lauantai 6. kesäkuuta 2009

Vantaan Sanomat: Kysely: maahanmuuttajia ei koeta sosiaalipummeiksi


Vantaan Sanomat:
Kysely: maahanmuuttajia ei koeta sosiaalipummeiksi
6.6.2009


Kokoomuksen eurovaaliehdokkaan Kai Pöntisen vaalimainos – "Sosiaalipummimaahanmuuttajille stoppi. Suomalaisen elämänmuodon puolesta" – aiheutti kohua juuri ennen vaaleja jopa hänen omassa puolueessaan.

Suomalaisten selvä enemmistö (56 %) pitää mainoksen viestiä aiheettomana. Suhtautumiserot ovat kuitenkin suuret sekä alueittain, ikäryhmittäin että puolueittain. Siellä missä maahanmuuttajia on paljon, suhtautuminen heihin on selvästi muuta maata myönteisempää. Myös nuoret ovat selvästi suvaitsevaisempia kuin vanhempansa.

Tiedot perustuvat Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn.

Pääkaupunkiseudulla asuvista kaksi kolmesta pitää maahanmuuttajia leimaavia puheita aiheettomina. Mutta jo lähikunnissa tilanne muuttuu: kuusi asukasta kymmenestä pitää puheita aiheellisina.

Suvaitsevaisuus näyttää leimaavan isoja kaupunkeja: Turussa ja Tampereella pummiajatus saa yhtä vähän kannatusta kuin pääkaupunkiseudulla.

Nuorista – alle 25-vuotiaista – kolme neljästä on sitä mieltä, että pummipuheet ovat aiheettomia. Sen sijaan yli 65-vuotiaista samaa mieltä on selkeästi alle puolet.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen arvelee, että nuoret ovat jo tottuneita ajatukseen, että Suomessa on muitakin kuin syntyperäisiä suomalaisia. Vanhin väestönosa taas on elänyt kauemmin vähän toisenlaisessa yhteiskunnassa.

Rahkonen arvelee, etteivät maahanmuuttajiin liittyvät kielteiset mielipiteet liity niinkään ihmisten omakohtaisiin kokemuksiin kuin yleisiin asenteisiin ja arvoihin.

Puolueiden välillä on myös suuria asenne-eroja. Perussuomalaisten kannattajista yli puolet pitää Pöntisen ajatuksia aiheellisina. Myös keskustalaista lähes puolet yhtyy ajatuksiin.

Vihreistä puolestaan lähes kaikki pitävät niitä aiheettomina. Kokoomuksen, sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja kristillisten kannattajista lähes kaksi kolmannesta ei pidä Pöntisen ajatuksia aiheellisina.

Kysely tehtiin puhelinhaastatteluina 2.–3. kesäkuuta. Vastaajia oli 502. Vastaajat edustavat 15 vuotta täyttäneitä mannersuomalaisia.