torstai 2. huhtikuuta 2009

HS: Oikeuden syrjintätapauksista suurin osa koskee etnistä syrjintää


Helsingin Sanomat/STT:
Oikeuden syrjintätapauksista suurin osa koskee etnistä syrjintää
2.4.2009

YLE Uutiset:
Suomi ei saa uutta syrjintälakia
2.4.2009

MTV3:
Vähemmistövaltuutetulle halutaan valtaa puuttua syrjintään
2.4.2009

Ihmisoikeusliitto:
Syrjintä Suomessa 2008 -raportti (pdf)


Etninen syrjintä päätyy Suomessa käräjille muuta syrjintää useammin. Toissa vuoden tammikuun ja viime vuoden elokuun välisenä aikana käräjäoikeudet ratkaisivat yli 80 juttua, joissa epäiltynä rikoksena oli syrjintä etnisen alkuperän vuoksi.

Sukupuolen tai terveydentilan vuoksi tapahtunut syrjintäepäily oli syynä vajaassa kymmenessä jutussa. Vammaisuus, uskonto tai ikä ei ollut syynä yhdessäkään jutussa.

Tiedot selviävät tänään julkistetusta Syrjintä Suomessa 2008 -raportista.

--------------------------------------

MTV3

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (rkp.) haluaisi vähemmistövaltuutetulle nykyistä enemmän valtaa puuttuua syrjintään.

- Päinvastoin kuin tasa-arvovaltuutetulla, ei vähemmistövaltuutetulla ole muodollisia oikeuksia puuttua työelämän syrjintään. Minusta olisi tärkeää, että myös vähemmistövaltuutetulla olisi toimivaltuuksia ja hän voisi viedä asiat syrjintälautakuntaan tai muihin toimielimiin, Thors sanoo.

Suomessa on 130 tuhatta maahanmuuttajaa, joista 105 tuhatta kuuluu työikäiseen väestöön. Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen mukaan 83 prosentilla maahanmuuttajista on hyvä tai erinomainen työkyky. Maahanmuuttajien työttömyys on kuitenkin kaksinkertainen kantaväestöön verrattuna.

Suomalaiset myös huomaavat, että töissä olevia maahanmuuttajia kohdellaan eri tavalla kuin muita työntekijöitä.

- Kolme neljästä suomalaisesta on sitä mieltä, että maahanmuuttajia syrjitään työelämässä, Thors sanoo.

Suomessa ollaan käynnistämässä maahanmuuttajabarometriä, jossa kyselyn avulla yritettäisiin mitata vuosittaisia muutoksia maahanmuuttajien tilanteessa.