Yle: "Irak ei ole irakilaiselle turvallinen" – palautus pelottaa maahanmuuttajaa 31.8.2016
Irakissa on sisällissota ja sotilasvalta. Suomen Maahanmuuttovirasto pitää Irakia kuitenkin turvallisena maana, johon turvapaikanhakijat voidaan palauttaa. Turvapaikanhakijat aikovat haastaa virallisen näkemyksen.
Kymmenen kuukauden oleskelun jälkeen irakilaiset maahanmuuttajat kummastelevat näkemystä, jonka mukaan heidän kotimaansa olisi nyt turvallinen. Odotettavissa on turvapaikkahakemusten hylkäämistä.
– Kymmenen kuukautta sitten meillä oli toivoa, että Suomesta saadaan turvapaikat. Pääministerikin lupasi silloin asunnon turvapaikanhakijoille. Nyt on tilanne toinen. Emme ole tervetulleita Suomessa. Kukaan ei halua meitä. Olisitte tehneet kuten unkarilaiset ja panneet rajat kiinni, kun resursseja ei ole, sanoo irakilaisten puhemies Nameer Al Azawi Lehtiniemen vastaanottokeskuksessa Savonlinnassa.
Tuoreiden tietojensa perusteella Nameer Al Azawi kiistää viranomaisten näkemyksen Irakin turvallisuudesta. Satoja ihmisiä on tapettu aivan viime päivinäkin. Paluu olisi hyvin vaarallista. Syyriaa hän kuvailee puolestaan turvalliseksi.
– Täällä monen kotikaupunki on Mosul, joka on nyt Isisin pääkaupunki. Siellä olisi ryhdyttävä terroristiksi tai kuoltava. Henkilö, joka halusi minut hengiltä, oli silloin tavallinen sotilas. Nyt hän on ministeri. Sellainen maa meillä nyt on, Nameer Al Azawi kertoo.
Sananvapaus käyttöön
Vaikka irakilaisille on turvapaikan saaminen nyt entistä vaikeampaa, antaa suomalainen yhteiskunta kuitenkin mahdollisuuksia.
– Olemme olleet täällä kymmenen kuukautta ja sopeutuneet ilman vaikeuksia. Nyt tulee päätös, että voittekin lähteä pois. Suomessa on demokratia ja on sananvapaus, mutta Maahanmuuttoviraston päätös ei kuulu demokraattiseen maahan, Nameer Al Azawi pahoittelee.
– Minulla on kuitenkin yhteys lakimiehiin Suomessa, Ruotsissa ja Britanniassa. Heidän kanssaan aiomme tehdä valituksen Maahanmuuttovirastoa vastaan, emme siis Suomen hallitusta vastaan, vaan virastoa vastaan. Demokraattisessa Suomessa se on mahdollista. Päätös Irakin turvallisuudesta oli väärä, Nameer Al Azawi toteaa.
Maahanmuuttajat toivovat tukea myös suomalaisilta. Jos haluaa toivottaa heidät tervetulleeksi, onnistuu se esimerkiksi netissä.