sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Iltalehti: Afgaanimiesten tulva

Iltalehti: Afgaanimiesten tulva 19.4.2009

YLE Uutiset: Kaakkoisrajalla epäillään organisoitua afgaanien salakuljetusta 22.4.2009

Etelä-Saimaa: Laitonta ylitystä yrittävät hakevat Suomesta turvaa 23.4.2009

Etelä-Saimaa: Pääkirjoitus: Laitonta maahantuloa on vaikea estää 27.4.2009

- Tämä on ehdottomasti uusi ilmiö. Me olemme ottaneet kiinni 18 miestä tänä vuonna, ja Venäjän puolella parissa viikossa on pysäytetty noin 40 ihmistä. Lisäksi tiedämme noin kymmenkunta pienryhmää, jotka suunnittelevat rajan ylittämistä, kertoo everstiluutnantti Erkki Matilainen rajavartiostosta.

Kaakkois-Suomen rajavartioston partio otti lauantai-iltana kiinni yhteensä seitsemän kahdessa eri ryhmässä liikkunutta miestä, jotka olivat ylittäneet valtakunnan rajan Ylämaan alueelta. Miehet saatiin kiinni paikallisten asukkaiden vihjeiden perusteella. Matilaisen mukaan miehet ovat todennäköisesti afgaaneja.

- Vaikuttaa siltä, että joku taho tällä hetkellä auttaa rahaa vastaan afganistanilaisia rajan yli. Heidät tuodaan autoilla rajan pintaan ja todennäköisesti varustetaan repuilla ja ohjeilla. Sitten heidät lähetetään omin voimin kävelemään rajan yli.


Miksi Suomeen?

Matilaisen mukaan on vielä epäselvää, miksi afganistanilaiset pyrkivät juuri Suomen rajan yli. Lyhyempiäkin reittejä EU-alueelle löytyisi.

- Ylitys ei myöskään ole aivan helppo, ja ehkä siitä syystä kaikki tulijat ovat myös olleet miehiä.Yksi eilen kiinni otetuista miehistä oli mennyt jo melko heikkoon kuntoon.

Miehet ylittävät yleensä rajan metsien kautta Matilaisen arvion mukaan yhdessä päivässä.

- Siinä aikataulussa täytynee pysyä, muuten iskee kylmä ja nälkä.

Hakevat turvapaikkaa

Lauantaina Suomeen saapuneita miehiä kuulustellaan parhaillaan. Selvityksiä vaikeuttavat kieliongelmat. Periaatteessa miehet voitaisiin käännyttää takaisin Venäjälle selvitysten jälkeen, ellei käännytystä estäviä seikkoja ilmenisi.

- Käytännössä kaikki afgaanit ovat kuitenkin hakeneet Suomesta turvapaikkaa. Todennäköisesti silti Suomeen ei ole ollut tarkoitus jäädä pysyvästi vaan kulkea vain tästä läpi. Meiltä asia siirtyy turvapaikkakäsittelyksi.

Rajavartiosto etsii jatkuvasti tehokkaampia keinoja Venäjän rajavartiopalvelun kanssa, jotta laittomat rajanylitykset voitaisiin estää.

----------------------------

YLE Uutiset

Luvattomat rajanylitykset ovat lisääntyneet tänä vuonna selvästi Kaakkois-Suomessa. Rajavartiolaitos on tehostanut toimintaansa ilmiön vuoksi.

Tänä vuonna Kaakkois-Suomessa on tullut luvattomasti rajan yli jo 18 henkilöä, kun koko viime vuonna luvattomia rajanylittäjiä oli 16. Lisäksi Venäjän rajavartiopalvelu on everstiluutnantti Erkki Matilaisen mukaan ottanut kiinni ainakin 40 rajan yli yrittänyttä.

- Kyseessä on tämän vuoden puolella alkanut uusi ilmiö. Erityisesti afgaanitaustaisia miehiä on pyrkinyt Venäjältä Suomeen. Kuulustelujen perusteella kyseessä on organisoitu ihmisten salakuljettaminen Suomeen. Kuulusteluissa on annettu ymmärtää, että rajan tuolla puolella on avustavia henkilöitä, jotka hoitavat rajan ylitykseen liittyvät asiat ja jopa varusteet, kertoo Matilainen.

Rajavartiolaitos on tehostanut toimintaansa ilmiön takia.

- Valmiuttamme on kohotettu ja valvontaa tehostettu, koska riskianalyysin perusteella luvattomat ylitykset saattavat tulla mistä tahansa. Meillä täytyy olla kyky toimia ympäri vuorokauden joka puolella.

Matilaisen mukaan rajavartiolaitoksen nykyiset resurssit riittävät valvonnan tehostamiseen.

- Tosin kesäkaudella pitää varautua siihen, että resurssit turvataan tarvittavilla muilla toimilla. Lisäksi meillä täytyy olla tehokasta tietojen vaihtoa Venäjän rajavartiopalvelun kanssa.

Tähän saakka rajan yli on tultu luvattomasti pitkin kaakkoisrajaa mm. Rautjärven Hiijärveltä, Nuijamaalla Konnun kylän suunnalla. Kolme afgaaniryhmää saatiin viimeksi kiinni Ylämaalla.

Viime vuoden puolella Kaakkois-Suomessa monet luvattomat rajanylittäjät olivat kotoisin Moldovasta. Erkki Matilaisen mukaan moldovalaisia on nytkin tavattu rajan läheisyydestä, mutta tähän mennessä he eivät ole onnistuneet ylittämään rajaa Venäjältä Suomeen.
___________________________________________

Etelä-Saimaa

Suomen ja Venäjän välillä on Euroopan unionin tarkimmin vartioitu raja. Silti Kaakkois-Suomeen on alkanut tihkua ihmisiä rajan läpi kiihtyvällä vauhdilla.

Aikaisemmin rajan yli on loikannut yksittäisiä ihmisiä. Tänä vuonna rajan yli on tullut laittomasti jo viisi usean miehen ryhmää ja vielä useampi ryhmä on yrittänyt rajan yli, mutta jäänyt kiinni jo Venäjällä.

Suomeen asti on pääsyt 18 nuorta miestä, jotka kaikki ovat kertoneet olevansa afganistanilaisia pakolaisia. Kaikki tänä vuonna Kaakkois-Suomeen laittomasti rajan yli tulleet miehet ovat myös hakeneet turvapaikkaa.

Afganistanista tulevat pakolaiset ovat jo kolmanneksi suurin ryhmä Suomesta turvapaikkaa hakevien ihmisten joukossa. Vain Irakista ja Somaliasta meille tulee enemmän turvapaikan hakijoita.

Maahanmuuttoviraston tilastojen valossa useimmat taustaltaan afganistanilaiset ovat myös saaneet joko turvapaikan tai oleskeluluvan suojelutarpeen tai muun inhimillisen syyn perusteella. Vaihtoehtoisesti heidät on Dublinin sopimuksen nojalla palautettu johonkin toiseen Euroopan unionin maahan turvapaikkahakemuksen käsittelyä varten.

Neuvostoliiton vuonna 1979 suorittama miehitys ja sitä seurannut kymmenen vuotta kestänyt sisällissota ajoi miljoonia afganistanilaisia pakolaisiksi naapurimaihin. Afganistanista alun perin lähteneitä pakolaisia ja heidän jälkeläisiään asuu Iranissa ja muissa Afganistanin naapurimaissa, muun muassa Venäjällä.

Suomen viranomaiset otaksuvat edelleen, että Suomen ja Venäjän välisen rajan yli Euroopan unionin alueelle pyrkivät afganistanilaiset ovat lähteneet liikkeelle Venäjältä.

- Talouden taantuman vuoksi olosuhteet ovat saattaneet huonontua myös Venäjällä. Lama puree siellä jo oman maan kansalaisiinkin puhumattakaan kolmansista maista tulleista ihmisistä, everstiluutnantti Erkki Matilainen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta arvelee.

Viimeksi lauantaina Ylämaalla otettiin kiinni seitsemän laittomasti rajan yli tullutta miestä Nurmenkylässä ja Pahaojassa.

Kiinniotettujen kuulemista vaikeutti se, että kukaan miehistä ei puhunut venäjää.

Matilaisen mukaan tulkin välityksellä tehdyissä kuulusteluissa lauantaina kiinniotetut miehet kertoivat oleskelleensa ennen Suomea jossakin kolmannessa maassa.

- Kertomukset ovat vähän vaihdelleet. Tyypillisessä tarinassa kuultava on kertonut oleskelleensa esimerkiksi Iranissa tai Venäjällä jonkin aikaa, Matilainen kertoo.

Maahanmuuttoviraston tutkija Antero Leitzinger kertoo, että afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa viime syksynä samaan aikaan kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa Suomessa.

Leitzingerin mukaan afgaaneja on asunut pitkään Venäjällä ja Neuvostoliiton hajottua itsenäistyneissä Afganistanin naapurimaissa.

Esimerkiksi Iranissa on asunut jo vuosikymmenien ajan noin miljoona afganistanilaista, joista monet ovat jopa syntyneet siellä.

- Nyt heitä on jo vuoden ajan käännytetty voimakkaasti takaisin Afganistaniin. Monet Iranissa asuneet afganistanilaiset pyrkivät nyt mieluummin jonnekin muualle. Voi olla, että näin Iranista lähteneitä afganistanilaisia on tullut Suomeen myös Venäjän kautta, Leitzinger arvelee.

Afganistanin sodan päätyttyä viisi miljoonaa afganistanilaista palasi eri puolilta maailmaa takaisin kotimaahansa.

Leitzingerin mukaan myös Iranin hallitus ilmoitti jo vuosia sitten, että se haluaa päästä eroon afganistanilaisista. Noin vuosi sitten Iranin hallitus alkoi työntää afganistanilaisia toden teolla ulos maasta.

- Heitä ei vainota, mutta heidän on vaikea saada enää uutta oleskelulupaa, kun vanha lupa on mennyt umpeen.