tiistai 13. joulukuuta 2016

Iltalehti: Kaksoset käräjille Tampereella - epäillään osallisuudesta 1000 uhrin Camp Speicherin joukkomurhaan

Iltalehti: Kaksoset käräjille Tampereella - epäillään osallisuudesta 1000 uhrin Camp Speicherin joukkomurhaan 13.12.2016

Suomen tähän asti vakavin terrorismi- ja sotarikosoikeudenkäynti alkaa tiistaina Tampereella.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella istutaan tiistaina valmisteluistunto Suomen tähän asti vakavimpaan terrorismiin ja sotarikoksiin liittyvässä oikeudenkäynnissä. Kaksi irakilaista 24-vuotiasta kaksosveljestä saivat syytteet terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta tai avunannosta niihin. Syyte tuli myös terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelystä.

Heitä epäillään osallisina näihin Irakissa 2014 tapahtuneessa Camp Speicherin joukkomurhassa, missä yli 1000 sotilasta ja alokasta ammuttiin julmasti.

Suomeen epäillyt tulivat syksyllä 2015 ja heidät otettiin kiinni suomalaisen poliisin toiminnan ja tutkinnan tuloksena Forssan seudulta joulukuussa 2015. Keskusrikospoliisi epäili miehiä yhdestätoista murhasta. Todisteena oli Isisin julkaisema ja netissä levinnyt propagandavideo. Veljekset on sijoitettu Suomessa eri vankiloihin eivätkä he ole saaneet olla tekemisissä toistensa kanssa yli vuoteen.

Syyttäjänä jutussa toimii valtionsyyttäjä Tom Laitinen, joka pitää alkavaa oikeudenkäyntiä Suomessa ainutlaatuisena.

- Rikoksen vakavuus ja uhrien lukumäärä on ainutlaatuista. Lisäksi rikos on tapahtunut vieraassa valtiossa. Nämä asiat tekevät jutusta ainutlaatuisen jopa kansainvälisesti, syyttäjä sanoo.

Hän kiittää KRP:n Tampereen osastoa esitutkinnasta Suomessa ja Irakissa. Suomen poliisi on tehnyt kolme matkaa Irakiin jutun tiimoilta.

- Esitutkinta on hoidettu loistavasti, Laitinen kiittää.

Elinkautinen kovin rangaistus

Syyttäjän mukaan tuomioistuin valitsee, ovatko epäillyt olleet tekijöinä vai vain avunantajina. Sekä syyttäjä että puolustus hakevat näyttöä videomateriaalista ja todistajilta suullisesti. Jos todistajia tarvitaan Irakista, Suomi maksaa oikeudenkäyntikulut.

- Lain mukaan rangaistusasteikon kovin rangaistus on tässä tapauksessa elinkautinen. Vaikea sanoa ja ennustaa käsittelyaikaa, kokonaisprosessi valituksineen saattaa kestää jopa vuosia. Tällaista oikeuskäsittelyä ei ole Suomessa aikaisemmin ollut, Laitinen sanoo.

Hän toimi Ruanda-jutussa syyttäjänä 2009 - 2012, siinä syytettynä oli mies, jota syytettiin osallisuudesta joukkotuhontaan ja mies sai elinkautisen. Hän istuu tuomiotaan Suomessa.

"Sotarikollisia voi olla lisää"

Valtionsyyttäjä Tom Laitisen mukaan Suomessa on toinen terrorismi-juttu vireillä ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan. Hänen mukaansa sotarikoksiin syyllistyneitä saattaa Suomessa olla lisääkin.

- Tällä hetkellä onko syytä epäillä -tutkintoja näistä asioista on Suomessa käynnissä yli kymmenen, mutta alle kaksikymmentä. Se on tosiasia, että Suomessa voi olla useita henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet sota- tai terrorismirikoksiin.

Viranomaiset, Suojelupoliisi, poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti.