lauantai 10. joulukuuta 2016

Helsingin Sanomat: Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

Helsingin Sanomat: Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja 10.12.2016

Täällä Suomessa valitettavasti vaikuttaa siltä, että sosiaalinen media on ennen kaikkea vaara sananvapaudelle, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

MATKOILLANI naureskelin joskus Burman sotilasjuntan lehteä The New Light Of Myanmaria, joka on yksi maailman sensuroiduimmista, propagandistisimmista ja korruptoituneimmista medioista.

Enää ei naurata. Suomessakin levitetään nyt yhtä absurdeja teorioita ja valheita – vailla vastuuta tai pätevyyttä. Me kaikki tunnemme ihmisiä, jotka nielevät näiden nettimedioiden väitteet samaan tapaan kuin jotkut neuvostoliittolaiset luottivat Pravdaan.

Burmassa tapasin myös nettiaktivisteja, jotka onnistuivat koodeillaan ohittamaan sotilasjuntan palomuurit ja luomaan Facebook- ja Hotmail-yhteyksiä muuhun maailmaan. Vaikutuin: he olivat todellisia sananvapauden sankareita.

TÄÄLLÄ SUOMESSA valitettavasti vaikuttaa siltä, että sosiaalinen media on ennen kaikkea vaara sananvapaudelle.

Äskettäin Turun yliopistolla keskustelua herätti rasistisen Homma-foorumin perustajan ja Perussuomalaisen päätoimittajan Ma­tias Turkkilan vierailu. Turun ylioppilaslehdessä eräs opiskelija suostui kommentoimaan kiisteltyä vierailua vain nimettömästi.

”En halua joutua nettijulkaisun myötä minkään keskustelupalstan riepoteltavaksi saati anarkistien tai uusnatsien silmätikuksi (…) Valitettavasti olen joutunut näkemään turhan läheltä, millaista on joutua somekohun keskiöön, enkä kaipaa samaa kohdalleni missään muodossa.”

Minäkin tiedän hyvin, millaista on joutua somen ja valhemedioiden riepottelemaksi. Perustimme Startup Refugees -kansalaisjärjestön, joka yrittää edistää pakolaisten yrittäjyyttä ja työllistymistä. Kimppuumme hyökkäsivät milloin minkäkin kriitikon kaapuun verhoutuneet nettirasistit.

ETENKIN YHDELLÄ SIVUSTOLLA minusta esitettiin täysin perättömiä väitteitä ja nimiteltiin valehtelijaksi.

Koska taustani on tutkivassa journalismissa, selvitin huvikseni anonyymin valhemedian ylläpitäjän. Hämmästyin: kyseessä oli hyvämaineisen asianajotoimiston menestyvä asianajaja. Useinhan ajatellaan, että netin vihapuheiden taustalla on epäonnistuja, jolla on liikaa joutilasta aikaa.

Kun eliitin asianajaja tekee rikoksia levittäen valheita ja lietsoen vihaa, mistä ihmeen oikeudesta on kysymys? En tietenkään peräänkuuluta ennakkosensuuria, vaan nimimerkin velvollisuutta vastata sanoistaan – kuten on tässäkin lehdessä.

Voiko joku kertoa edes yhden esimerkin, miten internetin nimetön puskista ampuminen, solvaukset, vihapuhe ja valheet muka edistävät sananvapautta Suomessa?

Kirjoittaja on tietokirjailija, jonka mielestä Venäjän trolleista vouhotetaan, vaikka kotoperäiset ovat paljon suurempi uhka yhteiskunnalle.