perjantai 3. huhtikuuta 2009

Aamulehti: Imaami ei avioituisi alle 30-vuotiaan kanssa


Aamulehti:
Imaami ei avioituisi alle 30-vuotiaan kanssa
Alaikäinen saa luvan avioitua vain painavista syistä
Muslimijuristin tiedot: "Suomessa ainakin sata pakkoavioliittoa"
3.4.2009


Hufvudstadsbladet:
"Inte fel att viga barn"

3.4.2009


Uusi Suomi:
Muslimi-juristi: Pedofiliaa ”vaikka minkäuskoinen olisi”
3.4.2009


Mediaseuranta:
14-vuotiaan Suomessa vihkinyt imaami: "13 vuotta hyvä avioitumisikä"

2.4.2009



Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Chehab Khadr ei menisi naimisiin alle 30-vuotiaan kanssa. Libanonilaislähtöinen Khadr pitää parikymppistäkin lapsena, mutta ymmärtää, että 13-vuotias tyttö voisi olla kypsä avioliittoon.

Suomessa yli 20 vuotta asunut Khadr peruu puheensa 14-vuotiaan arabitytön vihkimisestä (Aamulehti 2.4.). Tyttö oli Khadrin mukaan 16-vuotias.

1. Valehteletteko nyt vai muistitteko väärin, kun puhuitte 14-vuotiaan vihkimisestä?

- Muistin väärin. Kysyin todistajilta, jotka olivat silloin mukana. He olivat varmoja, että tyttö oli 16-vuotias. Rekisteröinti tapahtui virallisesti. Vihkimistä ei saa tapahtua ilman asianmukaisia lupia. Avioliitto tutkittiin, eikä sille huomattu mitään esteitä.

2. Minä vuonna tämä tapahtui?

- Se oli 1992 tai 1993.

3. Suhtaudutaanko islamissa näin välinpitämättömästi nuorten naisten ikään?

- En itse sanoisi, että 13-vuotias on kypsä. Sanon, että hän voisi olla kypsä. Joskus tyttö ei ole kypsä, vaikka hän olisi 16.

4. Oletteko yhä sitä mieltä, että 13 voi olla hyvä avioikä?

- Kysyit sitä haastattelussa. Jos olisit kysynyt, onko 15 vuotta sopiva ikä, olisin sanonut, että okei. En rohkaise menemään naimisiin 13-vuotiaana mutta en tuomitse kulttuureita, joissa näin tapahtuu, koska en elä sellaisessa kulttuurissa.

- Itse en menisi naimisiin alle 20-vuotiaan kanssa. Hän on vielä vauva. Tässä iässä, 46-vuotiaana, en menisi naimisiin alle 30-vuotiaan kanssa.

5. Kuinka yleistä on, että muslimit pitävät kypsinä alle 15-vuotiaita?

- Se ei ole yleistä. Se on kulttuurisidonnainen asia. Suurimmassa osassa islamin maailmassa avioliiton ikäraja on 18.

6. Minkä ikäisenä ihmisen on hyvä aloittaa seksielämä?

- Kun elättää itsensä omilla tuloillaan. Varallisuus on yksi tärkeä seikka. Tytön pitäisi miettiä sitäkin ennen kuin alkaa harrastaa seksiä. Kypsyys on myös tärkeä asia.

7. Mitä sanoisitte suomalaisten nuorten seksuaalisuudesta?

- Kun en ole kulttuurijuuriltani suomalainen, on tosi vaikea tuomita. Rohkaisen, että rakennetaan perheet nuorina. Silloin vältetään paljon ongelmia. Myös työvoimapula voidaan välttää, samoin vapaaseen seksiin liittyvät sairaudet.

8. Puhutaan että Suomi on yliseksualisoitunut. Pitäisikö lapsia suojella seksiltä?

- Asiasta pitäisi opettaa oikealla tavalla, mutta vähän vanhempana, ehkä 13-14-vuotiaana. Pitäisi olla ikäraja, jolloin voi harrastaa seksiä, se voisi olla 16 vuotta.

9. Kuinka paljon Suomessa on alle 16-vuotiaita muslimivaimoja?

- Sanotaan, että en ole kuullut yhdestäkään tapauksesta.

10. Afganistanilainen Zarmina Razai on huolissaan järjestetyistä avioliitoista. Oletteko te huomanneet niitä?

- En ole huomannut sellaisia ollenkaan. Meille ei ole tullut sellaisia tapauksia. En tiedä, kuuluuko se afganistanilaiseen kulttuuriin. Islamissa se ei ole kovin yleistä.

Toni Viljanmaa

-------------------------------------

Vuodesta 2007 oikeusministerina toiminut Tuija Brax (vihr) sanoo, että hänen aikanaan 14-vuotiaille tytöille ei ole haettu aviolupaa. Alaikäinen saa luvan avioliittoon vain poikkeuksellisen hyvistä syistä.

- Täytyy olla hyvin painavat syyt siihen, että edes 17-vuotiaalle annetaan erikoislupa. Syyt on yksilöllisesti arvioitava.

Painavat syyt voivat olla muun muassa 18 ikävuoden läheisyys, uskonnolliset syyt ja se, että vaimo on raskaana. Lain mukaan poikkeuslupa-avioliitoissa pitää ottaa selvää myös huoltajan mielipiteestä. Vuosittain oikeusministeriöön tulee 40-60 hakemusta avioliiton poikkeusluvista.

- Uskonnolliset syyt ei tarkoita sitä, että kyse olisi vain islamin uskosta, vaan mukana on myös perinteisiä suomalaisia uskontoja. Hakemukset eivät läheskään kaikki liity islamiin.

Brax sanoo, että suomalainen linja poikkeuslakiavioliittoihin on pysynyt samana jo pitkään.

- Kulttuuriset argumentit yksinään eivät ole riittäviä. Joka tilanteessa katsotaan kokonaisuutta. Minulla ja Johannes Koskisella (sd) on tässä asiassa aika samanlainen linja.

---------------------------

Suomessa ei ole harvinaista, että nuoret muslimitytöt tai pojat pakotetaan menemään avioliittoon samaa kulttuuria olevan partnerin kanssa.

Näin sanoo juristi ja muslimi Husein Muhamed Hufvudstadsbladet-lehden haastattelussa. Lehden mukaan Husein Muhamedilla on tietoja ainakin noin sadasta pakkoavioliitosta Suomessa.

Husein Muhamed on jyrkästi tätä tapaa vastaan.

Miten Suomen pitäisi suhtautua tietoihin pakkoavioliitoista? HBL kysyy Husein Muhamedilta.

- Meidän täytyy vastustaa konservatiiveja. Suvaitsevaisuus ei tarkoita, että pitäisi antaa periksi kaikelle, mitä vähemmistö vaatii.

Perjantain Aamulehdessä imaami Chebab Khodrilta kysyttiin, onko Suomessa pakkoavioliittoja ja Khodr kielsi.

- En ole huomannut sellaisia ollenkaan. Meille ei ole tullut sellaisia tapauksia. En tiedä, kuuluuko se afganistanilaiseen kulttuuriin. islamissa se ei ole kovin yleistä, Khodr totesi Aamulehdessä.

HBL:n haastattelussa kohuimaami Chebab Khodr jatkaa edelleen keskustelua kulttuurien eroista ja avioitumisikärajoista, vaikka hän sai ainakin Aamulehden lukijoilta kannanotoilleen täyden tyrmäyksen.

- Miksi ei 13 olisi hyvä avioitumisikä, jos henkilö kuuluu kulttuuriin, jossa käytäntö on sellainen? Täällä voidaan mennä sänkyyn senikäisenä. Silloin on parempi olla naimisissa, jolloin suhteessa on vastuunottaja, jos tuloksen on esimerkiksi lapsi, Khodr sanoo Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

HBL:n haastattelussa Khodr tunnustaa, että hänen mielipiteensä voivat herättää kiihkeitä väitteitä.

- Nämä ajatukset eivät vastaa sitä kulttuuria ja niitä arvoja, joita suomalaisilla tai länsimaisilla on. Mutta täytyy osata ymmärtää, että toisissa maissa on muita arvoja ja tapoja.

Seppo Roth