perjantai 26. kesäkuuta 2009

YLE: Suomen kiintiöpakolaiset yhä koulutetumpia



YLE Uutiset:
Suomen kiintiöpakolaiset yhä koulutetumpia
26.6.2009


Suomeen tulleiden kiintiöpakolaisten koulutustausta on noussut viime vuosina. Pakolaisviranomaisten mukaan Suomen viralliset pakolaiskriteerit eivät kuitenkaan ole muuttuneet, vaan pakolaistyö on edelleen humanitaarista apua.

Viime vuonna Suomeen tulleista kiintiöpakolaisista melkein kymmenen prosenttia oli joko aloittanut yliopistotason opinnot omassa maassaan tai tehnyt ne kokonaan valmiiksi.

Edellisiin vuosiin verrattuna kasvua on pari prosenttiyksikköä vuosittain. Vuonna 2007 yliopistotason opinnot oli noin kahdeksalla prosentilla pakolaisista ja vuonna 2006 vain hieman yli neljällä prosentilla.

Lähtömaa vaikuttaa koulutustasoon

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Susanne Tengman ei pidä asiaa mitenkään kummallisena.

- Koulutustausta riippuu aina siitä, mistä me pakolaisia valitsemme. Viime vuonna esimerkiksi valitsimme Syyriasta irakilaisia ja heillä oli selkeästi korkeampi koulutustausta kuin esimerkiksi samana vuonna valituilla myanmarilaisilla ja kongolaisilla, Tengman sanoo.

Suomalaisten poliitikkojen viimeaikaiset puheet työvoimapulan paikkaamisesta ulkomaalaisilla eivät ole Tengmanin mukaan vaikuttaneet mitenkään Suomen pakolaisvalintoihin. Suomi tekee valinnat edelleen YK:n pakolaisjärjestön ehdotusten pohjalta Suomen lain määrittelemin kriteerein.

- Kriteerit eivät ole muuttuneet. Kiintiöpakolaisten ottaminen on selkeästi Suomen humanitaarista politiikkaa. Tämä on erotettava työperäisestä maahanmuutosta, Tengman sanoo.

Koulutetut pakolaiset mietityttävät kunnissa

Monessa kunnassa on kuitenkin jouduttu tarkoin miettimään, miten parhaiten ohjataan professoritason ihmisiä löytämään töitä ja paikkansa Suomesta. Korkeasti koulutetut pakolaiset eivät kokemuksien mukaan ole sijoittuneet työelämään yhtään sen paremmin kuin pelkän peruskoulun käyneet pakolaiset.

Maahanmuuttajapalveluiden johtaja Kati Turtiainen Jyväskylästä ei pidä asiaa ongelmana, mutta haasteita korkeasti koulutetut kiintiöpakolaiset tuovat. Korkeasti koulutetun motivaatio saattaa laskea helposti, jos oman alan töitä ei löydy.

- He joutuvat aloittamaan työelämän Suomessa harjoittelusta ja työelämään tutustumisesta. Ja usein ammateista joka voi olla kaukana omasta, Turtiainen sanoo.