tiistai 24. heinäkuuta 2012

HS: Ulkomaalaiset mustikanpoimijat suututtavat nyt Etelä-Karjalassa

Helsingin Sanomat/STT: Ulkomaalaiset mustikanpoimijat suututtavat nyt Etelä-Karjalassa 24.7.2012

Ulkomaalaiset mustikanpoimijat herättävät närää nyt myös Etelä-Karjalassa. Ainakin Rautjärvellä ja Savitaipaleella paikalliset maanomistajat ovat häätäneet ja hätyytelleet poimijoita mailtaan.

Rautjärveläinen metsätilallinen Heikki Kaljunen pyysi viikonloppuna viiden hengen mustikanpoimijaryhmää poistumaan mailtaan.

"He olivat työntäneet peräkärryn puutaimikon päälle. Ihan asiallisesti pyysin heitä poistumaan", Kaljunen kertoo.

Etelä-Karjalassakin thaimaalaisine poimijoineen liikkunut Matti Hankonen ei tunne Rautjärven tapausta. Sen sijaan Savitaipaleella ryhmä kohtasi vastustusta.

"Savitaipaleella uhkailtiin koirilla. Myös Lapissa on uhkailtu koirilla ja aseilla", Hankonen kertoo.

Marja-Matti Oy:ssä työskentelevä Matti Hankonen on tuonut tänä vuonna Suomeen sata marjanpoimijaa Thaimaasta.

Ensimmäisenä marjanpoimijoiden herättämistä ongelmista Etelä-Karjalassa kertoi Yle.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n ympäristö ja maankäyttöoikeuksista vastaava johtaja Markku Tornberg kertoo, että hänen tietoonsa on aiemmin tullut maanomistajien ja marjanpoimijoiden välisiä kärhämiä vain Pohjois-Suomesta.

"Ongelmia syntyy, koska paikallisten mielestä marjanpoimijat tulevat liian lähelle kyliä ja keräävät marjoja isoilla haravilla, jotka vahingoittavat kasvustoa."

MTK linjasi taannoin, että liiketoiminta pitäisi rajata jokamiehenoikeuden ulkopuolelle. Tornbergin mukaan marjanpoimijoiden herättämiin kiistoihin ei tarvita lainsäädäntömuutosta.

"Tiukka ohjeistus siitä, mitä saa tehdä ja miten", pitäisi riittää.

Metsätilallinen Heikki Kaljunen on sitä mieltä, että jokamiehenoikeuteen ei kuulu suurimittainen marjankeruu, eikä oikeus koske koko maailmaa.

Matti Hankonen huomauttaa, että jos ulkomaalaisten marjanpoimijoiden ei sallittaisi tehdä työtään, joutuisivat suomalaiset ostamaan tuontimarjaa.

"Suomalaiset poimivat marjoja niin vähän, että liiketoiminta ei enää onnistuisi."