Ilta-Sanomat: Tutkija: Äärioikeistolaiset aktiivit levittävät muukalaisvastaista propagandaa 12.12.2015
Äärioikeistoa tutkiva tohtoritutkija Tommi Kotonen on huolissaan poliittisen väkivallan kasvusta Suomessa.
Kytkyä polttopulloiskuihin ei ole todistettu, Vallankumousta ei tehdä internetissä, mutta internetiä voi hyödyntää vallankumouksellisten ajatusten leviämisessä! Näin ilmoittaa kansallissosialistiseksi järjestöksi itseään luonnehtiva Suomen Vastarintaliike kotisivuillaan ja kiteyttää samalla jotain olennaista ajan hengestä.
– Harvemmin Suomessa on nähty, että polttopullot lentävät harva se viikko ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia tai sellaiseksi suunniteltuja yritetään polttaa, sanoo äärioikeistoa tutkiva tohtoritutkija Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.
– On huolestuttava ilmiö, jos poliittinen väkivalta on kasvussa, hän lisää.
Voisi ajatella, että sosiaalisessa mediassa leviävästä muukalaisvihan lietsonnasta ja sitä kautta väkivaltaan yllyttämisestä hyötyisivät juuri äärioikeistolaiset ryhmät, mutta iskuilla ei ole todettu olevan suoraa kytkentää niihin.
– Se ei joko ole tullut tutkinnassa ilmi tai siitä ei ole tiedotettu. Ideologisen vaikutuksen kautta kytkentää varmasti on. Sosiaalisesta mediasta löytyy ihan suoria kehotuksia polttopulloiskuihin. Siellä on järjestäytyneitä ryhmiä, jotka harjoittavat kärjekästä pakolaisvastaista retoriikkaa ja se kumuloituu nopeasti lumipalloefektinä, Kotonen sanoo.
Kotosen mukaan Vastarintaliikkeen aktiivit ovat olleet vastaanottokeskuksista kovin kiinnostuneita viime aikoina ja jakaneet niiden liepeillä propagandaansa.
Järjestäytyneen äärioikeiston kannatus ei kuitenkaan ole aktiivijäseninä laskettuna sitä luokkaa kuin käsistä karannut somekeskustelu antaisi ymmärtää, tutkija sanoo. Hänen mukaansa aktiivijäseniä on muutama kymmenen.
– Jollei äärioikeistolaiseksi sitten lasketa myös Suomen Sisua, joka väittää tuplanneensa jäsenmääränsä syksyn aikana. Sille olisi siis tullut toistatuhatta uutta jäsentä. Jos ei taustalla sen suurempaa strategiaa olekaan, liikkeet ovat ainakin hyötyneet tilanteesta.
Vastaavaa myös 1990-luvulla
Kotonen kertoo, että myös edellisen laman aikana 1990-luvun alussa vastaanottokeskuksia vastaan hyökättiin. Liikehdintä kuihtui tuolloin varsin nopeasti, mutta nyt on internet ja some, jotka voivat pitää ilmiötä pitkäänkin elossa.
Somessa leviää muun muassa MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisten sivustojen muukalaisvihaa lietsovaa materiaalia. Magneettimedia julkaisee Suomen vastarintaliikkeen juttuja ja vaihtaa artikkeleita MV-lehden kanssa.
– Niitä ei varsinaisesti pyöritä samat henkilöt, mutta juttujen vaihdon kaltaista yhteistyötä niiden välillä on.
"Aloite pois höpöjutuilta"
Infosota-kirjan hiljattain julkaissut tohtori Saara Jantunen arvioi, ettei kukaan huolestunut kansalainen mene polttamaan taloja.
– Se vaatii suunnittelua, valmistautumista ja tahtoa. On ison kynnyksen takana tehdä niin.
Jantusen mukaan yhteiskunnan polarisoitumista hyödyntävä keskustelu sopii erinomaisesti informaatiovaikuttamiselle. Mikä tahansa mielipiteitä jakava teema sopii.
– Tilanne ei ole vaikuttajan aiheuttama, mutta sitä käytetään hyväksi. Suomessa on aina ollut ryhmiä, jotka puhuvat maahanmuuttokriittisesti, muukalaisvihamielisesti ja rasistisesti, aivan kuten aina on ollut EU-kriitikoita ja Nato-vastustajia. Ne ovat erittäin hedelmällisiä vaikuttamisen kohteita. Niiden avulla voidaan muokata ihmisten mielipiteitä ja keskusteluilmapiiriä tehokkaasti.
Merkittävää Jantusen mukaan on se, että myös ihmiset, joilla on vaikutusvaltaa, tekevät tätä täysin avoimesti.
– Ihmiset jakavat sellaisia juttuja somessa, koska ne on kirjoitettu niin, että ne vetoavat tunteisiin. Perinteisen median pitäisi nyt miettiä omat toimintatapansa tarkkaan, jotta se veisi aloitteen höpöjutuilta.