maanantai 8. kesäkuuta 2009

Uusi Suomi: Halla-aho kertoo vaaliyllätyksen


Uusi Suomi:
Halla-aho kertoo vaaliyllätyksen
8.6.2009


Perussuomalaisten suosion nousua eurovaaleissakin on selitetty maahanmuuttokriittisyyden kasvulla. Puolueen listoilta sitoutumattomana Helsingin kaupunginvaltuustoon noussut Jussi Halla-aho kertoo Uudelle Suomelle, että suurin osa maahanmuuttokriittisistä jätti äänestämättä.

- Tiedän tosiasiaksi, että moni suuttui Perussuomalaisten ehdokasasettelusta niin, että jätti kokonaan äänestämättä, Halla-aho toteaa.

Moni toivoi kevään aikana, että Halla-ahosta olisi tullut perussuomalaisten ehdokas. Puolueen johto pudotti hänet listalta, koska kaupunginvaltuutettu sai syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Halla-ahon puolesta kerättiin jopa oma valitsijamiesyhdistys. Ehdokkaaksi hän ei kuitenkaan lähtenyt, sillä se olisi hänen mukaansa vain hajottanut maahanmuuttokriittisten voimat. Tuolloin hän myös ilmoitti äänestävänsä Sampo Terhoa ja kehotti muitakin tekemään samoin.

Terho sai lopulta 9 378 ääntä ja hän nousi Timo Soinin varaedustajaksi ohi Pertti Virtasen.

- Realistisesti ajateltuna paremmin ei olisi voinut käydä ja tämä oli tavoitteemme. Olen iloinen Sampo Terhon puolesta, Halla-aho sanoo.

Maahanmuuttokriitikoiden menestys euro- ja aikaisemmissa vaaleissa on Halla-ahon mielestä kuitenkin vain symbolinen.

- Se on riittänyt provosoimaan vanhoja puolueita tarpeeksi, niin että asioista voidaan nyt puhua.

Soinin siirtymistä Brysseliin Halla-aho pitää kokonaan uudenlaisena tilanteena, sillä kertaakaan aiemmin ei yhtä vaikutusvaltainen puoluejohtaja ole poistunut ulkomaille.

- Mitään nurkkaa maahanmuuttokriitikot eivät yritä vallata. Kaikilla ryhmittymillä on kuitenkin aina tavoitteenaan tuoda oma asiansa tapetille. Soini yrittää varmasti pitää lankoja käsissä ulkomailta ja nykyaikana hän voi siinä onnistuakin, Halla-aho pohtii.