keskiviikko 10. elokuuta 2016

Yle: Itä-Suomen yliopistolla jaettu ja piilotettu islam-vastaisia lappusia

Yle: Itä-Suomen yliopistolla jaettu ja piilotettu islam-vastaisia lappusia 10.8.2016
MTV: Yle: Itä-Suomen yliopistolla jaetaan islam-vastaisia lappuja – piilotellaan myös kirjojen väliin

Itä-Suomen yliopisto aikoo selvittää, mitä Joensuun kampuksella tapahtuu. Islam-vastaisien lappujen jakamisesta on tehty tutkintapyyntö poliisille, mutta lappujen jakajaa ei tavoitettu ja poliisi lopetti tapauksen tutkinnan. Yle Joensuun saamien tietojen mukaan lappusia kuitenkin jaellaan edelleen yliopistolla.

Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa jaetaan islam-vastaisia lappusia. Lappuja on piiloteltu myös yliopiston kirjaston kirjojen väliin. Lapuissa kirjoitetaan muun muassa, että "islam on uhka suomalaiselle kulttuurille."

Aiheesta tehtiin alkukesästä tutkintapyyntö Itä-Suomen poliisille. Poliisi selvitti asiaa, mutta lappujen jakajaa tai jakajia ei tavoitettu ja tapauksen selvittäminen lopetettiin.

Yle Joensuun saamien tietojen mukaan islam-vastaisia lappusia jaetaan edelleen avoimesti yliopistolla.

Komisario Sami Joutjärvi sanoo, että tekijän selvittäminen vaatii aktiivisuutta yliopiston henkilöstöltä, jos lappujen jakajaa ei ole tallentunut valvontakameroille.

Joutjärvi sanoo, että tapaus voidaan avata tarvittaessa uudestaan.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen kuuli lappujen jakamisesta ensimmäisen kerran Ylen toimittajalta. Rehtori aikoo selvittää, mitä Joensuun kampuksella on tapahtunut.

– Suhtaudumme tähän hyvin kielteisesti. Emme suvaitse tiloissamme minkäänlaista poliittista tai rasistista propagandaa.


_________________________

MTV: Yle: Itä-Suomen yliopistolla jaetaan islam-vastaisia lappuja – piilotellaan myös kirjojen väliin

Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa jaetaan islam-vastaisia lappusia. Yle Joensuun mukaan lappuja on piiloteltu myös yliopiston kirjaston kirjojen väliin.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen kuuli asiasta aivan vastikään, mutta lappuja on jaettu jo loppukeväällä. Mönkkösen mukaan yliopisto on kuitenkin tehnyt rikosilmoituksen lappujen jakajasta jo alkukesästä.

Mönkkönen ei ole itse nähnyt islam-vastaisia lappuja. Lappujen jakajaa ei olla saatu kiinni.

– Kampushan on avoin, joten tekijä voi olla kuka vain. Seuraamme tilannetta ja teemme kaikkemme asian selvittämiseksi. Emme hyväksy tällaista toimintaa. Uskonnollista tai poliittista propagandaa ei hyväksytä levitettävän tiloissamme, Mönkkönen kertoo MTV Uutisille.

"Meillä kyllä riittää potentiaalia tällaiselle"

Komisario Sami Joutjärven mukaan tapauksen tutkinta on tällä hetkellä keskeytetty, mutta mikäli uusia tietoja ilmenee, tapaus voidaan avata uudelleen.

Joutjärven mukaan levitetyt laput ovat olleet A4-kokoisia paperiarkkeja.

– Niissä on ollut tekstiä, muttei mitään uhkauksia. Niissä ei myöskään ole minkään järjestön logoa. Olen taipuvainen uskomaan, että tekijä on yliopiston ulkopuolelta.

Joutjärvi kertoo, että Joensuussa levitettiin keväällä islamista varoittavia lappuja myös terveyskeskuksen ilmoitustaululle.

– Terveyskeskukseen levitetyissä lapuissa oli tiettyjen Suomen vastarintaliikkeiden logoja ja islam-vastaisia tekstejä. Joensuussa on näissä asioissa synkkä historia, joten kynnys reagoida on matala.

Keväällä poliisille tehtiin ilmoituksia myös Soldiers of Odinin rekrytointi-ilmoituksista.

– Kyllä meillä potentiaalia riittää näihin. Keväällä varsinkin keskustelu velloi näiden asioiden tiimoilta, Joutjärvi toteaa.