torstai 3. helmikuuta 2011

HS: Tutkimus: Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttö lisääntynyt Suomessa

Helsingin Sanomat/STT: Tutkimus: Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttö lisääntynyt Suomessa 3.2.2011

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin HEUNI:n tutkimuksen mukaan ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttötapausten määrä Suomessa on lisääntynyt. Viranomaisten tietoon tulee vuosittain kymmeniä ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttötapauksia.

Vakavimmissa hyväksikäyttötapauksissa kyse on ihmiskaupasta.

HEUNIn mukaan ongelmana on, ettei työelämään liittyvää ihmiskauppaa tunnisteta riittävän hyvin.

Poliisilla on ollut seitsemän viime vuoden aikana tutkinnassa noin 30 juttua ihmiskauppanimikkeellä. Ihmiskaupasta on tullut tuomio kolmessa seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja prostituutioon liittyvässä jutussa.

Oikeudesta ei ole kuitenkaan vielä annettu yhtään ihmiskauppatuomiota ulkomaalaisen työntekijän hyväksikäytöstä. Syytteitä on nostettu kaksi kertaa, mutta ne ovat oikeudessa kaatuneet.

Hyväksikäytettyjen ihmisten joukossa on muun muassa Aasiasta, Itä-Euroopasta sekä Suomen lähialueilta saapuneita. HEUNIn mukaan hyväksikäyttäjissä on sekä ulkomaalaistaustaisia että suomalaisia. Vakavimmat tapaukset ovat olleet ravintola-, rakennus- ja puutarha-aloilta.

HEUNIn torstaina julkaisema tutkimus kattaa vuodet 2004-2010.

Ihmiskaupasta voi olla kyse, jos työntekijän haavoittuvaa asemaa käytetään hyväksi ja rajoitetaan hänen liikkumisvapauttaan esimerkiksi uhkailemalla.