Helsingin Sanomat: Useita seksuaalirikoksia tehneen irakilaisen sai karkottaa, päätti oikeus – pitkä oleskelu Suomessa ja perhe eivät estäneet karkotusta 12.12.2016
Mies tuli kiintiöpakolaisena Suomeen 20 vuotta sitten. KHO:n mukaan mies on käyttäytymisellään osoittanut olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle.
KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN (KHO) mukaan kiintiöpakolaisena Suomeen tullut irakilaismies voidaan karkottaa useiden seksuaalirikostuomioiden takia. KHO:n mukaan parikymmentä vuotta Suomessa asunut mies on käyttäytymisellään osoittanut olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle.
Mies tuli vaimonsa ja lastensa kanssa Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 1996. Perhe oli paennut Saudi-Arabiaan Irakin presidentin Saddam Husseinin hallintoa. Mies kertoi osallistuneensa vuonna 1991 kansannousuun Husseinia vastaan.
Tammikuussa 2015 Maahanmuuttovirasto lakkautti poliisin esityksestä miehen pakolaisaseman, koska hän oli saanut tuomioita muun muassa törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ankarin rangaistus oli viisi vuotta ja yhdeksän kuukautta vankeutta.
Mies vastusti karkotustaan ja sanoi, että hänet tapetaan Irakissa hänen aiemman poliittisen toimintansa vuoksi. Lisäksi mies arveli todennäköisesti joutuvansa pidätetyksi, koska hänet on Suomessa tuomittu vakavista rikoksista vankeuteen.
Mies myös piti kohtuuttomana, että hänet erotetaan perheenjäsenistään.
HELSINGIN hallinto-oikeuden mukaan miehen pakolaisasema voidaan lakkauttaa ja mies karkottaa Irakiin. Nyt KHO päätyi samalle kannalle.
Miehen asema pakolaisena perustui YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvioon. KHO kuitenkin huomautti, että Irakin yhteiskunnallisissa oloissa on tapahtunut olennaisia ja pysyviä muutoksia. Saddam Hussein on teloitettu ja hänen Baath-puolueensa hajotettu.
Miehellä ei siis enää ole pelkoa joutua vainotuksi Husseinin vastaisten mielipiteidensä takia, KHO arvioi. Tämän vuoksi KHO lakkautti miehen pakolaisaseman.
Mies ei myöskään ole KHO:n mukaan kansainvälisen suojelun tarpeessa. Irakin tämänhetkinen terroristijärjestö Isisiin liittyvä konflikti keskittyy Keski- ja Pohjois-Irakiin. Mies on kotoisin Etelä-Irakin Basrasta.
KARKOTUSTA vastaan puhuvat hänen pitkä oleskelunsa Suomessa sekä perhesiteet. KHO kuitenkin arvioi, ettei miehelle ole pitkästä oleskelustaan huolimatta muodostunut merkittäviä siteitä Suomeen. Hänellä ei ole töitä, ja hän puhuu huonosti suomea. Miehen ei siten voida katsoa sopeutuneen osaksi suomalaista yhteiskuntaa, KHO päätteli.
Lisäksi mies on toistuvasti syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Sen vuoksi KHO arvioi miehen muodostavan vakavan uhan muiden ihmisten turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle.
KHO arvioi, ettei karkottaminen loukkaa miehen oikeutta perhe-elämän suojaan.