnistuu piilottamaan mielipiteensä siitä, että maahanmuuttajien kulttuurinen tausta ja ajattelutavat ovat vääränlaisia. Erityisesti islamia pelätään.

”Islam on epäinhimillinen, totalitäärinen ideologia, jonka päämääränä on maailmanvalloitus,” kirjoittaa Ken Sainio Hommaforumilla.

Rasistiset puhetavat yleistyvät

Anna Rastaan mukaan rasististen asenteiden ilmaiseminen ja rasistiset puhetavat ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana yhä hyväksytymmiksi.

– Esimerkiksi poliitikot varoivat aiemmin käyttämästä epäkunnioittavaa kieltä. Kevään mittaan käydyssä keskustelussa eräät poliitikot maalailivat kuitenkin maahanmuuttoon liittyviä uhkakuvia, koska tiesivät hyötyvänsä siitä.

– Jos keskustelun sävy muuttuu rasistiseksi, sillä on seurauksensa. Tietenkin se vaikuttaa maahanmuuttajien elämään, mutta myös heidän parissaan työskenteleviin.

Toisinajattelijan tavoiteltu status

Hommaforumilla ja muualla verkossa kirjoittavat maahanmuuttokriitikot ovat kärkkäitä julistamaan, etteivät ole rasisteja, vaan tahtovat vain järkeistää maahanmuuttoa.

He tuovat mielellään esiin, kuinka valtamedia on puolueellinen ja kuinka vain he itse uskaltavat sanoa totuuden ääneen. He näyttäytyvät toisinajattelijoina, joiden mielipiteet vaiennetaan.

Mutta kyllä heitä kuunnellaan.

Helmikuussa kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vaati keskustelua maahanmuutosta ja harmitteli, kuinka kritiikki helposti leimataan rasistiseksi. Hän pelkäsi suuren joukon kansalaisia ”puristelevan nyrkkiä taskussaan”, jos maahanmuutosta ei puhuta tarpeeksi.

Kesäkuisia eurovaaleja ennen maahanmuutosta puhuttiin, ja voittajaksi selviytyivät kriittiset äänet. Perussuomalaiset nousivat viidenneksi suurimmaksi puolueeksi 9,8 prosentin ääniosuudellaan.

Kokoomuksen Kai Pöntinen vaati Helsingin Sanomien etusivun vaalimainoksessaan ”stoppia sosiaalipummien maahanmuutolle” ja keräsi yli 17 000 ääntä.

Perussuomalaisia ei voi syyttää

Suomessa on tehty tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa jo ennen kesän vaaleja. Perussuomalaisia ei siitä voi syyttää. Hehän eivät ole koskaan olleet edes hallituksessa.

Eräs esimerkki on yleiseksi tavaksi muodostuneet ulkomaalaisten säilöönotot.

Monille säilöönotoille ei ole muita perusteita kuin henkilöllisyyden selvittäminen, turvapaikkakäsittely tai käännytyspäätös. Säilöönoton sijaan tutkittavalle voitaisiin hyvin määrätä ilmoittautumisvelvollisuus.

– Näyttäisi siltä, että maahantulo ilman viisumia on julkisessa keskustelussa kriminalisoitu, vaikka turvapaikan hakijan saapuminen maahan puutteellisin asiakirjoin ei ole lain mukaan rikos, toteaa Outi Lepola, Amnesty Internationalin Suomen osaston pakolaiskysymysten asiantuntija.

Pakolaishysteriaa

Sisäasiainministeriö julkisti 2. kesäkuuta selvityksen, jossa pyritään karsimaan Suomen lainsäädännöstä tekijöitä, jotka vetävät puoleensa perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Ratkaisuksi ehdotetaan esimerkiksi, että poliisi voisi tehdä osan turvapaikkapuhutteluista. Tästä menettelystä luovuttiin aiemmin sen vuoksi, ettei poliisilla katsottu olevan tarvittavaa asiantuntemusta tehtävään.

– Tehostamisella tätä ehdotusta ei ainakaan voida perustella, sillä asiantuntemattomat päätökset johtaisivat vain valituskierroksiin, Lepola sanoo.

– Pelotevaikutusta ei myöskään ole todennettu. Kuinka tarkkoja tietoja Euroopan ulkopuolelle kantautuu yksittäisten maiden turvapaikkaprosesseista? Vaikea kuvitella, että niiden vuoksi monikaan jättäisi tulematta maahan.

Turvapaikkahakemuksia pyritään vähentämään, vaikka niitä tulee Suomeen Euroopan ja maailman mittakaavassa vähän, vain 800 jokaista miljoonaa asukasta kohden vuodessa. Esimerkiksi Ruotsin vastaava luku on 2 710 ja Kreikan 1 755.

– Suomessa pystytään pitämään yllä hysteeristä tunnelmaa, että tänne virtaa pakolaisia, vaikka määrät ovat kansainvälisesti pieniä, Lepola ihmettelee.

Eurooppa sulkee portit

Suomi ei ole ainoa Euroopan maa, joka vetää turvaketjua oveen. Viime viikolla EU-johtajat keskustelivat Eurooppa-neuvoston kokouksessa keinoista puuttua laittomaan siirtolaisuuteen.

Eräs keinoista on Euroopan komission ehdotus perustaa turvapaikanhakijoiden vastaanotto- ja käsittelykeskuksia Libyaan.

– On toki hienoa, jos tällaisten keinojen avulla pystytään lisäämään laillisia keinoja tulla maahan, mutta miten keskuksia voidaan käytännössä pitää yllä Libyassa, joka ei ole edes allekirjoittanut kansainvälistä pakolaissopimusta, Outi Lepola kysyy.

Aivan kuten Suomessa, ei EU:n tasollakaan voida rajojen sulkemisesta syyttää marginaaliryhmiä. Äärioikeiston menestystä europarlamenttivaaleissa kauhisteltiin ympäri Euroopan – toki syystäkin –, mutta oven pakolaisten nenän edestä sulkevat tavalliset valtavirran puolueet.

”Eurooppa tekee kaikkensa estääkseen mahdollisimman monen ihmisen niin sanotun luvattoman pääsyn alueelleen, ja samaan aikaan vainoa pakenevien ihmisten eri maista on yhä vaikeampaa päästä turvaan Eurooppaan,” totesi pakolaisjärjestöjen kattojärjestö ECRE:n pääsihteeri Bjarte Vanvik järjestön viimeviikkoisessa tiedotteessa.

Globalisaation epäsymmetrisyys

Rajojen sulkemisella on konkreettisia seurauksia. Maaliskuussa korkeintaan 75 hengelle tarkoitettu alus upposi Libyan edustalla Välimereen. Sen noin 250 matkustajasta selvisi vain parikymmentä. Huteraan laivaan sulloutuneet ihmiset yrittivät paeta kotimaansa oloja.

Tapaus ei ollut ainutkertainen. Pelkästään Italiaan saapui viime vuonna 40 000 siirtolaista Välimeren ylitse. Yritykseksi ylitys jää sadoilla, jotka kuolevat matkalla.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtaja Antonio Guterres totesi maaliskuisen tapauksen jälkeen, että taustalla on globalisaation epäsymmetrisyys.

– Raha ja tavara liikkuvat entistä vapaammin, mutta ihmisten liikkuminen maasta toiseen on yhä vaikeampaa, Guterres kuvaili tilannetta.

Kaiken takana on talous

Palataanpa lopuksi vielä takaisin lähtöpisteeseen.

Nettikeskusteluiden maahanmuuttokriitikot nostavat kerta toisensa jälkeen esiin pelon siitä, että maahanmuuttajat ja erityisesti pakolaiset ovat Suomelle taloudellinen rasite. Ja mitäpä muuta syytä EU:llakaan on pyrkiä pitämään rajat suljettuina?

– Totta kai taustalla ovat taloudelliset tekijät, Anna Rastas myöntää.

Todellinen ero eurooppalaisten ja Eurooppaan pyrkivien pakolaisten välillä on tulotasossa, ei kulttuurissa tai arvomaailmassa. Maahanmuutosta keskusteleminen on usein puhetta aiheen vierestä.

– Asiat menevät usein iloisesti sekaisin. Taloudellista keskustelua pitäisi käydä, mutta taso on, mitä on, Rastas valittelee.

Kansainvälisiin tuloeroihin puuttuminen vaatisi globaalin järjestelmän muutosta. Se vain on paljon vaikeampaa kuin maahanmuuttajien syyllistäminen.

______________________


Kansan Uutisten pääkirjoitus:

Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja toivotettiin polttouuniin, kun hän kritisoi yhteisöpalvelu Facebookissa natsitervehdyksiä (KU 23.6.). Siellä täällä puhutaan kansallissosialismista ikään kuin kyse olisi aatteesta aatteiden joukossa. Rasistiset ilmaisut alkavat olla arkipäivää tämän päivän Suomessa, kuten tohtori Anna Rastas eilisessä KU:ssa totesi.

Avoimella rasismilla, ja yhä enemmän myös fasismilla, ratsastavat ääriliikkeet tekivät monessa maassa poliittisen läpimurron eurovaaleissa.

Suomi säästyi muualla Euroopassa jo 2000-luvun alussa alkaneelta oikeistopopulismin nousulta. Mutta selviääkö enää aina vain kärjekkäämmiksi käyviltä ääri-ilmiöiltä?

Ei välttämättä. Viime laman aikana tehdyssä ja 2000-luvun alussa uusitussa asennetutkimuksessa jo näkyi, että uusoikeistolla on kaikupohjaa 18–30-vuotiaiden kaupunkilaisnuorten parissa. Peräti kolmasosa heistä jakoi arvomaailman, johon sisältyi markkinaliberalismia, ulkomaalaisvastaisuutta ja nationalismia.

Uusoikeistolaisuus ei kuitenkaan noussut, koska liikkeeltä puuttui uskottava johtaja. Entä jos sellainen löytyy?

Huolestuttavaa on se, että ääriasenteet liukuvat vähitellen myös perinteisiin puolueisiin. Eurovaalien suurimmista ylilyönneistä eivät suinkaan vastanneet perussuomalaiset, vaan kokoomuksen ehdokas, joka leimasi maahanmuuttajat sosiaalipummeiksi. Kokoomus sanoutui irti ehdokkaan näkemyksistä, mutta hänen 17 000 ääntään kyllä kelpasivat.

Meillä niin kuin muuallakin äärioikeistolaisuuden käyttövoimaa on ulkomaalaisvastaisuus. Ihmisiä pelotellaan maahanmuuttajien vyöryllä. Pakolaisista lietsotaan hysteriaa, vaikka ylivoimaisesti suurin osa maahanmuuttajista, viime vuonna 22 904, haki oleskelulupaa perhesiteen, työn tai opiskelun takia.

Turvapaikanhakijoita oli 4 035. Eniten kasvaneet hakijaryhmät olivat somalialaiset, irakilaiset ja afganistanilaiset. Kaikki kolme maita, joissa siviilit elävät sodan jaloissa. Turvapaikkoja myönnettiin 89.

Usein toistetun ”maahanmuuttokriittisen” väitteen mukaan pakolaisia tulee kyllä auttaa, mutta ei täällä, vaan heidän lähialueillaan. Näin tehdään jo nyt. Eniten pakolaisia vuonna 2007 oli Pakistanissa, kaksi miljoonaa. Suomeen on pakolaisia otettu vuodesta 1973 alkaen yhteensä noin 30 000.

Ikävintä on se, jos kotimaan huono-osaiset ryhtyvät syyttämään maahanmuuttajia. Siitä ei hyödy kuin oikeisto.

__________________________

Aamulehti 23.6.2009

[...]
Urjalan perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Pertti Nuutinen on häkeltynyt varavaltuutettu Rami Sipilän lausunnoista.

Polttouunilla uhkailu ei saa Nuutista syttymään.

- Sipilä ei sovellu uhkauskommenteilla politiikkaan. Hän ei kuitenkaan ole missään kunnan luottamustehtävissä Urjalassa, Nuutinen kertoo.

Sipilä ei ole Nuutisen virallinen varavaltuutettu, mutta nimellisesti hän on listoilla, koska vaaleissa Sipilä keräsi kahdeksan ääntä.

- En osaa sanoa mitä tällaiselle miehelle tekisi. Sipilä sai kuitenkin ääniä, joten häntä on pirun paha saada pois listoilta ilman hänen omaa suostumustaan.

Sipilä haki Nuutisen mukaan Urjalan valtuustoon sitoutumattomana perussuomalaisten listoilta. Hän ei siis ole puolueen virallinen jäsen.

- En ole koskaan tavannut Sipilää kasvotusten, joten en varmaan tuntisi, jos hän kävelisi vastaan. Muutaman kerran olen soittanut ja lähettänyt viestiä vaalien aikaan.

Sipilä nousi otsikoihin viimeksi, kun hän perusti Facebookiin ryhmän "Hakataan Teuvo heteroksi".

Nuutinen tyrmäsi jo silloin Sipilän ajatukset.

- Lähetin hänelle viestin, että tällaisissa tapauksissa ovi käy vain ulospäin, eikä hänen kannata olla minuun missään yhteyksissä.

__________________________

Keskustelu Facebookissa 18.6.2009

Minna Minkkinen 18. kesäkuuta klo 19:25
ITKEN.

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:25
onnesta?

Minna Minkkinen 18. kesäkuuta klo 19:26
en tod. vaan siitä kuinka lama saa aina ääriryhmät toisiaan vastaan. miksi vihaiset miehet purkaa vihansa näin?

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:27
siis miten tässä kuvassa puretaan vihaa ? vai eikö kommareitten mielestä kukaan muu saa kokoontua ja pitää keskenään hauskaa?

Minna Minkkinen 18. kesäkuuta klo 19:29
I rest my case. Toki saa ja pitääkin kokoontua ja pitää hauskaa yhdessä. Tuon käsimerkin osoittaminen kertoo joko teidän totaalisesta mauttomuudesta tai rasismista. Tai vaihtoehtoisesti typeryydestä, monesti kaikista edellämainituista. ps. en ole kommari.

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:30
no kuule mehän saadaan näyttää millasia käsimerkkejä ikinä halutaan ja toi on kyllä historian hienoin käsimerkki

Minna Minkkinen 18. kesäkuuta klo 19:31
joten kyse on siis rasismista.

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:33
ei vaan isänmaallisuudesta.... ja mitä sitten jos ollaankin rasisteja ...vai haluukko lisää kaikenmaailman mokkakikkeleitä suomeen

Minna Minkkinen 18. kesäkuuta klo 19:34
isänmaallisuus?? joka on saatu lahjaksi kahdelta kommarilta leniniltä ja stalinilta. Ironista.

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:36
anteeks mitä? jaa että lahjaks? kyllä se nyt vaan on niin että itsenäisyydestä saadaan kiittää suomen sotaveteraaneja ja hitlerin natsisaksaa

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:38
White legion Aryan blood

Minna Minkkinen 18. kesäkuuta klo 19:38
ei kun pojjaat Lenin ja Stalin kirjotti alle suomen luovutuskirjan, Mannerheim sen myös kirjotti.

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:40
toivon sydämmestäni että krakovan läheisyydessä olevalla upeella leirillä laitettas uunit lämpiin sua ja kaikkia muita isänmaan pettureita varten! \o sieg heil

Minna Minkkinen 18. kesäkuuta klo 19:41
Ramin kommentin tulen ilmiantamaan poliisille.

Rami T A Sipilä 18. kesäkuuta klo 19:50
niin ja kommarihuorat laukoo mitä ihmeellisimpiä asioita ja heti ollaan poliisille ilmottamassa kun vähän joku sanoo takas....TAPA ITTES

Tommi Soina 18. kesäkuuta klo 19:52
mää ilmotan minnan supolle et se on joku KGB huora...loukkaa tääl julkisesti suomalaisuutta..