keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Aamulehti: Turvapaikanhakijoita epäillään laajasta varkaussarjasta


Aamulehti/STT:
Turvapaikanhakijoita epäillään laajasta varkaussarjasta
8.4.2009

YLE Uutiset:
Turvapaikanhakijoita epäillään varkauksista
8.4.2009


YLE Uutiset:
Valkovenäläisten rikossarjan tutkinta jatkuu
15.4.2009


Kajaanin käräjäoikeus vangitsi tiistaina kahdeksan valkovenäläistä miestä todennäköisin syin epäiltynä laajaan varkausrikoksiin. Miehet ovat iältään 21-33-vuotiaita.

Kajaanissa turvapaikanhakijoina olevien valkovenäläisten miesten epäillään varastaneen eri liikkeistä tavaraa ja toimittaneen sitä kotimaahansa. Varasjoukon uskotaan iskeneen useisiin kauppaliikkeisiin ainakin Oulun ja Lapin lääneissä sekä Pohjois-Savon alueella tiettävästi maalis-huhtikuun aikana.

Poliisi teki tutkinnan aikana useita kotietsintöjä asuntoihin ja ajoneuvoihin Kajaanissa ja Kemissä. Lisäksi se on pysäyttänyt postilähetyksiä.

Poliisin haltuun on päätynyt anastetuksi epäiltyä omaisuutta usean tuhannen euron arvosta. Kaikkiaan poliisin hallussa on omaisuutta yli sata kiloa, muun muassa vaatteita, jalkineita, kosmetiikkaa, työkaluja ja elektroniikkaa.

Kainuun poliisilaitos on tutkinut epäiltyä varkautta yhteistyössä Kainuun rajavartiolaitoksen kanssa viime viikosta alkaen. Poliisin mukaan toiminta muistuttaa läheisesti syksyllä 2006 paljastunutta vastaavaa varkaussarjaa sekä vuonna 2007 paljastunutta pienempää juttukokonaisuutta.

--------------------------------

Kajaanin poliisi jatkaa valkovenäläisten turvapaikanhakijoiden tekemän rikossarjan tutkintaa. Rikosylikomisario Seppo Leinosen mukaan asian tutkinta on vielä pahasti kesken, mutta joidenkin tekijöiden kohdalla asia on hieman edistynyt.

Yhdeksän miehen ja yhden naisen valkovenäläisjoukon epäillään varastaneen kaupoista useiden tuhansien eurojen arvosta tavaraa sekä lähettäneen sitä kotimaahansa. Vastaavanlaisia tapauksia on aiemmin paljastunut vuosina 2006 ja 2007.

Maahanmuuttovirasto käsittelee parhaillaan joukon turvapaikkahakemuksia. Rikosylikomisario Leinosen mukaan turvapaikanhakijoita ei käännytetä ennenkuin rikostutkinta on valmistunut.

- Me aiomme viedä tämän asian tutkinnan loppuun, ja haluamme viedä joukon käräjille. Kunhan tutkinta valmistuu, neuvottelemme syyttäjän kanssa jatkosta. Poliisi on käännytyksessä toimeenpaneva viranomainen, ja me yksin päätämme, milloin käännytys varsinaisesti tapahtuu. Maahanmuuttovirasto voi antaa käännytyspäätöksen, mutta me käännytämme, sanoo Leinonen.

Maahanmuuttoviraston mukaan kolme vangittuna olevaa on jo ehtinyt perua hakemuksensa, ja yhdelle on annettu kielteinen turvapaikkapäätös. Kuuden henkilön hakemukset ovat edelleen käsittelyssä, kertoo Maahanmuuttoviraston Kainuun tulosalueen johtaja Matti Mäkäräinen.

- Hakemuksensa peruuttaneille voidaan antaa käännytyspäätös nopeutetussa käsittelyssä, joka vie noin kahdeksan päivää. Kielteisen päätöksen saanut voidaan käännyttää, kunhan päätös on annettu hänelle tiedoksi. Loppujen kuuden henkilön hakemuksen käsittely etenee, kunhan poliisi on saanut oman hakemukseen liittyvän tutkimuksensa päätökseen, kertoo Mäkäräinen.

Jos asia etenee käräjille asti, ei syytettyjen tarvitse välttämättä olla läsnä käsittelyssä. Poliisi voi pitää epäiltyjä vangittuna tiistaihin 21.4. saakka ilman uutta oikeudenkäyntiä.