maanantai 15. kesäkuuta 2009

Aamulehti: Vihreiden valtuutettu: Pakolaiset ulos ja sassiin!


Aamulehti:
Pakolaiset: Vihreä valtuutettu sai niskaansa rasismisyytöksiä
(Oli: Vihreiden valtuutettu: Pakolaiset ulos ja sassiin!)
Vihreiden puoluesihteeri Laturi soittaa kurinpalautuspuhelun valtuutetulle
15.6.2009


Pohjalainen:
Jorma Havula: Kaskinen sanoi "stop" turvapaikanhakijoille
12.6.2009


Muammar Gaddafi käänsi kaskislaiset kielteisiksi pakolaisille

Pakolaiskeskusta vastaan äänestänyt kaskislainen valtuutettu Tom Degerstedt (vihr) pelkää, että Suomeen tuodaan ihmisiä maista, joissa naiset ovat alistetussa asemassa.

Kaskisten valtuusto äänesti torstaina luvuin 12-5 pakolaiskeskuksen 50-paikkaista sivutoimipistettä vastaan.

Degerstedt arvelee, että Suomen pienimmän kaupungin asukkaat sai takajaloilleen Libyan itsevaltiaan Muammar Gaddafin viimeviikkoinen vertaus, että arabimaissa naiset ovat huonekalun asemassa.

- Rouvat lukivat sen Vasabladetista. Miksi tuomme Suomeen ihmisiä kulttuureista, joissa on tällainen mielipide? Tuemmeko alitajuisesti naisten syrjintää? Tähän asiaan tasavallan presidentti Tarja Halonen saisi puuttua, lakimiehenä työskentelevä Degerstedt sanoo.

Degerstedtin äänestyskäyttäytyminen saattoi vaikuttaa siihen, että tuloksen jälkeen ainakin yksi kaskislainen vihreä erosi puolueesta. Paikalliset vihreät moittivat juristia rasistisista äänenpainoista.

"SPR möhli"

Vihreät ovat olleet pakolaiskannanotoissaan vapaamielisimmästä päästä. Degerstedtille linjasta poikkeaminen ei ole ongelma.

- Anni Sinnemäki (puolueen puheenjohtaja) saa ajatella, niin kuin häntä huvittaa. Vihreät saavat ajatella tarkalleen kuten haluavat. Olen jo melkein kuusikymppinen mies, joten osaan ajatella itse.

Kriittisiä pakolaisnäkemyksiä on vihreistä aikaisemmin esitellyt myös ex-kansanedustaja Eero Paloheimo.

Pakolaiskeskusta juntattiin Degerstedtin mielestä kaupunkiin ilman, että asiaa puitiin etukäteen. Hän syyttää Suomen Punaista Ristiä omavaltaisuudesta.

- SPR on möhlinyt asian 110-prosenttisesti. He ovat olleet suoraan yhteyksissä yrittäjiin ja tuoneet tyhjiin rivitaloihin pakolaisia ilman, että kaskislaisilta on kysytty, missä mennään, Degerstedt sanoo.

Ajankohta pakolaiskeskukselle ei ole otollisin mahdollinen. Kaskislaiset haluavat huolehtia omista työttömistä kaupungin ylivertaisen työllistäjän Metsä-Botnian lopetettua toimintansa. Degerstedt sanoo kuunnelleensa tarkkaan kaupunkilaisten kantoja ennen päätöstään.

- Minulla on 44 ääntä kunnallisvaaleissa. En voi toiminnassani mennä ihmisten mielipidettä vastaan. Tehtäväni ei ole johdattaa kaskislaisia uusille urille.

Tällä hetkellä Kaskisissa asuu 27 turvapaikanhakijaa muun muassa Turkista, Sri Lankasta, Somaliasta, Irakista, Kazakstanista. Viereisessä Närpiössä on Suomen eniten ulkomaalaisia suhteessa väkilukuun.

Toni Viljanmaa

----

Kannanotto: Panu Laturi pitää vihreän valtuutetun puheenvuoroja lähes rasistisina

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi aikoo soittaa kurinpalautuspuhelun puolueen kaskislaiselle valtuutetulle Tom Degerstedtille, 59.

- Hänelle pitää soittaa ja käydä vakava keskustelu siitä, onko hän väärässä puolueessa. Meillä on nollatoleranssi rasismille, Laturi sanoo.

Kaskislainen juristi äänesti Kaskisiin suunnitteilla ollutta pakolaisten vastaanottokeskusta vastaan yhdessä valtuuston enemmistön kanssa.

Degerstedt perusteli kantaansa sanoen, että turvapaikanhakijat halutaan ulos kaupungista ja sassiin. Se on Degerstedtin mukaan kaupunkilaisten yleinen mielipide.

- Se on sellaista kielenkäyttöä, mitä ei pitäisi käyttää. Pakolaiset hakevat Suomesta suojaa, ei vihaa, Laturi moittii.

Degerstedt perustelee kantaansa myös tekemällään tietohaulla eri etnisten ryhmien rikollisuudesta. Hänen mukaansa rikollisuus on yleisempää tietyillä ryhmillä. Laturi ei näille perusteluille lämpene.

- Ihan kuulostaa halla-aholaisilta perusteluilta. Se on maahanmuuttokritiikkiä, joka on hyvin lähellä rasismia, Laturi sanoo.

Laturi ihmettelee sitä, että purkaus sattui Kaskisissa, joka lähialueet mukaan lukien on tunnetusti "Suomen suvaitsevaisimpia alueita". Naapurikaupungissa Närpiössä ulkomaalaisia on eniten suhteessa väkilukuun.

- Siksi tämä on yllättävää ja valitettavaa kuulla, Laturi sanoo.

Toni Viljanmaa

_____________________________

(ensimmäinen versio)

Pohjanmaan vihreät näkyvät ottaneen oppia europarlamentaarikkoehdokas Kai Pöntisen (kok) sosiaalipummeja vierastavista pakolaisajatuksista.

Metsä-Botnian tehtaan lakkauttamista surevassa Kaskisissa nähtiin erikoinen näytelmä viime torstaina, kun valtuusto päätti kaupunkiin tyrkyllä olleesta pakolaisten vastaanottokeskuksesta.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Tom Degerstedt, 58, jyrähti, että turvapaikanhakijat halutaan ulos kaupungista ja sassiin. Se on juristi Degerstedtin mukaan myös kaupunkilaisten yleinen mielipide.

Valtakunnallisesti vihreät ovat profiloituneet vapaamielisellä suhtautumisella maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin.

Kaskisten valtuusto äänesti lopulta lukemin 12-5 turvapaikanhakijoiden sijoittamista vastaan. Perusteluina valtuutetut käyttivät hankalaa taloustilannetta.

Yhteensä 17 valtuutetusta viisi oli poissa kokouksesta ja heidän tilallaan olivat varavaltuutetut.

Asiasta kertoo blogissaan sanomalehti Ilkan toimittaja Jorma Havula.

Toni Viljanmaa