maanantai 27. huhtikuuta 2009

HS: Halla-aho ei lähde ehdolle eurovaaleihin


Helsingin Sanomat:
Halla-aho ei lähde ehdolle eurovaaleihin
27.4.2009
12:00

Ilta-Sanomat:
Halla-aho ei lähdekään ehdolle eurovaaleissa
12:09


HBL:
Halla-aho kandiderar inte
12:17


YLE Uutiset:
Halla-aho ei lähde eurovaaleihin
12:44


Uusi Suomi:
Näin Halla-aho perustelee yllätystään
12:57


Turun Sanomat:
Halla-aho ei lähde ehdolle EU-vaaleihin
13:02


MTV3:
Jussi Halla-Aho ei lähde eurovaaleihin
14:40


Aamulehti/STT:
Perussuomalaisten Halla-aho ei lähde ehdolle eurovaaleihin
12:05

Iltalehti/STT:
Halla-aho ei lähde eurovaaleihin
12:07


Karjalainen/STT:
Halla-aho ei lähde ehdolle eurovaaleihin
12:18


Kaleva/STT:
Perussuomalaisten Halla-aho ei lähde ehdolle eurovaaleihin
12:55

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps/sit) ei lähde ehdolle eurovaaleihin. Halla-aho perustelee ratkaisuaan halulla säilyttää perussuomalaisten yhtenäisyys etenkin maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Halla-aho kertoi päätöksestään Helsingissä maanantaina.

"En voi ottaa vastuuta maahanmuuttokriittisen liikkeen hajottamisesta, joka olisi väistämätön seuraus ehdolle asettumisesta", Halla-aho sanoo tiedotteessa.

Perussuomalaisia on repinyt kiista Halla-ahon taakse kaavaillusta valitsijayhdistyksestä. Hänen kannattajansa ehtivät kerätä liki 3 700 nimeä valitsijayhdistystä varten.

Perussuomalaiset kieltäytyi aiemmin ottamasta sitoutumatonta Halla-ahoa euroehdokkaaksi. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan syynä oli nimienkeruukampanja, joka koettiin puolueessa painostusyritykseksi.

Halla-ahon mukaan hän haluaa vaikuttaa perussuomalaisissa jatkossakin. Eurovaaleissa hän kehottaa äänestämään perussuomalaisten listoilla olevaa Sampo Terhoa.

Tutkija-tietokirjailija Terho on Halla-ahon lailla – joskin maltillisemmin – pitänyt maahanmuuttoteemoja esillä.

Halla-aho on ollut toistuvasti julkisuudessa kärjekkäiden blogikirjoitustensa takia. Maaliskuussa valtakunnansyyttäjä päätti nostaa häntä vastaan syytteet uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliittiset vastustajat ovat syyttäneet Halla-ahoa rasismista. Viimeksi hänen nimensä oli esillä, kun Soini kieltäytyi allekirjoittamasta Rkp:n aloitteesta syntynyttä rasisminvastaista vetoomusta eurovaaleja varten.

Halla-aho kiisti, että syytteet olisivat vaikuttaneet hänen ratkaisuunsa euroehdokkuudesta.

-------------------------------

Uusi Suomi:


Helsingin kaupunginvaltuutetuksi perussuomalaisten listoilta noussut Jussi Halla-aho ei aio asettua ehdolle kesän eurovaaleihin. Halla-aho perusteli päätöstään sillä, ettei hän halua hajottaa maahanmuuttokriittisten rintamaa kahtia Perussuomalaisten ja omaan leiriinsä.

- Päätöksellä olen välttänyt sen, että ajaisin itseni ja maahanmuuttokriittiset voimat nurkkaan, Halla-aho kertoi tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Halla-ahon mukaan hänen ”ehdokkuutensa omalla listalla ja siitä väistämättä seuraava äänestäjien hajaantuminen on RKP:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Keskustan toivo ja etu”.

Perussuomalaiset eivät huolineet kohuvaltuutettua ehdokkaakseen. Tämän johdosta tamperelainen Juha Mäki-Ketelä ryhtyi keräämään valitsijamiesyhdistystä Halla-ahon ehdokkaaksi asettamiseksi. Niin sanottuja kannattajakortteja Mäki-Ketelä keräsi yhteensä 3 689. Euroehdokkaan asettamiseksi valitsijamiesyhdistyksen ehdokkaaksi tarvitaan 2 000 kannattajaa.

Vaikka Halla-aho perusteli päätöstään sillä, ettei hän halua hajottaa Perussuomalaisten maahanmuuttokriittisten rintamaa, ei hän silti aio liittyä puolueeseen. Perussuomalaisten puoluekokoukseen Seinäjoella hän aikoo kuitenkin osallistua.

- Olen kuullut huhuja, että Soinille olisi tulossa kilpaileva ehdokas, Halla-aho kertoo.

Aiemmin keväällä, kun Perussuomalaiset tekivät ehdokasasetteluaan Soini ehti kritisoida Halla-ahon kannattajia ”propellipäiksi”. Halla-aho katsoo, ettei hänen ja Perussuomalaisten puheenjohtajan välillä ole skismaa.

- Se johtui kulttuurieroista. Puolue on hierarkinen järjestelmä, jota johdetaan ylhäältä, kun taas maahanmuuttokriittiset ovat verkosto, jota ei johdeta. Uskon, että Soinin kommentit johtuivat sellaisesta harhakuvasta, että maahanmuuttokriittiset olisivat jotenkin haastamassa Perussuomalaisia, Halla-aho pohtii.

Kaikesta huolimatta kohuvaltuutettu aikoo jatkaa keskustelua maahanmuutosta. Hän ei edelleenkään tunnustaudu rasistiksi ja pitää luonnollisena sitä, että ihmiset vastustavat kaikkea sitä, mitä kokevat rasismiksi. Tärkeintä hänen mielestään on käsitteiden määrittely.

- Pitää erotella työperäinen siirtolaisuus ja sosiaalinen siirtolaisuus. Näistä ei saisi puhua samassa lauseessa. Samalla pitäisi myöntää se, että sosiaalisesta siirtolaisuudesta ei ole hyötyä Suomelle ja pohtia, kuinka paljon olemme valmiit maksamaan siitä.

---------------------------------

Turun Sanomat:

Kiistää painostuksen olleen ratkaisun taustalla

Perussuomalaisten helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho ei lähde ehdolle ensi kesän EU-vaaleihin. Halla-ahon valitsijayhdistys oli kerännyt 3 689 allekirjoitusta tämän ehdokkuuden taakse. Raja on EU-vaaleissa 2 000 nimeä.

Halla-aho syyttää muita puolueita, mediaa ja syytteen uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan nostanutta apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalsketta painostuksesta.

- Toinen kilpaileva poliittinen ryhmittymä (Rkp) ryhtyi puuhaamaan puolueiden allekirjoitettavaksi ”rasisminvastaista” julistusta, jonka nimenomaisena tarkoituksena oli estää allekirjoittaneen ehdokkuus eurovaaleissa. Median taholta olen ollut Suomen oloissa perin erikoisen ihmisjahdin kohteena kunnallisvaaleista lähtien.

Halla-aho kuitenkin kiistää, että kieltäytyminen olisi johtunut painostuksesta.

- Ehdokkaaksi asettuminen omalla listalla estäisi jatkossa toimintani Perussuomalaisten puitteissa ja asettaisi muut maahanmuuttokriittiset perussuomalaiset toimijat erittäin vaikeaan valintatilanteeseen: lojaalisuus minua kohtaan vai poliittinen pragmaattisuus. En voi ottaa vastuuta maahanmuuttokriittisen liikkeen hajoamisesta, joka olisi väistämätön seuraus ehdolle asettumisesta.

Vielä perjantai-iltana näytti siltä, että Halla-aho olisi lähdöllä ehdokkaaksi. Vaaliasiamies Juha Mäki-Ketelä tiedotti tuolloin, että valitsijayhdistys luovuttaa keräämänsä nimet maanantaina oikeusministeriölle ja täyttää ehdokkuuteen liittyvät asiakirjat.

Halla-aho vakuuttaa, että kyse ei ole ollut mahdollisimman suuren medianäkyvyyden saamisesta, vaan että päätös olla asettumatta ehdolle syntyi vasta viime hetkellä.

- Olen viivyttänyt ratkaisua viimeiseen mahdolliseen hetkeen antaakseni itselleni aikaa vastuullisen ratkaisun tekemiseen. Tämän ratkaisun kanssa kaikki voivat elää.