tiistai 2. kesäkuuta 2009
Sisäministeriö: Turvapaikkaprosessia tehostetaan, ikä- ja kielimäärityksiä lisätään, perheenyhdistämiseen tarkennuksia
Sisäasiainministeriön tiedote:
Turvapaikkaprosessia tehostetaan, ikä- ja kielimäärityksiä lisätään, perheenyhdistämiseen tarkennuksia
Selvitys kokonaisuudessaan (pdf)
2.6.2009
Helsingin Sanomat/STT:
Hallituksen turvapaikkalinjaukset syynissä tänään
Suomi lisää turvapaikanhakijoiden iänmäärityksiä ja kielianalyysejä
Vihreä Lanka:
Turvapaikanhakijoille tulossa lisää ikä- ja kielitestejä
YLE Uutiset:
Turvapaikan hakuun esitetään isoja muutoksia
MTV3:
Turvapaikkaprosessia tehostetaan
Uusi Suomi:
Turvapaikanhakuun tulossa paljon tiukennuksia
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors vastaanotti tänään turvapaikkapolitiikkaselvityksen, jonka teettämisestä hallitus päätti puolivälitarkastelun yhteydessä. Turvapaikkapolitiikkaselvityksen tavoitteena on löytää keinoja aiheettomien turvapaikkahakemusten vähentämiseksi. Selvityshenkilö, ylitarkastaja Sanna Sutterin mukaan yhtä yhteistä Pohjoismaista linjaa turvapaikkapolitiikassa ei ole.
Ministeri Thors linjasi selvityksen perusteella kiireellisimmät toimenpiteet, joiden valmistelu aloitetaan välittömästi. Hallituksen esitykset ehdotetuista lakimuutoksista pyritään saamaan eduskuntaan syyskauden 2009 aikana.
Iänmäärityksiä ja kielianalyysien käyttöä lisätään
Turvapaikkapolitiikan osalta Suomi seuraa jatkossa muiden Pohjoismaiden linjauksia ja arvioi oman politiikkansa suhteessa muihin Pohjoismaihin säännöllisesti. Selvityksessä kuitenkin ilmeni, että yhtä yhteistä Pohjoismaista linjaa ei ole. Turvapaikan hakijoiden työnteko-oikeus sidotaan henkilöllisyyden selvittämiseen ja tältä osin ulkomaalaislakia muutetaan. Iänmääritysten käyttöä lisätään ja ohjeistus sekä lainsäädäntö iänmääritysten osalta saatetaan ajan tasalle. Kielianalyysien käyttöä osana henkilöllisyyden selvittämistä lisätään.
Turvapaikkapoliittisissa linjauksissa Suomi seuraa myös UNHCR:n arvioita maiden turvallisuustilanteesta. Ministeri Thors muistutti, että esimerkiksi irakilaisten hakijoiden osalta linjausta on jo muutettu turvallisuustilanteen muuttumisen perusteella.
Turvapaikkaprosessia tehostetaan
Maahanmuuttoasioiden asiantuntemus keskitetään jatkossa pääkaupunkiseudulle, Saimaan seudulle, Oulun ja Turun alueille. Näille alueille keskitettäisiin vastaanottokeskusten kauttakulkutoiminta. Alueellisen yhteistyön lisääminen poliisin, Rajavartiolaitoksen, Maahanmuuttoviraston, vastaanottokeskusten ja hallinto-oikeuksien välillä toisi käytännön työhön tehokkuutta.
Jatkossa turvapaikkahakemusta ei voi jättää mille tahansa poliisiasemalle, vaan vain tietyt poliisin toimipisteet vastaanottavat hakemuksia. Tämä tehostaa menettelyä ja parantaa myös hakijoiden oikeusturvaa. Ulkomaalaislakia muutetaan tältä osin.
Niin sanottujen Dublin-tapausten käsittelyä tehostetaan. Dublin-tapauksilla tarkoitetaan hakijoita, joiden osalta vastuu turvapaikka-asian käsittelystä kuuluu toiselle Dublin-järjestelmän jäsenmaalle.
Perheenyhdistämiseen tarkennuksia
Viime vuosien aikana perheenjäseniksi ilmoitettujen kasvattilasten määrä on noussut. Ulkomaalaislakia muutetaan siten, että vanhemman on kyettävä esittämään selvitys siitä, että kasvattilapsi on asunut ja viettänyt kiinteää perhe-elämää vanhemman kanssa jo ennen Suomeen tuloa. Oleskeluluvan myöntäminen lapselle edellyttäisi todellista ja vakiintunutta huoltosuhdetta.
Ulkomaalaislakiin lisätään säännös, jonka mukaan perhesiteen perusteella tehty oleskelulupahakemus voidaan hylätä, jos perheenkokoaja on antanut aiemmin oman lupahakemuksensa yhteydessä vääriä tietoja perhesuhteistaan ja niillä on ollut merkitystä hänen oleskelulupaansa myönnettäessä. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi henkilöt, jotka oleskelulupaa hakiessaan ilmoittavat olevansa alaikäisiä ja naimattomia, mutta luvan saatuaan hakevat kotimaassaan olevalle puolisolle tai lapsille oleskelulupaa perhesiteen perusteella.
Perheenyhdistämiselle asetetaan vuoden asumisaikaedellytys, jos hakija on saanut oleskeluluvan toissijaisen, humanitaarisen tai tilapäisen suojelun perusteella. Tämä asumisaikaedellytys ei koske pakolaisaseman saaneita.
Palauttamisen osalta jatkossa tuetaan vapaaehtoista paluuta. Irakin, Afganistanin ja Somalimaan kanssa luodaan käytännön yhteistyösuhteet paluun edistämiseksi. Vapaaehtoisen paluun ohjausvastuu keskitetään Maahanmuuttovirastoon.
Sisäasiainministeriön selvitys turvapaikkapolitiikasta on saatavilla ministeriön verkkosivuilta.
Lisätietoja: erityisavustaja Thomas Bergman, (09) 160 44150, ylitarkastaja Sanna Sutter, (09) 160 42881
klo
12.00
Avainsanat:
alaikäiset turvapaikanhakijat,
Astrid Thors,
ikätestit,
maahanmuutto,
turvapaikanhakijat,
työelämä