tiistai 19. kesäkuuta 2012

Ilta-Sanomat: Kommentti: Demokratia voitti - perussuomalaiset ottivat etäisyyttä maahanmuuttokriitikoihin

Ilta-Sanomat: Kommentti: Demokratia voitti - perussuomalaiset ottivat etäisyyttä maahanmuuttokriitikoihin 19.6.2012

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänesti hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi Pirkko Mattilan. Paitsi Mattila, myös demokratia voitti.

Äänestäminen ei ole ollut perussuomalaisten eduskuntaryhmässä vakiotoimia. Yleensä on riittänyt, että on tiedetty puheenjohtaja Timo Soinin kanta. Nyt tosin lienee ollut kyse molemmista.

Se, että äänestetään, ja eniten ääniä saanut voittaa, on hyvä merkki! Kuten tänään.

Jo ennestään hallintovaliokunnan jäsenenä istunut, 48-vuotias Pirkko Mattila sai 25 ääntä ja selkeän voiton. Juho Eerola, joka kiirehti eroamaan jo tällä viikolla kansallismielisestä Suomen Sisusta, sai vain viisi ääntä. Kolmas ehdokas, Ismo Soukola, sai myös viisi ääntä.

Eerola oli hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta eroamaan joutuneen Jussi Halla-ahon oma suosikki tehtävään. Eerola hävisi kisan juuri siksi. Perussuomalaiset ottivat nyt etäisyyttä niin ryhmän maahanmuuttokriittiseen siipeen kuin jatkuviin yllätyksiin. Maltti voitti.

Myös puheenjohtaja Timo Soini säi näpäytyksen. Soini julisti IS:n haastattelussa 2009, että rasismituomion saanut saa myös lähtöpassit puolueesta. Kun Korkein oikeus sitten antoi tuomionsa Halla-aholle, Soinin takki kääntyi. Muut puolueet panivat Halla-ahon eroamaan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

Valiokunta saa sairaanhoitajataustaisesta Mattilasta kuulemma tolkun puheenjohtajan, maltillisen ja osaavan.

Eija Kallioniemi

___________________________________

Nelonen: Pirkko Mattilasta hallintovaliokunnan puheenjohtaja

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valinnut hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi Pirkko Mattilan. Hän löi ryhmän äänestyksessä vastaehdokkaansa Juho Eerolan ja Ismo Soukolan selvin lukemin.

Mattila sai 25 ääntä ja Eerola ja Soukola viisi ääntä. Koska Pirkko Mattila on hallintovaliokunnan jäsen, hänen valintansa ei vaadi eduskunnan suuren salin käsittelyä. Hallintovaliokunta kokoontuu seuraavan kerran ylihuomenna, jolloin puheenjohtaja vaihtuu käytännössä.

Mattila korvaa hallintovaliokunnan puheenjohtajana Jussi Halla-ahon, joka joutui luopumaan tehtävästä rikostuomiosta nousseen kohun vuoksi. Halla-aho tuomittiin korkeimmassa oikeudessa sakkoihin islaminuskoa ja somaleita loukanneesta blogikirjoituksestaan.

Halla-aho oli julkisuudessa esittänyt seuraajakseen Eerolaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner vakuutti, että koko perussuomalaisten ryhmä seisoo Mattilan takana, vaikka valinta ei ollut yksimielinen.

Mattila ei nähnyt Halla-ahon toiminnassa mitään erityisen paheksuttavaa.


____________________________________________

Uusi Suomi: Omalta haukut Jussi Halla-aholle: ”Meidän piti lukea Hommaforumilta”

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko toivoo Pirkko Mattilan valinnan hallintovaliokunnan johtoon todistavan ihmisille, ettei perussuomalaisissa ole erillistä, maahanmuuttoa vastustavaa “siipeä”.

Niikko kertoo Uudelle Suomelle äänestäneensä Jussi Halla-ahon ehdottaman Juho Eerolan sijasta Pirkko Mattilaa. Niikko kritisoi Halla-ahon päätöstä ilmoittaa omasta suosikistaan tiedotteella, jonka hän julkaisi maahanmuuttokriittisellä Hommaforum-keskustelupalstalla.

- Nyt varmaan tuli selväksi, että meidän puolueessa ei ole mitään Halla-aho –siipeä tai hommafoorumisiipeä, joka johdattaa tai vie Soinia tai meitä. Äänestystulos 25 ja 5 kertoo varmaan siitä, Niikko sanoo Uudelle Suomelle eduskunnassa tänään tiistaina.

- Pidin epäsopivana sitä menettelytapaa, että ilmoitetaan, että Hommaforumin etusivulta voidaan lukea Halla-ahon tiedote ja meidän pitäisi mennä sinne katsomaan.

”Ei tämä ole mikään maahanmuuttomannekiinikoulu”

Niikko kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että ainoa oikea paikka yritykselle "testamentata" puheenjohtajuus olisi ollut eduskuntaryhmä, ei hommaforumi.

Niikko kertoo itse äänestäneensä Mattilaa, koska pitää häntä ”pätevänä ja ansioituneena”.

Niikko arvostaa Mattilan osaamista kunta-asioissa, jotka hänen mukaansa ovat hallintovaliokunnassa tärkeämpiä kuin maahanmuuttoasiat.

- Jokainen perussuomalaisista ymmärsi sen, että ei tämä ole mikään maahanmuuttomannekiinikoulu tämä hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikka.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa:
Mika Niikko: Hallintovaliokunnan puheenjohtajavalinta ja hommaforum