keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

MTV3: Yhä useampi ulkomaalaistaustainen pyrkii kuntapolitiikkaan

MTV3: Yhä useampi ulkomaalaistaustainen pyrkii kuntapolitiikkaan 11.7.2012

Ulkomaalaistaustaisten ehdokkaiden osuus nousee huomattavasti syksyn kunnallisvaaleissa neljän vuoden takaisesta, arvioivat eduskuntapuolueiden puoluesihteerit.

Tämän arvellaan johtuvan muun muassa maahanmuuttajaväestön tasaisesta kasvusta sekä heihin viime vuosina kohdistuneesta kriittisestä keskustelusta.

Neljä vuotta sitten kunnallisvaaleissa ulkomaalaistaustaisia eli äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvia ehdokkaita oli alle 1,5 prosenttia kaikista ehdokkaista. Tilastokeskuksen mukaan eniten heitä oli tuolloin SDP:n listoilla. Perässä tulivat kokoomus ja keskusta.

Tällä kertaa esimerkiksi kokoomuksella ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita on nyt jo sen verran kuin neljä vuotta sitten. Ulkomaalaistaustaisten ehdokkaiden haalimiseen on aktivoitunut erityisesti vasemmistoliitto.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka kertoo maahanmuuttajien ottaneen suoraa yhteyttä puolueeseen.

– Kynnys on ollut jostakin syystä korkea, mutta nyt se tuntuu madaltuneen. On tullut suoraan kyselyitä, että voisiko päästä ehdokkaaksi, sanoo Puhakka.

Haasteet suomalaisyhteiskunnassa sysäävät vaikuttamaan

Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas Saido Mohammed sanoo Suomessa elämisen tuoneen perspektiiviä politikointiin.

– Moni maahanmuuttaja on kokenut elämässään Suomessa asumiseen ja kouluttautumiseen liittyviä haasteita. Jos maahanmuuttaja on poliitikko ja vie sitä kautta asioita eteenpäin, on hänellä konkreettisia kokemuksia, joiden kautta hän pystyy tuomaan näkökulmia.

Perussuomalaiset eivät osanneet arvioida ulkomaalaisten ehdokkaiden osuutta tulevissa kunnallisvaaleissa.