lauantai 5. kesäkuuta 2010

Aamulehti: Alle 6 euron pitsassa on usein jotain pielessä

Aamulehti: Alle 6 euron pitsassa on usein jotain pielessä 5.6.2010

Laskelmien mukaan alle 6 euroa maksava pitsa tai muu pikaruoka tarkoittaa lähes aina, että ravintolassa on jotakin pielessä. Jatkuvasti liian halvalla myyvä yrittäjä jättää veronsa maksamatta tai säästää jossakin muussa.

Kuuden euron raja perustuu laskelmiin, jotka on tehnyt pääkaupunkiseudulla toimivan Ravintolakolmion hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen.

Keskinen kertoo, että kuuden euron pitsoja pitää myydä vähintään 150 päivässä, jotta kauppa kannattaa.

Sadan kappaleen päivämyynnillä pitserian pitäjä joutuu jo jättämään arvonlisäveroja tai sosiaaliturvamaksuja tilittämättä, jos aikoo päästä plussalle. Toinen vaihtoehto on säästää raaka-ainekustannuksista.

Aamulehti kävi viidessä tamperelaisessa ja yhdessä nokialaisessa pitseriassa testaamassa, kuinka pitsan osto ravintoloissa käytännössä sujuu.

Kaikissa tapauksissa pitsan tilaamisen ja maksamisen jälkeen odotettiin, saiko ostoksesta kuitin. Tampereen Aleksanterinkadun Kotipizza oli ainoa, jossa kuittia tarjottiin pyytämättä. Jos kuittia ei saatu, kysyttiin sitä viimeistään silloin, kun pitsa ojennettiin ostajalle.

Harmaa talous kasvaa

Projektipäällikkö Janne Marttinen Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti Virkestä kertoo, että majoitus- ja ravitsemisalan harmaa talous on kasvanut taantuman aikana.

Nykyisillä resursseilla veroviranomaiset voivat tehdä 3 500 verotarkastusta vuodessa ja poliisi 1 600 talousrikostutkintaa vuodessa. Enemmällekin olisi tarvetta.

- Joka kolmas verotarkastus alalla johtaa rikostutkintaan, Marttinen kertoo.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kehottaa kiinnittämään halvan hinnan lisäksi huomiota myös siihen, lyökö ruuan myyjä tilauksen todella kassaan.

- Rahanpesua on syytä epäillä silloin, jos ravintola pysyy paikallaan pitkään, mutta siellä ei ole juuri koskaan asiakkaita, Lappi sanoo.