keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Ilta-Sanomat: Poliisit kertovat tehtävistä vastaanottokeskuksista – ”Vastassa usein aggressiivinen väkijoukko”

Ilta-Sanomat: Poliisit kertovat tehtävistä vastaanottokeskuksista – ”Vastassa usein aggressiivinen väkijoukko” 9.12.2015

SUOMEN Poliisijärjestöjen Liiton edustajat ovat luovuttaneet Poliisihallitukselle yhteenvedon poliisilaitosten luottamusmiesten vastauksista työturvallisuutta koskevaan kyselyyn eilen maanantaina.

Liitto haluaa kiinnittää huomiota siihen, että vastaanottokeskuksiin tulevien hälytysten hoitamiseen pitää ohjata riittävä määrä poliisipartioita.

– Turvapaikanhakijoita valistamalla tulee pyrkiä ennalta estämään tilanteiden kärjistymistä. Poliisille tulee myös kohdentaa koulutusta muun muassa eri kulttuurieroihin liittyvissä asioissa, toteaa SPJL:n puheenjohtaja Yrjö Suhonen.

Viime viikolla uutisoitiin, että Lahdessa sijaitsevassa Hennalan vastaanottokeskuksessa tapahtui marraskuussa välikohtaus, jonka yhteydessä tapahtuneesta voimankäytöstä on käynnistetty poliisin sisäinen selvitys.

Helsingin Sanomien mukaan poliisipartio joutui pakenemaan uhkaavaa tilannetta käyttämällä kaasua ja patukkaa. Tapauksen tarkemmista yksityiskohdista poliisi on ollut vaitonainen, eikä esimerkiksi välikohtauksen tapahtuma-aikaa ole vahvistettu.

– Tapahtuma on ollut erittäin sekava ja varmasti hankala. Haluamme tietää, mitä tarkalleen on tapahtunut. Selvitämme, tarvitaanko partioille muuta varustusta kuin nyt on ollut käytössä ja olisiko tässä jotain, josta voisi ottaa oppia. Tietenkin selvitämme myös sen, onko tilanteessa toimittu oikein, Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen totesi HS:lle.


POLIISIHALLITUKSEN mukaan vastaanottokeskuksissa on ollut viime viikkoina muutamia joukkotappeluja, joita selvittämään on tarvittu koko paikallinen poliisivoima. Arkiyönä esimerkiksi keskikokoisessa kaupungissa on Poliisihallituksen mukaan käytössä normaalisti 4–5 poliisipartiota.

Poliisijärjestöjen liitto kehottaa muun muassa kiinnittämään huomiota turvapaikanhakijoiden sijoitteluun sillä tavalla, että samoihin tiloihin ei sijoiteta sellaisia ryhmiä ja henkilöitä, joiden tiedetään esimerkiksi uskonnollista syistä olevan jo valmiiksi vihamielisiä toisilleen.

– Vastaanottokeskuksiin sijoitettavien henkilöiden taustat on selvitettävä tarkemmin. Sijoitettavien henkilöiden joukossa on muun muassa poliisi- ja sotilastaustaisia miehiä. Suomalaisella poliisilla tulee olla tarkempi tieto tällaisista taustoista, Suhonen kertoo.

Pahimmillaan vastaanottokeskukset voivat olla poliisille työturvallisuusriski, etenkin jos paikalle joudutaan menemään vain yhden poliisipartion voimin.

Poliiseilla karuja kokemuksia

Liitto keräsi asiasta poliisimiesten kommentteja. Kommentit ovat suoraan liiton tiedotteesta.

– Poliisi menee paikalle usein hoitamaan yksittäistä tehtävää, esim. pahoinpitelyä. Vastassa on usein suuri, meluisa ja aggressiivinen väkijoukko, jolloin tehtävä muuttuu joukkojenhallinnaksi. Ollut tilanteita, että yksittäinen poliisimies on joutunut väkijoukon ympäröimäksi.

– Aina on käynyt joko todella hyvä tuuri, että alueella onkin jostain kumman syystä toinen partio välittömässä läheisyydessä, esim. liikennesektori. Mutta annas olla kun se tuuri loppuu… Tämä pätee tällä hetkellä kaikkiin hälytystehtäviin, ei ainoastaan turvapaikanhakijoihin liittyviin tehtäviin.

– Yhteen asuntoon (kaksio) oli majoitettu 8 pakolaista. Osa sunneja ja osa shiioja. Oli tullut uskonnosta tappelua.

– Keskuksissa on atleettista nuorta miestä, jotka eivät tunnu välittävän mitään meidän maamme tavoista tms. Me vääräuskoiset emme ole mitään…sen partiot olivat mm. viime yövuorossa huomanneet kun menneet häiriökeikalle (pakolaiset tappelivat keskenään), jossa porukka ei reagoinut poliisin tuloon millään tapaa. Poliisi oli ollut ilmaa, ja kun poliisi oli jättänyt ulko-oven auki muita partioita varten, niin oli joku pakolainen laittanut oven kiinni yrittäen lukita osan poliiseista ulos. Outoa toimintaa.

– Hyvin usein isommista poliisiasemista etäämpänä oleviin VOK:in joudutaan menemään jopa yhdellä partiolla, tukipartion ollessa 40–50 km päässä.