perjantai 5. kesäkuuta 2009

Yliopistolehti: Maahanmuuttolait kaipaavat uutta ajattelua


Yliopisto-lehti:
Maahanmuuttolait kaipaavat uutta ajattelua
6/2009


Maahanmuuttoprosessien täytyy tulla tehokkaammiksi ja käsittelyaikojen lyhennyttävä, vaatii maahanmuuton lainsäädäntöä Helsingin yliopistossa tutkiva Ida Staffans.

Staffansin mielestä maahanmuuttoa ei pidä nähdä taakkana valtiolle. Pakolaisena maastaan lähtevät ovat aktiivisia kansalaisia, joiden tietoa ja taitoja pitäisi osata arvostaa ja hyödyntää vastaanottomaassa.

Staffans avasi maahanmuuton juridiikkaa Helsingin yliopiston järjestämässä Tästä puhutaan -tilaisuudessa 20.5. Tutkijakoulutettava työskentelee Foundation of European Law and Polity -huippuyksikössä ja tutkii sitä, miten Suomen ulkomaalaisoikeus on saanut vaikutteita Euroopan unionin jäsenyyden myötä.

– Maailmamme vaatii uusia ajattelutapoja maahanmuuttolainsäädäntöön. Kaikkia resursseja ei voida käyttää veneiden käännyttämiseen Välimerellä, Staffans pohtii.

Maahanmuuton juridiikassa kyse on toisaalta valtion oikeudesta määrätä oman alueen maahanmuutosta ja toisaalta yksilön oikeudesta muuttaa maasta toiseen. Ongelmalliseksi yksilön maahanmuutto-oikeuden tekee siis valtioiden harjoittama rajavalvonta. Resurssit ovat tällä hetkellä hyvin pitkälti kiinni maahanmuuton estämisessä, kun niitä tarvittaisiin tutkimukseen ja koulutukseen.

– Sekä maahanmuutto-ongelmien ratkaisut että resurssien uudelleenjako pääsevät kehittymään, kunhan maahanmuutto tulee oikeaksi osaksi koulutusta.

Suomessa maahanmuuttoa on Staffansin mukaan tutkittu liian vähän juridisesta näkökulmasta. Tämän näkee jo siitä valtavasta kiinnostuksesta niitä yksittäisiä kursseja kohtaan, joita Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta järjestää.