perjantai 16. joulukuuta 2016

Yle: Otanmäen taposta ja muista rikoksista turvapaikanhakijoille vankeutta kymmenen ja kuusi vuotta

Yle: Otanmäen taposta ja muista rikoksista turvapaikanhakijoille vankeutta kymmenen ja kuusi vuotta 16.12.2016
MTV: Otanmäen henkirikoksesta pitkät tuomiot turvapaikanhakijoille – pahoinpitely kesti tunnin

Kaksi turvapaikanhakijaa on tuomittu ehdottomaan vankeuteen Kajaanissa syyskuussa tehdystä surmatyöstä. Kajaanin käräjäoikeus antoi tuomiot vuonna 1988 ja 1997 syntyneille irakilaismiehille. Rikos tehtiin Kajaanin Otanmäessä.

Tekijöistä vanhempi, Ali Qasim Hammood Beni Zaid, sai 10 vuoden ja 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen taposta. Ahmed Hussein Ali Ali sai kuuden vuoden vankeusrangaistuksen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Lisäksi miehet saivat yhteiset tuomiot törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä.

Tuomitut joutuvat korvaamaan oikeudenkäynti- sekä hautauskuluja. Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan korvauksia henkisestä kärsimyksestä henkirikoksen uhrin omaisille.

Käräjäoikeus totesi, että taposta tuomitun käyttämä, uhrin ylävartaloon ja pään alueelle kohdistunut, väkivalta on aiheuttanut uhrin kuoleman. Käräjäoikeus katsoi, että kuolemantuottamuksesta tuomittu on toiminut kuvailemallaan tavalla, eli hänen käyttämänsä väkivalta on ollut lievempää, eikä se ole oikeuden mukaan aiheuttanut uhrin kuolemaa.

Syyttäjä Jorma Mikkonen vaati molemmille miehille alun perin 10 vuoden vankeusrangaistusta.

Otanmäessä löytyi sunnuntaina 11. syyskuuta aamulla Vuorimiehentien varrelta kuollut, vuonna 1964 syntynyt otanmäkeläinen mies. Lisäksi sunnuntaiyönä ryöstettiin Uunimiehentiellä 1975 syntynyt otanmäkeläinen mies.

Molemmat syytetyt kiistivät marraskuun lopussa käydyssä oikeudenkäynnissä tapon, mutta myönsivät potkineensa ja lyöneensä uhria. He myönsivät myös maksuvälinepetoksen. Väkivallan käytön motiivina oli syytettyjen mukaan saada rahaa uhreilta.

Syyttäjän mukaan irakilaiset turvapaikanhakijat tekivät kaikki teot yhdessä. Syyttäjä totesi oikeudenkäynnissä loppulausunnossaan, että uhrin vammojen perusteella väkivalta on ollut paljon kovempaa kuin syytetyt ovat kertoneet. Uhrin kasvoissa oli teräaseen jälkiä.

Uhrin kuolema aiheutui kallo-aivovammasta, joka käsitti muun muassa kallonmurtuman.

Uunimiehentiellä ryöstetty mies vaati korvauksia henkisestä kärsimyksestä ja menetetystä omaisuudesta.

Kainuun käräjäoikeudessa syytetyt kertoivat tapahtumista hyvin ristiriitaiset versiot. Vuonna 1997 syntynyt syytetty sanoi, että vanhempi syytetty olisi pakottanut hänet mukaan rikoksiin. Syytetyt olivat syyttäjän mukaan puhuneet toisistaan ristiin alusta alkaen.

__________________________________________

MTV: Otanmäen henkirikoksesta pitkät tuomiot turvapaikanhakijoille – pahoinpitely kesti tunnin

Kainuun käräjäoikeus on tuominnut Kajaanin Otanmäen henkirikoksesta syytetyt kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Käräjäoikeus katsoi, että vanhempi miehistä, vuonna 1988 syntynyt Ali Qasim Hammood Beni Zaid syyllistyi tappoon, törkeään ryöstöön, maksuvälinepetokseen ja petokseen. Oikeus tuomitsi hänet kymmenen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

Vuonna 1997 syntynyt Ahmed Hussein Ali Ali sai törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja petoksesta kuuden vuoden vankeustuomion.

Miehet kiistivät tapon

Miehet myönsivät oikeudenkäynnissä ryöstäneensä ja pahoinpidelleensä 52-vuotiaan suomalaismiehen syyskuussa Kajaanin Otanmäessä, mutta kiistivät syyllistyneensä tappoon. Suomalaismies kuoli pahoinpitelyn seurauksena.

Pahoinpitelyllä ei ollut ulkopuolisia silminnäkijöitä, joten käräjäoikeus joutui arvioimaan näyttöä syytettyjen kertomusten ja pahoinpitelyn aiheuttamien vammojen pohjalta.

Käräjäoikeuden mukaan Beni Zaid oli lyönyt uhria useita kertoja päähän ja vartaloon, potkinut häntä päähän ja vartaloon, tökkinyt veitsellä päähän, lyönyt veitsen terällä ja kahvalla sekä kuristanut uhtia kaulasta. Pahoinpitely oli jatkunut useaan otteeseen ja kestänyt yhteensä noin tunnin ajan.

– Yleisesti on tiedossa, että pään alueelle kohdistetuista yksittäisistäkin nyrkiniskuista seuraa kuolema. Beni Zaidin uhriin kohdistama väkivalta oli ollut sen kaltaista, että Zaidin olisi pahoinpitelyn aikana väkivaltaa käyttäessään pitänyt pitää uhrin kuolemaa tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena, käräjäoikeus perusteli.

Toisen tapposyyte hylättiin

Ali puolestaan oli tunnustanut osallistuneensa uhrin pahoinpitelemiseen lyömällä tätä kahdesti avokämmenellä ja kerran nyrkillä kasvoihin ja potkaisemalla kerran olkapäähän.

Käräjäoikeus hylkäsi Alin osalta syytteen taposta, koska ei ollut näyttöä siitä, että Ali olisi pahoinpidellyt uhria muutoin kuin kertomallaan tavalla.

Näin asiassa ei tullut varmuudella näytetyksi, että Ali olisi pitänyt uhrin kuolemaa tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena.

Miehet tuomittiin maksamaan uhrin lähiomaisille henkisestä kärsimyksestä yhteensä 32 000 euroa.

Syyskuinen väkivallanteko aiheutti runsaasti protesteja Otanmäessä toimivaa SPR:n vastaanottokeskusta kohtaan. Maahanmuuttovirasto on sittemmin päättänyt lakkauttaa keskuksen.