maanantai 19. joulukuuta 2016

Aamulehti: Puolet suomalaisista uskoo ääriliikkeiden voimistuvan – osa ryhmistä saattaa käyttää väkivaltaa

Aamulehti: Puolet suomalaisista uskoo ääriliikkeiden voimistuvan – osa ryhmistä saattaa käyttää väkivaltaa 19.12.2016
Aamulehti: Alma-tutkimus: Suomalaiset kokevat ilmapiirin ahdistavaksi
Aamulehti: Tutkija: Näin jokainen voi tehdä, jotta Suomen ilmapiiri olisi vähemmän ahdistava

Noin puolet eli 49 prosenttia suomalaisista uskoo ääriliikkeiden voimistuvan Suomessa. Asia käy ilmi Alma-tutkimuksesta. 39 prosenttia vastaajista uskoo, että tilanne pysyy nykyisen kaltaisena. Vain kuusi prosenttia uskoo, että ääriliikkeiden merkitys vähenee.

Sisäministeriö julkaisi elokuussa väkivaltaisen ekstremismin eli ääriajattelun tilannekatsauksen. Ministeriön mukaan Suomessa on ääriliikkeitä ja -ryhmiä, jotka ajoittain kohdistavat väkivaltaa tai sen uhkaa viranomaisia, vähemmistöryhmiä tai poliittisia vastustajiaan kohtaan.

Jo vuoden 2015 tilannekatsauksessa arvioitiin, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvu Suomessa vaikuttaa ääriliikkeiden toimintaan ja muun muassa lisää viha- ja väkivaltapuheen määrää etenkin sosiaalisessa mediassa.

– Tämä lisää eri väestöryhmien välistä vastakkainasettelua ja turvattomuutta ja voi heikentää yhteiskuntarauhaa, katsauksessa todettiin.

Poliisin tietoon tulleiden väkivaltaiseen ääriajatteluun liittyvien rikosten määrä ei silti tuoreen katsauksen mukaan lisääntynyt vuonna 2015.

– Sen sijaan äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen liikehdintä aktivoitui ja tuli entistä näkyvämmäksi ja yhteiskunnallinen ilmapiiri kiristyi, totesi kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriön tiedotteessa.

Ministeriön mukaan väkivaltaiseen ääriajatteluun liittyviä rikoksia tapahtuu suhteellisen vähän. Tuoreen katsauksen mukaan vuonna 2015 kirjattiin äärioikeistolaiseen ekstremismiin liittyviä rikosepäilyjä yhteensä 33 ja rikosilmoituksia 21. Anarkistiseen ja antifasistiseen liikehdintään liittyviä ekstremistisiä rikoksia kirjattiin 16 kappaletta. Lisäksi väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvää toimintaa ilmeni katsauksen mukaan ydinvoiman vastaisessa liikehdinnässä.

Vuonna 2015 käynnistettiin katsauksen mukaan kymmenkunta väkivaltaiseen jihadismiin liittyvää esitutkintaa. Terrorismiin liittyvien rikosepäilyjen lisääntyminen on seurausta pääosin Syyriaan suuntautuvasta vierastaistelijailmiöstä.

”Jääneet heikoiksi”

Sisäisen turvallisuuden strategiahankkeen projektijohtaja Kimmo Himberg sanoo, että kovin selviä merkkejä ääriliikkeiden voimistumisesta ei ole.

– Tuntumani on, että äärioikeistolaiset ja -nationalistiset liikkeet ovat jääneet Suomessa heikoiksi. Asema-aukion traagisesta teosta keskusteltiin paljon, mutta nähdäkseni se on jäänyt luokassaan ainoaksi, Himberg sanoo ja korostaa, ettei silti halua väheksyä asema-aukion tapahtumaa.

Asema-aukion tapahtumassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistin epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen mielenosoituksen aikana syyskuussa.

Himbergin mukaan anarkistiliikkeiden mielenilmauksissa on myös ollut väkivaltaisia piirteitä. Hanhikiven ydinvoimatyömaalla aktivistit ja poliisit ottivat yhteen.

– Ennakoisin, että tällainen toiminta jatkuu, mutta laajeneeko, siitä ei oikein ole merkkejä.

Himbergin mukaan Suomessa on nyt entistä enemmän henkilöitä, joilla on kytkentöjä islamistisiin terrorijärjestöihin.

– Se vaatii seurantaa, mutta ei ole havaintoja, että tällaiset henkilöt tai järjestöt suunnittelisivat iskuja Suomessa.

Himbergin mielestä vaikeimmin torjuttava riski ovat äärijärjestöjen ulkopuoliset yksinäiset sudet, jotka saattavat valmistella ääritekoja salassa.