torstai 3. kesäkuuta 2010

Verkkouutiset: Ryöstäjät oikeudessa: Ensin virnuiltiin sitten itkettiin ja raivottiin

Verkkouutiset: Ryöstäjät oikeudessa: Ensin virnuiltiin sitten itkettiin ja raivottiin 3.6.2010

Uuden Suomen kustantajan Niklas Herlinin ja useita muita ryöstäneet 16- ja 20-vuotiaat nuorukaiset purskahtivat tuomion kuultuaan itkuun.

Romanian romaneista vanhempi hakkasi istunnon päätteeksi myös rajusti kämmenellä pöytään. Hänet jouduttiin viemään salista käsiraudoissa läheisten parkuessa yleisön joukossa. Vielä aamulla kaksikko virnuili kameroiden edessä.

Helsingin käräjäoikeus langetti 20-vuotiaalle Elvis Costachelle torstaina kaksi vuotta ehdotonta. 16-vuotias sai puolitoista vuotta ehdollista vankeutta.

Tuomiot tulivat viidestä ryöstöstä. Kumpaakaan ei ole aiemmin rekisteröity Suomessa rikoksista, mutta nuoremmasta on eurooppalainen pidätysmääräys tiettävästi omaisuusrikosten takia.

Kaksikko ryösti hissiyhtiö Koneen miljonäärisukuun lukeutuvan Herlinin sekä neljä iäkästä miestä ja naista huhtikuussa Helsingissä. Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan kaava oli pitkälti sama.

Kaksikko tarkkaili asiakkaita yleensä kaupoissa ja valikoi uhreikseen iäkkäitä puolustuskyvyttömiä ihmisiä. Tilaisuuden tullen miehet iskivät vanhusten kimppuun. Uhreille aiheutui erilaisia vammoja murtumista lähtien.

Tuomitut pyytelivät anteeksi

46-vuotiaan Herlinin tapaus oli muista poikkeava ja vammatkin olivat tuntuvat. Herlin potkittiin Kiasman museon lähettyvillä niin, että muun muassa polvilumpio halkesi. Saaliiksi ryöstäjät kelpuuttivat käteisen, jota oli reilut sata Yhdysvaltain dollaria.

Rikoksen seuraukset olivat todennettavissa vielä käräjätalolla, jonne Herlin saapui kyynärsauvan kanssa ontuen.

- Jalka on ollut niin kipeä, että nukkuminen on ollut hyvin hankalaa ja liikkuminen lähes mahdotonta.

Epäselvää on, kuntoutuuko jalka kokonaan ennalleen. Herlin ei vaatinut korvauksia mutta toivoi, että nuorukaiset palautettaisiin Romaniaan.

- Noiden poikien ansaintamahdollisuudet verrattuna minun tulotasooni ovat aika vähäiset. Se on aika yhdentekevää, Herlin kommentoi korvausasiaa.

Romanialaiset myönsivät pääosin syyllisyytensä ja pyysivät anteeksi. He selittivät tekojaan muun muassa läheisen kuolemalla ja rahattomuudella.

Tuomitut ovat kotoisin Bulgarian rajan läheisyydestä. He esittäytyivät oikeudessa veljeksiksi ja esitutkinnassa serkuksiksi.