maanantai 16. heinäkuuta 2012

Yle: Tunnettu tšetšenilaulaja hakee turvapaikkaa Suomesta

Yle Uutiset: Tunnettu tšetšenilaulaja hakee turvapaikkaa Suomesta 16.7.2012

Tšetšenilaulaja Liza Umarova on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Bardilaulaja ja näyttelijä Umarova on tämän päivän tunnetuin tšetšenilaulaja, ja hän omistaa musiikkinsa vapaudelle ja tuskalle, jota hänen kansansa kärsii.

Umarovalla on aviomies ja kolme lasta. Hän kertoo pelkäävänsä itsensä ja lastensa puolesta.

- Pelkään asua maassa, joka ei suojele meitä, jossa naamioidut miehet voivat rynnätä sisään kotiini ja viedä poikani ja jossa minulla ei ole oikeutta mielipiteeni puolustamiseen, Umarova kertoo.

Umarovan mukaan Venäjällä vainotaan ja surmataan kaukasialaisia ja muslimeja. Umarova sanoo, ettei hänellä ole kolmen lapsen äitinä voimia taistella järjestelmää vastaan.

Umarova: Sorto lisääntyi Venäjällä vaalien jälkeen

Umarova valmistui Yaroslavlin teatteriakatemiasta, jonka jälkeen hän meni naimisiin ja sai kolme lasta. Perhe muutti Moskovaan vuonna 1994 sen jälkeen, kun heidän talonsa pommitettiin ensimmäisen Tšetšenian sodan aikana.

Toisen Tšetšenian sodan puhjettua vuonna 1999 Umarovan perheen talo Groznyssa tuhoutui täysin venäläisten ilmapommituksissa.

- Elämä Venäjällä on pahempaa kuin koskaan. Viime vaalien jälkeen tšetšenien ja ingušien sorto on lisääntynyt.

Umarovan mukaan poliisi lavastaa helposti kaukasialaiset, jotka pidätetään ja joita vastaan nostetaan syytteitä.

- Anna Politkovskaya ja Natalia Estemirova nousivat tätä väkivaltaa vastaan, puolustivat syyttömiä ja paljastivat rikollisia. Heidän vaivannäkönsä palkittiin murhaamalla heidät.

Umarova esiintyi heinäkuun seitsemäntenä päivänä Suomen rauhanpuolustajien PAX-festivaalissa Helsingissä. Laulaja kertoi, että Suomeen saavuttuaan hän tunsi ensimmäistä kertaa aikoihin olevansa vapaa.