tiistai 14. huhtikuuta 2009

Demari: Rasismi ei katoa vaientamalla


Demari:
Rasismi ei katoa vaientamalla
14.4.2009


Rupesin muistelemaan erilaisia pöljiä väitteitä, joita olen kuullut tietyistä ihmisryhmistä.
Työttömät ovat laiskoja.” ”Miehet ovat sikoja.” ”Naiset ovat henkisesti miehiä heikompia.” ”Homot ovat sairaita ja heidän lapsensa kasvavat kieroon.” ”Ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre.
Kaikissa näissä tutuissa väitteissä yritetään leimata kokonainen ihmisryhmä ja kaikkien totuusarvo on vaatimaton. Kaikki väitteet voi myös kokea hyvin loukkaaviksi. Yksi eroaa silti ratkaisevalla tavalla muista: vain viimeisen sanomisesta saa Suomessa syytteen.

***

Puhun tietysti tapaus Halla-ahosta, joka ei mahdu järkeeni.

Kuten sanottu, Jussi Halla-ahon syytteeseen johtanut väite somalien ominaisuuksista on älytön ja typerä. Se ei kuitenkaan kehota somalien syrjimiseen saati esimerkiksi tappamiseen, enkä siksi näe, miten se on enemmän kansanryhmää vastaa kiihottamista kuin mikään muukaan äskeisistä esimerkkiväitteistä.

Niin ikään Halla-ahon syytteen pohjana oleva toinen väite on yksinkertaistava ja tyylitön. Halla-aho sanoo islamin olevan pedofiiliuskonto, koska profeetta Muhammed otti vaimokseen pikkutytön.

Kaikkia uskontoja tulkitaan ja harjoitetaan niin monin eri tavoin, että koko uskonnon luokittelu jonkinlaiseksi on aina yksinkertaistavaa. Esimerkiksi Raamattu kehottaa kivittämään jumalanpilkkaajia, ja kristinuskon nimissä on tehty monenlaista väkivaltaa. Silti olisi aika paksua kutsua koko kristinuskoa brutaaliksi uskonnoksi.

Halla-ahon väitteen vioista huolimatta oikeudentajuani vastaan sotii pahasti ajatus, että se olisi laiton. On totta, että lapsiavioliitot ovat monissa islamilaisissa maissa oikea ja surullinen ongelma ja että kaikissa uskonnoissa on vikoja.

Siksi uskontojen arvostelemisen pitää olla oikeusvaltiossa mahdollista – myös siinä tapauksessa, ettei arvostelija osaa muotoilla sanottavaansa täydellisen rakentavasti.

Demokraattisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa hölmöt väitteet pitää kumota paremmilla vasta-argumenteilla, ei oikeustoimilla.

***

Halla-ahon saama syyte ei ole huolestuttava pelkästään sananvapauden, logiikan ja terveen järjen kannalta. Se on myös omiaan toimimaan tarkoitustaan vastaan.

Mikään ei ruoki rasismia niin kuin koettu epäoikeudenmukaisuus, eikä mikään levitä ennakkoluuloja ja virheellisiä tietoja niin kuin ”vääränlaisten” mielipiteiden vaientaminen.

Tua Onnela
Kirjoittaja on Uutispäivä Demarin toimittaja Tampereella.