keskiviikko 31. elokuuta 2016

Iltalehti: Irakilaiskirjailija varoittaa: "Seuraava pakolaisaalto on pienempi - mutta vaarallisempi"

Iltalehti: Irakilaiskirjailija varoittaa: "Seuraava pakolaisaalto on pienempi - mutta vaarallisempi" 31.8.2016

Tuoreen Irak-raportin julkistustilaisuudessa puhunut irakilaiskirjailija Yousif Haddad haluaa pakolaisia kotoutettavan ongelmien välttämiseksi.

Tiistaina julkaistun Poikkeustilan sukupolvet - Irakilaispakolaisuus Suomessa -raportin julkistustilaisuudessa puhunut irakilaiskirjailija perustelee väitteensä Irakin sekasortoisella tilanteella.

- Hallituksen joukot ovat voittamassa Isisiä Irakissa. Jos niin tapahtuu, taistelijat lähtevät sieltä pois. He eivät lähde sieltä Marsiin, Kuuhun vaan Eurooppaan. Sadoilla heistä on kansalaisuus Euroopassa.

- Suomesta taistelijoita on 50. He kaikki ovat terrorijärjestöjen palveluksessa. He ovat entistä vihaisempia (kun he palaavat). Unelmat on murskattu. Meidän täytyy olla silloin valmiina, Haddad muistuttaa Iltalehdelle.

Tulijat pitäisi ottaa yhteiskunnan jäseneksi, muistuttaa Kiila-palkinnolla viime vuonna palkittu kirjailija.

- Pitää mahdollistaa opiskelu, työnteko - pitää saada heidät oikeasti yhteiskuntaan. Monikulttuurinen yhteiskunta ei tarkoita vain sitä, että he osaavat suomea. He voivat osata sitä paremmin kuin minä tai paremmin kuin sinä.

Hitaus turhauttaa

Raportista selviää, että Suomessa asuvat irakilaiset pitävät osaa maahan saapuneista turvapaikanhakijoista turvallisuusuhkana. Arabimaihin ja islamiin perehtyneen sosiaaliantropologi Marko Juntusen tekemän tutkimusraportin mukaan kymmenet irakilaiset esittivät raporttia tehdessä huolensa asiasta.

- Kymmenet Suomeen asettuneet irakilaistuttavani esittivät huolensa siitä, että turvapaikanhakijoiden joukossa oli mitä ilmeisimmin turvallisuusuhkia, Juntunen kirjoittaa.

Osa haastatelluista oli myös julkaissut videoita epäillyistä raakuuksista.

- Monia turhautti viranomaisten hitaus tutkia tapauksia.

Haastatellut ovat esittäneet vastaavia näkemyksiä jo vuodesta 2005 alkaen.

Juntunen muistuttaa, että Irakin jo vuosikymmeniä jatkunut sekasortoinen tilanne aiheuttaa ongelmia myös Suomessa. Kun sisäiset jännitteet maan sisällä ovat kasvaneet, tuntuu erikoiselta, että vuosikausia vihanpidossa olleet maanmiehet saattavatkin olla Suomessa naapureita.

- Vahva erimielisyys vallitsee myös itse pakolaisuuden taustoista, siitä kuka on oikeutettu saamaan turvaa Suomesta ja kuinka rakentaa irakilaisuutta Suomessa.

Vaikea arvioida

Juntusen mukaan valtaisaa massamuuttoa Isisin kukistuminen Eurooppaan tuskin tietää. Kun esimerkiksi Afganistanin Taliban-hallinto kukistui, taistelijat vetäytyivät muihin konfliktikohteisiin.

- Siitä on keskusteltu paljon, että Jemen ja Libya ovat todennäköisimmät suunnat Isisin vetäytymiselle. Itse näkisin, että se olisi todennäköisin suunta, Juntunen sanoo Iltalehdelle.

Toisaalta jo viime vuonna alkaneet poliisitutkinnat sekä sitä seuranneet oikeudenkäynnit kertovat siitä, että myös Suomeen on saapunut Irakissa aseellisiin ryhmiin kuuluneita henkilöitä.

- Toki Irak on kenttä käytännössä sadoille erilaisia aseellisille ryhmittymille. On kuitenkin mahdoton arvioida, millaiselle ryhmälle mikä vain länsimäinen pehmeä riittää kohteeksi vai ovatko he kiinni nimenomaan väkivallassa Irakissa.

Juntunen kääntää katseensa viranomaisiin. Myös irakilaiset itse ovat olleet tärkeä osa viranomaisyhteistyössä.

- Niin paljon minäkin kuulin viime vuonna irakilaisista, jotka ovat kertoneet viranomaisille kokemuksistaan. He ovat ensiarvoisen tärkeitä tässä työssä.