keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Verkkouutiset: Maahanmuuttajanaisille voidaan varata oma uimahallivuoro


Verkkouutiset:
Maahanmuuttajanaisille voidaan varata oma uimahallivuoro
17.6.2009


Helsingin Sanomat:
Apulaisoikeusasiamies: Musliminaisten oma uimavuoro ei ole syrjintää

Uusi Suomi/STT:
Musliminaisten uimavuoroista kanneltiin - ”Ei syrjintää”

MTV3:
Musliminaisten uimavuorokiistaa puitu

YLE Uutiset:
Maahanmuuttajanaiset saavat varata oman uimahallivuoron

Ilta-Sanomat/STT:
Maahanmuuttajien oma uimavuoro ei syrji

Apulaisoikeusasiamiehen tiedote ja päätös:
Maahanmuuttajanaisille voidaan varata oma uimahallivuoro
Jukka Lindstedtin ratkaisu dnro 208/4/08


Helsingin Sanomat:
Uimahallien muslimivuorot eivät katso kansallisuutta

19.6.2009

Syrjintäkielto ei estä varaamasta maahanmuuttajanaisille omia uimahallivuoroja, katsoo apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt. Tosiasiallista yhdenvertaisuutta voidaan edistää positiivisin erityistoimin, kun erityiskohtelulla on hyväksyttävä tarkoitusperä, ja se on oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään.

Apulaisoikeusasiamiehen tutkittavana on ollut viisi kantelua, joissa on arvosteltu syrjiväksi Helsingin, Vantaan, Turun ja Tampereen käytäntöä varata maahanmuuttajanaisille omia uimahalliaikoja.

Sekä perustuslaki että yhdenvertaisuuslaki kieltävät syrjinnän sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintäkielto sisältyy myös useaan Suomea sitovaan kansainväliseen ihmisoikeussopimukseen.

Edistää käytännössä toteutuvaa yhdenvertaisuutta

Kansainvälisten sopimusten ja Suomen lainsäädännön syrjintäkielto ei kuitenkaan estä ns. positiivisia erityistoimia, joilla pyritään edistämään muodollisen yhdenvertaisuuden sijasta myös tosiasiallista ja käytännössä toteutuvaa yhdenvertaisuutta.

Tosiasiallinen yhdenvertaisuus voi edellyttää esimerkiksi sosiaalisesti, taloudellisesti ja muuten heikommassa asemassa olevan ryhmän muita parempaa kohtelua.

Apulaisoikeusasiamiehen saaman selvityksen mukaan maahanmuuttajanaisten omille uintivuoroille on olemassa erityistä tarvetta. Näin turvataan uinnin opetus ja edistetään heidän kotoutumistaan. Varattu uintiaika ei myöskään ole ollut epäsuhteessa käytettävissä oleviin yleisiin uintivuoroihin.

Apulaisoikeusasiamies korostaa, että positiivinen erityiskohtelu on sallittua vain niin kauan kuin se on tarpeellista todennettujen haittojen korjaamiseksi.

________________________

HS: Uimahallien muslimivuorot eivät katso kansallisuutta

Keskustelua herättäneet musliminaisten uimavuorot ovat avoimia kaikille kansallisuuksille. Jakomäen uimahallin laitospäällikön Teemu Raatikaisen mukaan vuoroissa on käynyt suomalaisiakin. Raatikaisen mukaan kassalla ei ole mitään keinoa varmistaa asiakkaan uskontoryhmää.

"Ei sellaista ole kysytty. Olemme luottaneet siihen, että asiakkaat tietävät mille vuorolle ovat tulossa."

Jakomäessä on kysytty miksi musliminaisille on varattu erilliset uimavuorot.

"Periaatteessa yhteisille vuoroille ei ole estettä, naisen uskonnolla ei ole väliä. Islam ohjeistaa, että musliminainen ei saa olla alasti toisen naisen edessä", kertoo Pia Jardi Suomen Islamilaisesta Neuvostosta.

"Suomalaiset ovat tottuneet erilaiseen häveliäisyyskulttuuriin ja nämä uimavuorot helpottavat asioita puolin ja toisin."

Islam edellyttää muslimeilta tiettyjä häveliäisyyssääntöjä, joissa vartalo pitää olla peitettynä tietyltä alueelta, esimerkiksi pyyhkeellä.

"Sääntöjen noudattaminen on henkilöstä kiinni. Islam antaa ohjeistuksen, jota jotkut noudattavat, jotkut eivät."

Idea musliminaisten uimavuorosta lähti Jakomäen ostoskeskuksella toimivalta yhdistykseltä seitsemän vuotta sitten ja päätyi lopulta liikuntavirastoon, kertoo Raatikainen. Uimavuorot ovat olleet hyvin suosittuja, mutta ne eivät ole aina sujuneet aivan mutkitta.

"Tietoon on tullut joitakin eri kansallisuuksien välisiä tappeluita suihkutiloissa."

Raatikainen toteaa systeemin parantuneen vuosien varrella.

"Palaute on ollut hyvää. Muslimityttöjen uimakoulut ovat niin suosittuja, että ne ovat täynnä tältä kesältä."

Muslimityttöjen uimakoulut ovat siirtyneet Helsingin keskustaan Yrjönkadun uimahallille Jakomäen uimahallin remontin ajaksi.