tiistai 14. huhtikuuta 2009

Iltalehti: Suomi kiristää linjaa


Iltalehti:
Suomi kiristää linjaa
14.4.2009


Kansanedustaja Lenita Toivakan kirjallinen kysymys Astrid Thorsille:
Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen iänmäärityksen säätäminen lailla
19.2.2009


Aamulehti:
Thors yllättää: Kymmeniä pakolaiskeskuksia lisää vielä tänä vuonna
Pääkirjoitus: Valehteleeko ministeri Thors?
14.4.2009


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (rkp) sai helmikuun "politiikkariihessä" valmisteltavakseen kiireellisesti tarkistuksia turvapaikkapolitiikkaan.

Miksi turvapaikanhakijoiden määrä on noussut Suomessa räjähdysmäisesti, ministeri Thors?

- Tämän selittää ennen kaikkea huonontunut tilanne Somaliassa sekä se, että jotkut Euroopan maat ovat kiristäneet linjaansa Irakin suhteen. Esimerkiksi Ruotsilla on takaisinottosopimus Irakin ja Afganistanin kanssa.

Miksi Suomi on poikennut EU:n yhdessä sovitusta maahanmuutto- ja turvapaikkapoliittisesta linjasta?

- Yhteistä eurooppalaista linjaa ei ole olemassa - eikä pohjoismaista. En usko, että Somalian suhteen on eroavaisuuksia maiden linjoissa, mutta Irakin osalta eroja kyllä varmaan on. Kun suhtautuminen on hyvin erilainen eri maissa, ihmiset (turvapaikanhakijat) siirtyvät maasta toiseen. Missä on kireämpi linja, sieltä lähdetään muualle. Joidenkin valuuttojen heikentyminenkin voi vaikuttaa tähän.

Suomen houkuttelevuus on lisääntynyt, kun muissa maissa on kiristetty linjaa?

- Kyllä se on just näin. Ruotsin kiristynyt politiikka erityisesti Irakin suhteen näkyy meillä.

Tiukentaako Suomi omaa linjaansa?

- Katsomme mitä on tehtävissä, jotta voimme vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Tämä on hallituksen linja, ja sitä valmistellaan kiireellisesti. Perusteettomat hakemukset rasittavat järjestelmää paljon.

Vuoden 2008 alusta lähtien on tullut 5 000 turvapaikanhakijaa. Moniko heistä on edelleen maassa?

- Tietojeni mukaan päälle 4 000.

Viime vuonna saapui maahan yli 700 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa, ja vauhti näyttää vain kiihtyvän?

- Meillähän ei ole varmuutta, ovatko kaikki alaikäisiä, jotka ilmoittavat olevansa. Varmaankin perheet pyrkivät siihen, että ainakin joku perheenjäsen pääsisi turvaan.

Muissa maissa lapset yhdistetään sinne, missä vanhemmat ovat, meillä päin vastoin?

- On esitetty väitteitä, että Suomen käytäntö poikkeaisi. Sitä me nyt tarkastelemme avoimin mielin, että onko näin. Esimerkiksi, että tuleeko meille enemmän kuin muualle ns. kasvattilapsia perheitten mukana.

Miksi ministeriö levittelee käsiään alaikäisiksi ilmoittautuneitten turvapaikanhakijoitten iän määrityksessä?

- Tarvitaan sekä enemmän tekijöitä että lainsäädäntöä. Asia on kiireellisessä valmistelussa toukokuun loppuun mennessä. Katsomme sekä iänmäärityksiä että tätä kasvattilapsitilannetta sekä sitä, miten voisimme parantaa prosessia.

Saavatko alaikäisinä maahan tulleet pysyvän oleskeluluvan?

- Se riippuu, mistä maasta hän tulee ja mitkä olisivat hänen olosuhteensa siellä.

Kuinka pitkiä ovat käsittelyajat?

- Se on nyt mennyt vuoteen.

Uusia pakolaiskeskuksia tarvitaan kaksi joka kuukausi?

- Riippuu tietysti niiden suuruudesta, mutta tarvitaan muutama kymmenen lisää vielä tämän vuoden aikana.

Pitääkö paikkansa, että vastaanottokeskusten kustannukset lähentelevät jo kuutta miljoonaa euroa viikossa?

- Ei se vielä pidä paikkaansa.

Riittävätkö hallinnon resurssit ja määrärahat tätä kasvua?

- Ei me näillä määrillä päästä purkamaan jonoja. Ei riitä että vain maahanmuuttovirasto palkkaa lisäväkeä, jos ei hallintotuomioistuimissa pystytä nopeammin käsittelemään.

Onko tilanne karannut viranomaisten käsistä?

- Vuosi 2007 oli all time low (kaikkien aikojen alhaisin), joten luvut näyttävät nyt suhteellisesti suurilta. Tilanne on todella haasteellinen, mutta ei ainakaan kukaan viranomaisista ole tullut minulle sanomaan, että tilanne olisi karannut käsistä.

Kuvateksti:
HOMMA HANSKASSA? - Ei ainakaan kukaan viranomaisista ole tullut minulle sanomaan, että tilanne olisi karannut käsistä, maahanmuuttoministeri Astrid Thors sanoo.

------------------------------

Kari Rajamäen haastattelu

- Tilanne on mennyt täysin hallinnasta, suomii edellisen hallituksen sisäministeri Kari Rajamäki (sd) maamme turvapaikkapolitiikan hoitoa.

Asiat alkoivat hänen mukaansa mennä vikaan jos siinä vaiheessa, kun sisäministeriö jaettiin kahtia ja maahanmuuttoasiat annettiin Astrid Thorsin (rkp) johdettaviksi.

Suomi on Rajamäen mukaan käytännössä irtaantunut EU:n yhteisestä maahanmuutto- ja turvapaikkapoliitisesta linjasta, joka velvoittaa kaikkia jäsenmaita tiukasti noudattamaan rajavalvontamallia ja rekisteröimään laittomat maahanmuuttjat.

Hän muistuttaa, että eduskunnassa Thors ja nykyinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr) vastustivat Suomen littymistä Prymin sopimukseen ja laittoman maahanmuuton tiukempaa valvontaa.

Alaikäisiksi ilmoittautuneen oikean iän selvittäminen on vaikeaa, koska tulijalla ei yleensä ole henkilöpapereita. Vaikka vairanomaiset epäilisivät tulijaa täysi-ikäiseksi, asiaa ei voida tutkia ilman hänen suostumustaan. Valehtelusta ei seuraa rangaistusta.

Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok) teki helmikuussa ministeri Thorsille kirjallisen kysymyksen:
Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä turvapaikanhakijoiden iänmäärityksen säätämiseksi lailla?

Thors vastasi, ettei lainsääsännössämme "ole testien teettämiseen suorastaan oikeuttavaa säännöstä". Ministeriö onkin tiedustellut eduskunnan oikeusasiamieheltä, mitä asiassa olisi tehtävissä.

Rajamäen mielestä ministeri tarkoituksella vähättelee noin tuhannen yksin tulleen alaikäisen turvapaikanhakijan ongelmaa, kun Thors vastauksessaan toteaa vain kolmen heistä saaneen turvapaikan Suomessa vuonna 2008.
- Lausunto on uskomaton! Ministeri on tässä ilmeisesti tahallaan johtanut harhaan, antanut väärää tietoa, suorastaan valehtelee.

Rajamäki epäilee räjähdysmäisen lisäyksen selittyvän sillä, että toiminta on organisoitua, jopa rikollisten organisoimaa.
- Minun aikanani tuli maahan muistaakseni sata alaikäistä lasta vuodessa ja tapauksiin puututtiin ja ne selvitettiin. Nyt heitä on tuhat ja heille myönnetään automaattisesti pysyvä oleskelulupa suojeluperusteilla. Heihin sovelletaan myön perheenyhdistämistä.

Koko turvapaikkajärjestelmä on karannut käsistä, ja sisäministeriö on Rajamäen kertoman mukaan "täysin paniikissa".

Hän pahoittelee sitä, että nykymenolla tehdään "hirveä karhunpalvelus" työperäisen maahanmuuton yleiselle hyväksyttävyydelle maassamme. Kansalaiset alkavat yhä enemmän epäillä, ettei turvapaikkapolitiikka toimi oikein ja että järjestelmää käytetään väärin.

Kuvateksti:
Huolestunut?
- Hallituksella on nyt viimeinen hetki istua kunnolla tämän asian ääressä, vaatii ex-sisäministeri Kari Rajamäki.


===================================

Aamulehti

Turvapaikanhakijoiden käsittelyajat ovat venyneet vuoden mittaiseksi. Viime vuoden alusta lähtien Suomeen on tullut 5000 turvapaikanhakijaa, ja näistä 4000 on edelleen maassa. Näistä asioista kertoo maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (rkp) tiistain Iltalehdessä.

Thorsin mukaan pakolaiskeskuksia tarvitaan muutama kymmenen lisää vielä tämän vuoden aikana.

Hakijoiden räjähdysmäisen kasvun selittää Thorsin mukaan huonontunut tilanne Somaliassa. Lisäksi Euroopan maat ovat kiristäneet linjaansa Irakin suhteen.

Tiukentaako Suomi turvapaikkapolitiikkaansa?

- Katsomme mitä on tehtävissä, jotta voimme vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Tämä on hallituksen linja, ja sitä valmistellaan kiireellisesti. Perusteettomat hakemukset rasittavat järjestelmää paljon, kertoo Thors Iltalehdessä.

Rajamäki: Ministeriö täysin paniikissa

Suomeen saapui viime vuonna yli 700 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa. Thorsin mukaan viranomaisilla ei ole ole varmuutta, ovatko kaikki alaikäisiksi itsensä ilmoittaneet hakijat todellisuudessa alaikäisiä.

- Tarvitaan sekä enemmän tekijöitä että lainsäädäntöä. Asia on kiireellisessä valmistelussa toukokuun loppuun mennessä.

Edellisen hallituksen sisäministeri Kari Rajamäki (sd) kritisoi Iltalehdessä nykyistä turvapaikkapolitiikkaa.

- Minun aikanani maahan tuli muistaakseni sata alaikäistä lasta vuodessa, ja tapauksiin puututtiin ja ne selvitettiin. Nyt heitä on tuhat, Rajamäki vertaa.

Samalla Rajamäki pamauttaa, että sisäministeriö on "täysin paniikissa".

Thors sanoo tilaneen olevan haasteellinen.

- Ei ainakaan kukaan viranomaisista ei ole tullut minulle sanomaan, että tilanne olisi karannut käsistä, Thors sanoo.

============================

Aamulehden pääkirjoitus

Turvapaikanhakijoissa on noin tuhat alaikäistä, jotka ovat saapuneet maahan ilman huoltajaa. Todisteiden puuttuessa heidän todellisen ikänsä selvittäminen on kuitenkin lähes mahdotonta.

Edellisen hallituksen sisäministeri, sdp:n Kari Rajamäki katsoo turvapaikanhakijoiden määrän räjähdysmäisen kasvun johtuvan siitä, että monista Euroopan maista poiketen Suomessa alaikäisille myönnetään suojeluperusteella automaattisesti turvapaikka, minkä jälkeen heihin sovelletaan perheen yhdistämisperiaatetta.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan alaikäisistä vain kolme sai viime vuonna turvapaikan Suomesta. Rajamäki pitää lausuntoa uskomattomana ja syyttää Iltalehdessä Thorsia valehtelusta.

Syytöstä ei voi panna tavanomaisen oppositiopolitiikan piikkiin, joten totuus on kaivettava esiin. Keskustelu pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta on muutoinkin saatava asiallisille raiteille. Ei ole laitaa, että asiassa suurinta äänivaltaa käyttää Timo Soini.