perjantai 13. heinäkuuta 2012

Turun Sanomat: Sisäasianministeriö haluaa lisää ulkomaalaistaustaisia poliiseja

Turun Sanomat: Sisäasianministeriö haluaa lisää ulkomaalaistaustaisia poliiseja 13.7.2012

Sisäasiainministeriö haluaa Suomeen lisää ulkomaalaistaustaisia poliiseja, sillä vähemmistöpoliiseista olisi hyötyä kovan rikollisuuden torjunnassa.

Tällä hetkellä ulkomaalaisperäisiä poliiseja on valmistunut tai valmistumassa noin parisenkymmentä. Viranhaltijoita on poliisissa noin 7 600.

Suomessa asuvien ulkomaalaisten määrä on kasvanut reilussa kahdessa vuodessa 155 000:sta 183 000:een. Sisäasiainministeriön poliisiosaston osastopäällikön Kauko Elomaan mukaan siksi Suomen kansallisuuden saaneiden vähemmistöpoliisienkin määrää pitäisi kasvattaa.

Suurin tarve on pääkaupunkiseudun lisäksi Etelä-Suomen suurimmassa kasvukeskuksissa. Elomaa sanoo, että myös Turussa olisi tarvetta poliiseille, joilla on kielitaitoa ja enemmän ymmärrystä maahanmuuttajien kulttuureihin.

– Näin poliisikin saisi käyttöönsä enemmän kulttuuriymmärrystä. Siitä pidän kuitenkin kiinni, että kaikilla hakijoilla pitää olla samat tasovaatimukset, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Varsinais-Suomen noin 500 poliisista vain yksi kuuluu vähemmistöryhmiin. Apulaispoliisipäällikkö Jukka Mäkilähde sanoo, että lukumäärä pitäisi saada nostettua noin kahteenkymmeneen.

Hakijoiden määrä on vielä maltillinen, ja viime aikoina kielitaitoisimmat hakijat ovat tulleet Venäjältä ja Virosta. Poliisiammattikorkeakoulun valintayksikön ylitarkastaja Jouko Pohjoismäki kertoo, että epävakaista maista lähtöisin olevat hakijat eivät aina ymmärrä hakuvaiheessa poliisin roolia suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Ehkä maahanmuuttajienkin asenteet voivat muuttua, jos Suomessa olisi enemmän ulkomaalaistaustaisia poliiseja. Kaikki on mahdollista, uskoo kroaattitaustainen poliisiopiskelija Tomislav Kukulj.