torstai 9. huhtikuuta 2009

YLE: Irakilaispakolaisten piina jatkuu Syyriassa


YLE Uutiset:
Irakilaispakolaisten piina jatkuu Syyriassa
9.4.2009


[...]
Samaan aikaan toisaalla, Varsinais-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksen ilmastoiduissa työhuoneissa harottiin hiuksia. Erikoissuunnittelija Kalle Myllymäki on etsinyt pitkin talvea kuntapaikkoja niille kiintiöpakolaisille, jotka kansainvälisten sopimusten velvoittamat suomalaisviranomaiset ovat käyneet valitsemassa vaikkapa juuri Syyriasta. Tai niille, jotka ovat saapuneet rajalle omin neuvoin.

Suomessa kunnat saavat täysin vapaasti päättää, haluavatko ne pakolaisia asukkaikseen vai eivät. Useimmat eivät halua. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla vain Oulu ja Raahe myöntävät kuntapaikkoja. Varsinais-Suomessa TE-keskus on neuvotellut jo kolmisen vuotta Kaarinan, Liedon ja Naantalin kanssa siitä, että ne ottaisivat edes muutaman pakolaisen.

- Virkamiesvalmistelussa on ollut esitys, että Naantali tekisi sopimuksen pakolaisten vastaanottamisesta. Mutta päätöksenteossa asiasta on haluttu vielä lisäselvityksiä ja seudullista yhteistyötä, ja siltä osin asia on vielä kesken, lausuu Naantalin kaupunginjohtaja Timo Kvist.

Hän tarkoittaa sitä, että olisi itse ollut valmis kuntapaikkoja myöntämään, mutta kaupunginhallitus ei.

Turhautunut Myllymäki tuntee kuvion.

- Asia on niin, että kunnat eivät käy neuvotteluja tosissaan vaan aina keksitään erilaisia verukkeita, joilla päätöksiä siirretään eteenpäin. Tunnutaan haluavan selvityksiä ja puhutaan erilaisista yhteistyökuvioista, vaikka tosiasiassa minkäänlaista yhteistyötä ei aiota tehdä.

Kiintiöpakolaiset odottavat jopa vuoden

Maahanmuuttoviraston mukaan pakolaisilta puuttuu useita satoja kuntapaikkoja, esimerkiksi Syyriassa viruvilta irakilaisilta kuntapaikkoja puuttuu nelisenkymmentä. Kuntapaikka tarkoittaa sitä, että kaupunki osoittaa tulijoille asunnon, paikat suomen kielen kurssilta ja tietysti tarjoaa terveyspalvelut niin kuin muillekin kuntalaisille. Valtio korvaa kulut lähes täysimääräisesti.

Myllymäen mukaan kunnan maksettavaksi tulee ”parista sadasta korkeintaan pariin tuhanteen euroon ” vuodessa.

Pakolaispolitiikan vapaamatkustajiin tympääntynyt Myllymäki, entinen vastaanottokeskuksen johtaja, vaatiikin alueellista, väkilukuun suhteutettua velvoitetta myöntää pakolaisten kuntapaikkoja.

- Silloin tämä tulisi kaikille helpommaksi, Myllymäki huokaa.

Ensi alkuun hän toivoisi, että maahanmuuttoasioista vastaava työministeriö kokoaisi edes suurten kaupunkien edustajat etsimään ratkaisua yhdessä. - Faktapohjalta, kuten Myllymäki toteaa.
[...]