lauantai 27. elokuuta 2016

Yle: Kasvokkain: Supon turvallisuuspäällikkö varoittaa jännitteistä muuallakin kuin Forssassa

Yle: Kasvokkain: Supon turvallisuuspäällikkö varoittaa jännitteistä muuallakin kuin Forssassa 27.8.2016

Viikkoja kyteneet jännitteet forssalaisten ja paikallisen vastaanottokeskuksen asukkaiden välillä kärjistyivät tiistaina joukkotappeluksi. Yle kysyi Suojelupoliisin turvallisuus- ja alueyksikön päälliköltä Kari Harjulta kymmenen kysymystä Forssan yhteenotoista.



Mistä Supon mukaan on kyse Forssan tapahtumissa?

– Forssassa on ollut loppukesän aikana jännitteitä kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä. Paikallispoliisin tutkinnan mukaan tiistaista yhteenottoa on edeltänyt useampiakin pahoinpitelyjä puolin ja toisin. Näkemys on aika vahva, että kyse on enemmänkin paikallisesta kostonkierteestä. Siellä on aika paljon turvapaikanhakijoihin kriittisesti suhtautuvia henkilöitä, mutta niin on kaikkialla muuallakin. Haluan korostaa sitä, minkä kaupunginjohtajakin otti esille, että kaupunkia ei leimata rasistiseksi. Ei todellakaan kannata tehdä nopeita johtopäätöksiä tällaisista asioista.

Onko vastaavaa kostonkierrettä nähty aiemmin?

– Kyllä niitä varmasti on ollut. Tämä on vähään aikaan isompi ja vakavampi tapahtuma, koska käytettiin lyömäaseita. Pahoinpitelyjä on ollut viime aikoina muutamissa paikoissa mutta ei tässä laajuudessa kuin Forssassa.

Mikä Forssan tapahtumissa huolestuttaa erityisesti?

– Se on tietysti huolestuttavaa, että tapahtuu tällaista missä tahansa. Se myös huolestuttaa, jos tämä lähtee tästä laajenemaan. Kaikkien pitäisi ehdottomasti pysyä rauhallisina ja välttää ylilyöntejä.

Miksi ilmapiiri on kiristynyt nimenomaan Forssan seudulla?

– Eiköhän se ole sitä, että siellä on nuorten ja turvapaikanhakijoiden välillä ollut kärhämää ja siitä on syntynyt kostonkierre. Taustalla on varmasti myös paljon maahanmuuttovastaisuutta.

Voivatko Forssan tapahtumat olla merkki yleisemmästä ilmapiirin kiristymisestä Suomessa?

– Tietenkin herkästi tulkitaan niin, että nyt olisi tapahtumassa jotakin. Tapahtuma ei näytä liittyvän mihinkään laajempaan. Esimerkiksi paljon esillä ollut Soldiers of Odinin katupartiotoiminta on vähenemässä, mutta muutamilla paikkakunnilla on edelleen aktiivista toimintaa.

Kuinka pitkään voidaan sanoa, että kyse on aina yksittäistapauksesta?

– Niin kauan kun se on yksittäistapaus. Pysymme edelleen sen linjauksen takana. Voi sanoa onneksi tämä ei ole kovin järjestäytynyttä toimintaa. Esimerkiksi vastaanottokeskuksia vastaan tehdyissä iskuissa, jotka on tutkittu, henkilöt ovat olleet yksittäisiä tekijöitä, eivätkä he ole kuuluneet mihinkään äärijärjestöön. Teot ovat myös olleet toisistaan irrallisia.

Mitä poliisi vastaa kansanedustaja Jari Ronkaisen (ps.) väitteeseen, että poliisi ja tiedotusvälineet vaikenevat tosiasioista Forssan tapahtumien ympärillä?

– En pysty vastaamaan paikallispoliisin puolesta. Suojelupoliisin puolesta voin sanoa, että tapahtumia ei missään tapauksessa aliarvioida eikä ongelmista vaieta. Joskus on tietysti ihan hyvä, että asioita ei nosteta liikaa esille, koska aina on kärjistymisen vaara. Faktoista ja totuudesta pidetään kiinni. Tässä on ollut selkeästi alkupahoinpitelyjä molemmin puolin. Tämä ei ole ollut yksipuolista.

Onko Suojelupoliisin tiedossa paikkakuntia, joissa kytee samaan tapaan pinnan alla?

– Jännitteitä on useammallakin paikkakunnalla. En oikeastaan halua lähteä nostamaan niitä esille. Sen verran voi sanoa, että Oulussa vastaanottokeskusten ympärillä on havaittu vähän vastaavanlaista. Myös siellä oli viikko pari sitten yhteenotto. Siellä myös moskeijan ikkunoita on rikottu.

Miten ilmapiiri on Suomessa muuttunut esimerkiksi vuodenvaihteesta?

– Tilanne on ehkä tietyllä tavalla nyt rauhallisempi, koska turvapaikanhakijoiden määrä ei ole samalla tavalla kasvanut. Se on vähentänyt vastakkainasettelua mutta ei se sitä ole kokonaan poistanut. On otettava huomioon, että tilanne saattaa muuttua rauhattomammaksi, kun turvapaikanhakijat alkavat saada turvapaikkapäätöksiä, joista mitä ilmeisimmin suurin osa kielteisiä.

Miten kielteisten turvapaikkapäätösten odotetaan lisäävän jännitteitä?

– Sitä on vaikea arvioida, mitä tapahtuu. Silloin puhutaan siitä, miten turvapaikanhakijat reagoivat saatuaan kielteisen päätöksen. Se saattaa heidän mielialassaan ja toiminnassaan näkyä, mutta sitä ei kannata lähteä etukäteen spekuloimaan. Poliisi ja muut viranomaiset varautuvat myös tähän.