torstai 29. joulukuuta 2016

Yle: Bagdadissa siepattu irakilaistoimittaja odotti pääsyä turvaan Suomeen

Yle: Bagdadissa siepattu irakilaistoimittaja odotti pääsyä turvaan Suomeen 29.12.2016

Irakissa maanantaina siepatun naistoimittajan puoliso sai tammikuussa turvapaikan Suomesta. Siepattu odotti lastensa kanssa pääsyä Suomeen.

Maanantai-iltana toistakymmentä aseistautunutta miestä tunkeutui Afrah Shawqin ja hänen poikiensa kotiin Irakin pääkaupungin Bagdadin eteläosassa.

Miehet veivät 43-vuotiaan Shawqin, josta ei sieppauksen jälkeen ole kuultu mitään.

Irakilaisen naistoimittajan sieppaus on herättänyt kotimaassa suurta huomiota, mutta sieppauksella on suora yhteys myös Suomeen.

Siepattu Shawqi odotti pääsyä Suomeen, puolisonsa luokse.

Aviomies, toimittajana ja graafikkona työskennellyt Firas Kadhim sai Suomesta turvapaikan vuosi sitten. Perheenyhdistäminen, eli vaimon ja lasten saaminen Suomeen, oli kesken.

Lapset sieppauksen silminnäkijöinä

Firas Kadhim on saanut tietoa tapahtumien kulusta muun muassa lapsiltaan. Perheen kaksi lasta, 11- ja 14-vuotiaat pojat, olivat kotona kun äiti siepattiin.

– Asuntoon tunkeutuneet miehet katkaisivat ensin kodin sähköt, veivät auton ja ryöstivät kodin. Sitten he veivät vaimoni mukanaan. Lapset ovat aivan järkyttyneitä, Kadhim kertoo.

Koska isä asuu Suomessa, ovat lapset nyt sukulaisten huostassa.

Perheen koti sijaitsee sunnienemmistöisessä Al-Saiydian kaupunginosassa. Alueella on Irakin turvallisuusjoukkojen tarkastuspisteitä, niin kuin muuallakin Bagdadissa.

– Miten on mahdollista, että 13 aseistettua sieppaajaa voi tulla ja mennä noin vain, Firas Kadhim ihmettelee.

Hänen mielestään tapaus kertoo hyvin sen, millainen sekasorto Irakissa vallitsee.

– He liikkuivat autoilla, joissa ei edes ollut rekisterikilpiä.

Perheenyhdistäminen kesken

Firas Kadhim saapui Suomeen syyskuussa 2015. Hänelle myönnettiin turvapaikka tammikuussa 2016.

Turvapaikan saamisen jälkeen ryhdyttiin tekemään töitä sen eteen, että myös muut perheenjäsenet pääsisivät Suomeen.

Siepattu Afrah Shawqi ja perheen pojat olivat käyneet Suomen suurlähetystössä Turkin Ankarassa haastattelussa, mutta asian käsittely oli kesken.

Useat tahot olivat uhkailleet Shawqia hänen toimittajan työnsä takia. Shawqi oli kirjoittanut muun muassa korruptiosta ja julkaissut kriittisiä juttuja aseellisten ryhmien vallasta Irakissa.

Perhe sopi vuonna 2015, että isä-Firas lähtee Eurooppaan aluksi yksin, koska matka Turkin ja Kreikan kautta olisi liian vaarallinen lapsille. Firas Kadhim oli myös saanut uhkauksia.

Viime aikoina Firas Kadhim yritti suostutella vaimoaan hakemaan tilapäistä turvaa Turkista, mutta Afrah Shawqi ei pitänyt tilannetta niin vaarallisena.

”Sieppaajilta ei vaatimuksia”

Irakissa muun muassa shiiamuslimien aseelliisia ryhmiä on syytetty lukuisista sunnimuslimien sieppauksista.

Tosin toimittajanainen oli ärsyttänyt monia eri tahoja työllään.

Firas Khadim ei halua spekuloida sieppauksen tekijöillä, jottei vaaranna vaimonsa turvallisuutta.

– Emme tiedä kuka on tehnyt tämän, eikä mikään ryhmä ole esittänyt mitään vaatimuksia.

Juuri ennen sieppausta, Afrah Shawqi kirjoitti jutun, joka käsitteli eteläirakilaisessa koulussa sattunutta välikohtausta. Turvallisuusjoukkojen upseeri oli uhkaillut ja käynyt rehtorin kimppuun lapseensa liittyvässä kiistassa.

Toimittajatyön lisäksi Shawqi on ollut aktiivinen myös Irakin kulttuuriministeriön alaisessa naisryhmässä. Lisäksi hän on osallistunut ihmisoikeustyöhön ja korruption vastaisiin mielenosoituksiin.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on tuominnut sieppauksen ja määrännyt turvallisuusjoukot tekemään kaikkensa, jotta Shawqi löydetään. Sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja arvioi, että Irak on toimittajien kannalta yksi maailman vaarallisimmista paikoista.