perjantai 18. joulukuuta 2009

Apu-lehti: Ninni Sandelius: Kolkko vuosi

Apu-lehti: Ninni Sandelius: Kolkko vuosi 18.12.2009

Kun muistelen kulunutta uutisvuotta, mieleeni eivät ole jääneet lautakasat ja lahjusepäilyt vaan suomalainen siirtolaispolitiikka.

Helmikuussa uudistetun ulkomaalaislain käsittelyn yhteydessä eduskunnassa ryöpytettiin suomalaista turvapaikkapolitiikkaa "liian lepsuna". Sumeilematon turvapaikahakijoiden ja pakolaisiin liittyvien "ongelmien" ja "uhkien" vatvominen jatkui eurovaaaleihin asti ja sen jälkeen.

Vastikään päiviteltiin köyhyydessä elävien turvapaikanhakijoiden toimeentulotukea, jota pidettiin liian suurena ja lisää "turvapaikanhakijoita houkuttelevana", vaikka se on pienempi kuin niin sanottu perustoimeentulotuki. Eipä aikaakaan, kun ministeri Astrid Thors (r) ehdotti toimeentulotuen laskemista entisestään. Auta armias, että ketään vain viekoiteltaisiin tulemaan muukalaiskammoiseen Suomeen toimeentulotuella rikastumaan!

Maahanmuuttovirastosta kuului pitkin vuotta käsittämättömiä uutisia: milloin oleskelulupaa vaille olivat jäämässä entiset lapsisotilaat, kunniaväkivallan uhrit, isöäidit ja jo elämänsä ja perheensä Suomeen juurruttaneet. Periaate, jonka mukaan lakia tulisi tulkita turvaa ja oleskelulupaa tarvitsevan hyväksi kokonaisolosuhteet huomioon ottaen, kaikui usein kuuroille korville.

Kovan linjan Maahanmuuttovirasto sai hengenheimolaisia korkealta taholta, kun ylijohtaja Jorma Vuorio sai kaverikseen suojelupoliisin päällikön Ilkka Salmen. Yhdessä he julistivat kesäkuussa Helsingin Sanomien Sunnuntai-osaston paraatipaikalta, että maahanmuuton voimakas kasvu aiheuttaisi Suomessa "vakavia ongelmia yleiselle turvallsiuudelle". Voiko ulkomaalaisvastaisempaa lausuntoa antaa virkamiestason huipulta?

Niin katoavaisia ovat kansainvälinen solidaarisuus, Suomea velvoittavat ihmisoikeussopimukset ja muut oikeus- ja hyvinvointivaltion periaatteet. Virallinen Suomi tuntuu tekevän kaikkensa, että maahanpääsystä tulisi mahdollisimman vaikeaa ja nöyryyttävää ja maasta ulos heittämisestä mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Oikeuksia on vain kansalaisilla.

YK:n kansainvälistä siirtolaisten päivää vietetään 18.12.