torstai 3. helmikuuta 2011

HS: Thors: Vähemmistövaltuutetulle oikeus puuttua työelämän syrjintään

Helsingin Sanomat: Thors: Vähemmistövaltuutetulle oikeus puuttua työelämän syrjintään 3.2.2011

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mielestä vähemmistövaltuutetun pitäisi voida puuttua työelämässä paljastuviin syrjintätapauksiin. Lisäksi valtuutetun toimialaa pitäisi laajentaa niin, että hän voisi puuttua vammaisuuden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuvaan syrjintään.

Tällä haavaa vähemmistövaltuutettu voi puuttua vain etniseen syrjintään.

"Sisäministeriö on kannattanut uudistusta, mutta rahoituksen puute on estänyt uudistuksen. Jos vähemmistövaltuutetun toimialaa laajennetaan, sen tulee tapahtua uskottavasti ja riittävin resurssein", ministeri sanoi Ihmiskauppaa työelämässä -seminaarissa Helsingissä torstaina.

Työelämän syrjintään vähemmistövaltuutettu voisi puuttua yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Tämä vahvistaisi myös ihmiskaupan vastaista työtä, Thors totesi.

Thorsin mukaan järjestöillä on iso rooli ihmiskaupan torjunnassa ja havaitsemisessa. Hän peräänkuulutti järjestöille lisärahoitusta.

_______________________________________

Uusi Suomi: ”Pimeä ongelma” Suomen ulkomaisessa työvoimassa

Keskusjärjestö SAK haluaa puuttua Suomen ihmiskauppaan. Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö Suomessa on SAK:n mukaan lisääntynyt. Tarkkaa tietoa tapausten lukumäärästä ei kuitenkaan ole, kertoo SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto Uudelle Suomelle.

- Näistä tapauksista on vaikea saada tietoa, mutta oikeudessa on viime vuosina käsitelty parikymmentä tapausta.

- Mutta sehän on sattumaa, mitä tulee esille. Tämä on pimeä, piilossa oleva asia, Lehto sanoo.

SAK:n mukaan yhä yleistyvät työvoiman pitkät alihankintaketjut ja vuokratyö tarjoavat mahdollisuuksia työntekijöiden hyväksikäytölle ja ihmiskaupalle.

- Tarvitaan enemmän valvontaa ja seurantaa. Pitäisi tehdä etsivää työtä, kaivella tietoja esiin. Haluamme lisätä tietoisuutta tästä asiasta. Ei Suomi ole mikään lintukoto, Lehto sanoo.

SAK vaatii myös tiukempaa lainsäädäntöä ja kansainvälistä yhteistyötä ihmiskaupan ehkäisyssä.

Ilman oleskelu- tai työlupaa olevan ulkomaalaisen palkkaava syyllistyy luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöön, josta voi saada kaksi vuotta vankeutta. Ihmiskaupaksi luetaan Suomessa pakkotyö, parituksenkaltainen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä bisneksenä tehty elinkauppa.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on aiemmin sanonut, että thaimaalaisten marjanpoimijoiden tilanteessa Suomessa on viitteitä ihmiskaupasta.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) haluaisi laajentaa vähemmistövaltuutetun roolia, jotta tämä voisi paremmin puuttua syrjintään.

– Mielestäni vähemmistövaltuutetulla tulisi myös olla oikeus puuttua syrjintään työelämässä, yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Tämä vahvistaisi myös ihmiskaupan vastaista työtä, ministeri totesi tänään puhuessaan Ihmiskauppaa työelämässä -seminaarissa.