sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Turun Sanomat: Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoinen paluu uhattuna

Turun Sanomat: Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoinen paluu uhattuna 22.7.2012

Suomella voi olla tammikuussa edessä suuria ongelmia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten ja somalialaisten kanssa. Irak ja Somalimaa eivät suostu nykyisin ottamaan vastaan väkisin käännytettyjä kansalaisiaan, mutta hyväksyvät vapaaehtoiset paluut.

Nyt myös vapaaehtoiset paluut ovat uhattuina. Suomi on vuodesta 2010 maksanut matkat ja kotoutumisrahaa turvapaikanhakijoille, jotka palaavat vapaaehtoisesti saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen tai vedettyään hakemuksensa pois.

Kolmen vuoden projekti päättyy kuitenkin joulukuussa, eikä jatkosta ole tietoa. Vapaaehtoisen paluun muuttaminen pysyväksi käytännöksi lakimuutoksella etenee sisäministeriössä hitaasti.

– Olisimme toivoneet, että tässä olisi edetty nopeammin. Mitä ensi vuonna tapahtuu, niin se ei ole meille selvää, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio toteaa.

Irakilaiset ja somalialaiset ovat suurimmat turvapaikanhakijaryhmät Suomessa. Irakilaiset ovat olleet selvästi suurin ryhmä vapaaehtoisista palaajista, joita on ollut kaikkiaan yli 700. Paluut Somalimaahan alkavat vasta lähiviikkoina.

Paluista Suomessa vastaava hankekoordinaattori Jacob Jörgensen Kansainvälisestä siirtolaisjärjestö IOM:stä pitää huolestuttavana, jos toiminta joulukuun jälkeen loppuu edes tilapäisesti.

– Kyllähän se aika kova isku olisi, koska ihmisten luottamus tähän järjestelmään rakentuu jatkuvuuteen.

Palaajille maksetaan tukea muutamista sadoista muutamiin tuhansiin euroihin. Jorma Vuorion mukaan vapaaehtoisen paluun tukeminen maksaa itsensä nopeasti takaisin säästyneinä vastaanoton kuluina.

– Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut valittaa päätöksestä, hän voi olla vastaanottokeskuksessa vuosia. Mutta jos pystytään käyttämään vapaaehtoista paluuta, se tuo säästöä, Vuorio toteaa.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA