torstai 3. kesäkuuta 2010

Aamulehti: Professori viranomaisille: Viivytelkää tahallaan!

Aamulehti: Professori viranomaisille: Viivytelkää tahallaan! 3.6.2010
Iltalehti: Professori Aamulehdessä: Mummo kellariin, ja ovelle haulikon kanssa!
Aamulehti: Kimmo Sasi paheksuu professorin mummonäkemystä 4.6.2010

Kansainvälisen oikeuden tuntija, akatemiaprofessori Martti Koskenniemi arvostelee suomalaispoliitikkoja siitä, että mahdollisuudet lain inhimilliseen tulkintaan venäläisisoäiti Irina Antonovan hyväksi on jätetty käyttämättä. Koskenniemi ehdottaa siirtymistä radikaaleihin keinoihin: viranomaiset voisivat alkaa viivytellä tahallaan.

- Kun lailla tehdään pahaa, sitä ei tällaisessa tilanteessa tule noudattaa.

Koskenniemi antaa esimerkin vieläkin radikaalimmasta toimintamallista, jos poliitikot eivät saa asiaa hoidettua oikeudenmukaiselle tolalle.

- Voisimme viedä mummon kellariin ja asettua oven eteen haulikon kanssa.

Poliisi, poliitikot ja oikeustieteen tuntijat pyörittivät Irina Antonovan ja tämän perheen ympärillä keskiviikkona draamaa, jossa pelissä olivat niin ihmiselämän arvokkuus, oikeusvaltion toimintaperiaatteet kuin poliitikkojen uskottavuus. Antonovan kotona pakattiin jo laukkuja, kun iltapäivällä tuli tieto, että poliisi keskeyttää torstaiaamuksi suunnitellut karkotuksen terveystarkastuksen vuoksi.

_____________________________________________

Aamulehti: Kimmo Sasi paheksuu professorin mummonäkemystä

Käännytykset: Kimmo Sasi ei hyväksy professorin neuvoja mummojen suojelusta

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) ei hyväksy akatemiaprofessori Martti Koskenniemen näkemystä siitä, että viranomaiset voisivat viivytellä mummojen käännyttämistä.

Koskenniemi kertoi näkymyksensä venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin käännytyksen täytäntöönpanosta (Al 3.6). Hänen mukaansa lakia voi rikkoa "laittamalla mummo kellariin ja pitämällä vahtia ovella haulikko kädessä".

Miten lakimuutosasia etenee, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi?

- Hallitus selvittää mahdollisuuksia muuttaa lakia ja esitys tulee ensi syksyn aikana.

Siihen on kovin pitkä aika. Voiko lakimuutoksen toteutumista nopeuttaa?

- En usko, että asiaa ehditään enää käsittelemään tänä keväänä eduskunnassa.

Koskenniemi kehottaa viranomaisia viivyttelemään ja ihmisiä rikkomaan lakia periaatteella "mummo kellariin ja oven eteen vahtiin haulikko kädessä". Hätä ei lue lakia vai kuinka?

- Kehotus on kaikkien oikeusperiaatteiden vastainen. Kun tuomioistuimet ovat antaneet lopullisen päätöksen, se pitää laittaa täytäntöön.

- Koskenniemi on villin lännen lain kannalla. Lakia pitäisi muka soveltaa sitä mukaan, mitä mieltä kadulla satutaan olemaan jollakin hetkellä. Suomi on oikeusvaltio, ei villi länsi.

Eli mummot pitää käännyttää kotimaihinsa?

- Hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti on toimittava, eli kyllä.

- Suojeluperiaate ulottuu hengen suojeluun, eli jos ihmisen hengestä on kysymys, voidaan toimia lain periaatteiden vastaisesti. Tässä ei ole siitä kysymys.

Käännytystä lykättiin Antonovan terveydentilaan vedoten. Eikö silloin ole kysymys ihmisen hengestä?

- Presidentti Putin on luvannut, että hän järjestää Antonovalle hyvän sairaalahoidon Venäjällä. Eiköhän me tähän lupaukseen luoteta.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Tapani Tölli, valmistelette muun muassa ulkomaalaislakeja. Voiko lakimuutosta nopeuttaa ja sen toteutumista varmistaa?

- Jos muutos tehdään, se ei saa johtaa siihen, että täällä on satoja, ellei tuhansia tapauksia. Tai jos sellaiseen päädytään, sen pitää olla tietoinen ratkaisu. Teknisesti ei ole mahdollista laatia vedenpitävää lakia vielä kesäksi. Se vie aikaa.