keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

YLE: Keskustapoliitikon pakolaispuheet hämmästyttävät

YLE Uutiset: Keskustapoliitikon pakolaispuheet hämmästyttävät 24.6.2009
Kouvolan Sanomat: Päiväkotilasten vanhemmat: ”Ei pakolaisia samalle pihalle”

Kouvolan Sanomat: Mielipide: Poliittinen virus 25.6.2009
YLE Uutiset: Keskusta ei puutu Kataisen puheisiin
YLE Svenska: Dagisföräldrar får stöd av Juha Katainen
Kouvolan Sanomat: Kataisen bakteerinäkemyksille ei löydy tukijoita 26.4.2009

Taustaa:
HBL: "Man ska inte leka med barns hälsa" 20.11.2008


Kouvolan opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Juha Katainen (Kesk.) haluaa siirtää suunnitellun pakolaiskeskuksen pois päiväkodin naapurista turvallisuussyistä ja tautivaaran takia. Kouvolan valtuuston puheenjohtaja Valto Koski ihmettelee puhetta. Ne herättävät huomiota myös vähemmistövaltuutetun toimistossa.

Keskustan Juha Katainen on ensimmäisenä allekirjoittajana vetoomuksessa, jossa päiväkotilasten vanhemmat vaativat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen ja päiväkodin sijoittamista eri tiloihin. Katainen perustelee vaadettaan turvallisuussyillä ja tautivaaralla.

- Kyllä vanhemmat on sitä mieltä, että päiväkoti ja pakolaisten vastaanottokeskus eivät voi toimia samoissa tiloissa, Katainen sanoo.

Kataisen lausunnot tulivat ensimmäisenä julkisuuteen Kouvolan Sanomissa. Katainen on ammatiltaan myyntipäällikkö, hän on myös kaupunginvaltuutettu.

Katainen sanoo olleensa asiassa liikkeellä sekä vanhempana että poliitikkona. Juha Katainen on keskustalainen opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja. Hän kertoo jäävänneensä itsensä lautakunnassa vetoomuksen käsittelystä.

- Kaikki tiedämme, että pakolaiset jotka tuodaan vastaanottokeskuksiin, niin ne tulevat maista, joissa tämä virus- ja bakteerikanta on hyvin erilainen kuin mihin me täällä Pohjoismaissa on totuttu. Tämähän tarkottaisi sitten sitä, että joko lapset, hoitajat ja vanhemmatkin pitäisi rokottaa näitä tartuntoja varten tai hoitaa asia muilla tavoin, Katainen sanoo YLE Kymenlaakson haastattelussa.

Koski: Ei noudata Kouvolan pakolaislinjaa

Kouvolan valtuuston puheenjohtaja Valto Koski (SDP) irtisanoutuu opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtajan pakolaisia leimaavista puheista. Se ei hänen mielestään ole Kouvolan maahanmuuttolinjan mukainen.

- En usko, että on. Kyllä tämä tuntuu vähän yksityiseltä yrittämiseltä. Tietenkin on hyvä pitää huolta, että lapset kasvavat turvallisessa ympäristössä ja kaikki asiat on kunnossa. Kun lautakunnan puheenjohtaja myöntää itse, että on ollut alulle panijana tässä, niin hänen pitäisi kyllä tietää, ettei tässä tällaisia riskejä ole.

Koski ihmettelee, miksi Katainen on ryhtynyt julkisesti vastustamaan keskusta.

- Ei myö kyllä tällä tavoin Kouvolan kaupungin päätöksenteossa kauheasti eteenpäin päästä.

Kouvola on tutkinut mahdollista SPR:n vastaanottokeskuksen perustamista Valkealaan entisiin sairaalatiloihin, missä tällä hetkellä toimii päiväkoti. Tällä tietoa keskusta ei perusteta, koska turvapaikanhakijoille on riittävästi tiloja muualla.

Vähemmistövaltuutettu valvoo poliitikkoja

Vähemmistövaltuutetun toimisto on muutaman kerran tarttunut poliitikkojen puheisiin ja tehnyt tutkintapyyntöjä. Kouvolalaispoliitikon puheisiin toimistossa ei oteta kantaa, mutta yksi kommentti toimiston ylitarkastajalta irtoaa:

- Oho.

Toimiston mukaan poliitikoilta edellytetään vastuullisempaa puhetapaa kuin muilta. Vähemmistövaltuutetun toimiston mukaan puolueet ovat sitoutuneet puuttumaan jäseniensä rasistisiin puheisiin, vaikka rikoksen tunnusmerkit eivät täyttyisi.

Suomen eduskuntapuolueet ovat allekirjoittaneet Euroopan puolueiden rasisminvastaisen peruskirjan. Kuntavaalien jälkeen valtuutettu pyysi puolueilta selvitystä, ovatko ne ryhtyneet seuraamaan peruskirjan noudattamista.

Vähemmistövaltuutetun toimisto ohjaa kansanryhmää vastaan kiihottavat tapaukset poliisille ja valvoo syrjintää. Sisäministeriö valmistelee myös uutta nettipalvelua, jolla ihmiset voisivat ilmoittaa tietoverkoissa huomaamistaan epäilyttävistä sivuista.

____________________________

Kouvolan Sanomat 24.6.

Vanhemmat vetävät lapsensa Ruusulaakson päiväkodista, mikäli turvapaikanhakijat sijoitetaan Valkealan entiseen sairaalaan.

Valkealan entisen sairaalan tiloissa toimivan Ruusulaakson päiväkodin vanhemmat vastustavat jyrkästi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen sijoittamista samaan kiinteistöön.

Kouvolan kaupunginhallitus otti keväällä myönteisen kannan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamiselle. Sen varteenotettavin sijoituspaikka on entinen sairaala.

Vanhemmat ilmaisevat huolensa ja kielteisen kantansa Kouvolan kaupunginhallitukselle osoittamassaan kirjeessä. Liki 30 vanhemman allekirjoittamassa viestissä he sanovat olevansa erittäin huolestuneita aikeista sijoittaa keskus samoihin tiloihin päiväkodin kanssa.

- Meidän mielestä päiväkoti ja pakolaiskeskus eivät sovi samaan pihaan, kesäkuun 3. päivänä allekirjoitetussa kirjeessä todetaan.

Vetoomuksesta käynnisti sen ensimmäinen allekirjoittaja kaupunginvaltuutettu, opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Juha Katainen (kesk.).

- Vanhempien huoli on todellinen. Kun ihminen tulee ihan toisesta maailmasta, niin hänen virus- ja bakteerikantansa on ihan erilainen, hän perustelee.

Huoli lasten ja henkilökunnan turvallisuudesta on niin ikään asia, jonka vanhemmat haluavat saattaa päättäjien tietoon.

- Onko lasten hoitopaikka enää turvallinen, ja riittääkö henkilökunnan määrä takaamaan lasten turvallisuuden. Miten lapsia valvotaan ulkona. Henkilökunnalle asetetaan kovia paineita, Kataisen toteaa.

Hädässä olevien ihmisten auttamista Katainen ei vastusta, mutta sen voisi hänen mielestään hoitaa tehokkaamminkin.

- Kun ihmisillä on hätä, niin heitä pitää auttaa. Heidän kotimaassaan annetulla avulla olisi kuitenkin kymmenkertainen teho täällä annettuun verrattuna.

Turvapaikan hakijoiden sopeutumiselle Suomeen on hänen mielestään ylitsepääsemättömät kulttuurilliset esteet.

- He eivät sopeudu länsimaiseen kulttuuriin. Tietäähän sen itsestäänkin, minkälaista on matkoilla vieraassa maassa, Katainen pohtii.

Kataisen mukaan 28 nimen lista olisi ollut pidempi, jos kesälomat eivät olisi sotkeneet nimien keräämistä.

Ruusulaaksossa on elokuussa yli 60 lasta ja noin 20 työntekijää, kun heinäkuussa tehtävät sisä- ja piharemontit saadaan valmiiksi.

___________________________

Kouvolan Sanomat 26.6.2009

Keskustan kaupunginvaltuutettu ja Kouvolan opetus- ja kasvatuslautakunnan puheenjohtaja Juha Katainen herätti tällä viikolla huomiota kommenteillaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta.

Keskusta on aiemmin tänä vuonna kaavailtu entiseen Valkealan sairaalaan, jonka tiloissa toimii myös Ruusulaakson päiväkoti. Kaupunginhallitukselle on toimitettu Kataisen puuhaama adressi, jossa 28 vanhempaa vastustaa vastaanottokeskuksen sijoittamista päiväkodin läheisyyteen.

Katainen kertoi keskiviikon Kouvolan Sanomissa vanhempien olevan huolissaan pakolaisten bakteeri- ja viruskannoista. Kymenlaakson radion haastattelussa Katainen arveli, että päiväkodin henkilökunta ja lapset pitäisi rokottaa tartuntoja vastaan, jos keskus tulisi samaan rakennukseen.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Lankisen mukaan Kataisen kommentit ovat yksin hänen.

- Juha on sanonut nämä asiat yksityishenkilönä, näin hän on minullekin kertonut. Siitä voi varmaan päätellä, ettei valtuustoryhmä liity tähän, hän muotoilee.

Lankinen ei osaa vielä sanoa, puuttuuko valtuustoryhmä Kataisen sanomisiin.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Valto Koski (sd.) ei hänkään allekirjoita Kataisen bakteerikommentteja.

Vastaanottokeskuksen vastustus hämmästytti Koskea erityisesti siksi, ettei asia ole ajankohtainen. Pakolaisten määrä Suomessa on vähentynyt, uusia keskuksia ei nyt suunnitella.

Valtuuston puheenjohtaja ei aio puuttua asiaan valtuuston kokouksissa.

- Yhtä tyhjästä kuin tämä on alkanutkin, yhtä tyhjään tämä saa loppua.

Torstaina Juha Katainen pahoitteli aiempia kommenttejaan.

- Minun arvomaailmani on sellainen, että jokainen ihminen on tärkeä. Haluan todella pyytää anteeksi, jos kommenttini on ymmärretty rasistisiksi.

Kataisen mukaan adressia ei ole tarkoitettu vastustamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Hän sanoo, että jos Kouvolaan päätetään jonain päivänä perustaa keskus, se on tänne tervetullut.

- Vanhemmilla on huoli siitä, onko tartuntavaaraa olemassa. Tästä kaivataan lisää tietoa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Tiina Saavalaisen mukaan bakteeripuheista paistaa tietämättömyys ja vieraan pelko.

- Eihän nyt noin voi ajatella, onhan suomalaisillakin tauteja. Aina kun tulee uusia asioita, joista ei ymmärretä mitään, puolustautuminen taitaa olla ensimmäinen reaktio.

Pohjois-Kymen perussuomalaisten puheenjohtajan ja kaupunginvaltuutetun Jari Lindströmin mielestä bakteereilla pelottelu tuntuu kaukaiselta ajatukselta. Lindströmin mielestä on mielenkiintoista, että vaikka perussuomalaisia syytetään usein rasismista, syyttäjien suvaitsevaisuus loppuu nopeasti, kun omalle takapihalle ryhdytään puuhaamaan esimerkiksi pakolaiskeskusta.

Kouvolan kaupungin sivistystoimen toimialajohtaja Eero Mattila tavoitettiin torstaina lomamatkalta Lapista.

- En ota nyt asiaan kantaa. Asia lienee kuitenkin ohi, koska pakolaiskeskus ei näillä näkymin sijoitu Kouvolaan.

Kataisen puoluetoveri, valtuutettu sekä kansanedustaja Markku Laukkanen oli torstaina kokousmatkalla Keski-Euroopassa eikä halunnut kommentoida asiaa.