maanantai 27. huhtikuuta 2009

YLE: Thors: Linjaus irakilaispakolaisten suhteen tarkistettava


YLE: Uutiset
Thors: Linjaus irakilaispakolaisten suhteen tarkistettava
27.4.2009

Helsingin Sanomat:
Thors: Suomen tarkistettava linjaansa Irakin turvapaikanhakijoiden suhteen

Sisäministeriön tiedote:
Ministeri Thors: Suomen tarkistettava linjaustaan Irakista tulevien turvapaikanhakijoiden osalta


YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR:n raportoi turvallisuustilanteen parantuneen Etelä-Irakissa ja Anbarin läänissä. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan myös Suomen on nyt tarkistettava linjauksensa irakilaisten turvapaikanhakijoiden suhteen.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Thors kommentoi UNHCR:n maanantaina julkaisemaa raporttia Prahasta, jossa hän osallistuu parhaillaan maahanmuuttoministerien kokoukseen.

UNHCR:n raportin mukaan turvallisuustilanne Irakin eteläosassa sekä Anbarin läänissä on parantunut siinä määrin, etteivät näiltä alueilta tulevat turvapaikanhakijat enää ole kansainvälisen suojelun tarpeessa turvallisuustilanteen takia.

Hakijoilla voi kuitenkin olla yksilöllisiä perusteita turvapaikkaan.

Thorsin mukaan myös Suomi aikoo nyt harkita uudestaan linjaustaan Irakista saapuvien turvapaikanhakijoiden suhteen.

Suomen maahanmuuttopolitiikan linja suhteessa muihin Pohjoismaihin herätti huolta eduskunnassa ulkomaalaislain muutoksen yhteydessä alkuvuonna.

Ruotsi on ottanut vastaan enemmän irakilaisia turvapaikanhakijoita kuin mikään muu länsimaa, mutta maa tiukensi turvapaikkapolitiikkaansa vuonna 2007.

Suomesta turvapaikkaa hakevien määrä on kasvanut viime vuodesta lähtien räjähdysmäisesti. Viime vuonna Suomeen saapui reilut 4 000 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2007 heitä oli 1 505.